.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Λ-sat: Ο δορυφόρος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από Έλληνες


Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση του Λ-sat της Lambda Team στο Διάστημα - του πρώτου Ελληνικού δορυφόρου που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες....

Η Lambda Team (με «μότο» το «Greek Minds at Work») αποτελεί μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και φοιτητών που εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος συνεργάστηκαν άτομα από το Σαν Χοσέ, τη Ν. Υόρκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλα μέρη του κόσμου, με επικεφαλής ερευνητή τον Δρα Περικλή Παπαδόπουλο.

Μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκονται έξι φοιτητές, οι οποίοι επελέγησαν για να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό και την κατασκευαστική διαδικασία του δορυφόρου στη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Λ-sat δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Ames Research Center της NASA.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, «είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι το “Greek Minds at Work” είναι κάτι παραπάνω από μια πεποίθηση. Είναι μία επίδειξη ενός ενωμένου ελληνικού μετώπου.

Μια επίδειξη του παγκοσμίως διαπρέποντος επιστημονικού ελληνικού μυαλού. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό από το να κατασκευάσουμε και να στείλουμε στο Διάστημα έναν ελληνικό δορυφόρο».

Ο Λ-sat είναι ένας μικρού μεγέθους δορυφόρος ο οποίος διαθέτει τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα εδάφους για επιχειρησιακούς σκοπούς.

Παράλληλα μεταφέρει ένα νέο επιστημονικό πείραμα, με σκοπό τη μέτρηση της επίδρασης της ακτινοβολίας στο γραφένιο υπό κανονικές συνθήκες σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).

Eπίσης, ο δορυφόρος διαθέτει έναν δέκτη AIS, για παρακολούθηση σκαφών εντός της εμβέλειάς του. Τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ενοποιημένα και λειτουργούν χάρη σε ένα σύστημα παροχής ενέργειας και έναν κύριο υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τον Λ-sat.

Το σύστημα επικοινωνίας του δορυφόρου αποτελείται από ένα Iridium Short Burst Data (SBD) μόντεμ, καθώς και δύο συσκευές UHF για uplink και downlink.

H εκτόξευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), από το Wallops Flight Facility της NASA, με πύραυλο Antares της Orbital Sciences.

Ο δορυφόρος θα μεταφέρεται από το διαστημόπλοιο Cygnus της αποστολής Orb-2, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Lambda Team

[Πηγή]