Κυριακή 27 Απριλίου 2014

O καπετάν Μιλτιάδης Χούμας, που έσπαγε τα περίπολα των Γερμανών και έσωσε δεκάδες συμμάχους


Ένας απ΄ τους πιο γενναίους καπετάνιους, την περίοδο της Κατοχής, ήταν ο Μιλτιάδης Χούμας. Γεννημένος στη Σάμο το 1913 έγινε θαλασσόλυκος και σπουδαίος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης....

Μετά τη μάχη της Κρήτης, Έλληνες και Σύμμαχοι, κυρίως Βρετανοί, βρέθηκαν αποκλεισμένοι στην κατεχόμενη Ελλάδα και προσπάθησαν να διαφύγουν με κάθε τρόπο προς τη Μέση Ανατολή. Τα καΐκια ήταν το βασικό μέσο μεταφοράς.

Η «Ευαγγελίστρια» μπαίνει στον αγώνα

Ο καπετάν Χούμας, το 1941 έφτασε στη Λεμεσό. Εκεί το καΐκι του επιτάχθηκε απ το Ελληνικό προξενείο και ο Άγγλος φιλέλληνας Michael Woodbine Parish τον μύησε στη Συμμαχική Οργάνωση Άλφα (Force A) που είχε έδρα το Κάιρο και ναυτικές βάσεις σε νησιά και στη μικρασιατική ακτή. Ο καπετάν Χούμας παραχώρησε το καϊκι του την «Ευαγγελίστρια» για τις ανάγκες του αγώνα, αφού πρώτα έγιναν οι αναγκαίες μετατροπές του από ψαράδικο. Έτσι αντικαταστάθηκε η μηχανή με μεγαλύτερη και δημιουργήθηκαν κρύπτες για τα όπλα του πληρώματος, για τα έγγραφα και για τον ασύρματο.

Το πλήρωμα της Ευαγγελίστριας

Τον Ιανουάριο του 1942 δημιουργήθηκε και η ΜΙ-9, μια οργάνωση διαφυγής που διέθετε ήδη 16 καΐκια και με βάση κυρίως τον Τσεσμέ, Έλληνες και Άγγλοι εκτελούσαν τις αποστολές. Μόνιμο πλήρωμα στην Ευαγγελίστρια ήταν ο Γ. Κατσουλάκης και οι Σ. Καραμπλάκας και Ν. Αναγνώστου. Με αυτούς τους τρεις και με την εικόνα του Αγίου Ελευθερίου μόνιμο συνοδοιπόρο, ο ηρωικός καπετάνιος πραγματοποίησε συνολικά 65 πετυχημένες αποστολές. Κατάφερε να διασώσει 48 άνδρες των βρετανικών δυνάμεων και μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και 100 Ιταλούς. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν τρεις φορές αλλά κατάφερε να γλυτώσει. Μια απ τις σπουδαιότερες αποστολές του Χούμα ήταν η φυγάδευση απ την Κεφαλλονιά στη Σμύρνη του Βρετανού John Capes.

Υποβρύχιο Περσέας Πηγή:http://www.navy.gr

Η συγκλονιστική ιστορία του John Capes Ο Βρετανός, ήταν ο μοναδικός επιζών απ΄ τα 61 μέλη πληρώματος του βυθισμένου από νάρκη υποβρυχίου Περσέας το 1941. Ο John Capes αναδύθηκε με ειδική συσκευή διαφυγής. Είναι η μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια ναυτικά που ένας ναυτικός κατάφερε να βγει από χτυπημένο υποβρύχιο και να αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας.

Φυσικά ήταν και ο μοναδικός επιζών του ναυαγίου. Ο John Capes κολύμπησε μέχρι την Κεφαλλονιά και σώθηκε. Εξαντλημένο τον βρήκαν οι ντόπιοι που τον έκρυψαν και τον περιέθαλψαν για 18 μήνες μέχρι να βρεθεί ασφαλής τρόπος για να φυγαδευτεί στη Μέση Ανατολή. Η ριψοκίνδυνη αποστολή ανατέθηκε στον καπετάνιο Μιλτιάδη Χούμα που διέσχισε το Μάιο του 1943 τις επικίνδυνες Ελληνικές θάλασσες, που ήταν γεμάτες εχθρικά πλοία με το μικρό του καΐκι, την “Ευαγγελίστρια”. Παρέλαβε τον John Capes μαζί με άλλους αντιστασιακούς και παρά τις εχθρικές περιπολίες που συνάντησε, κατάφερε να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια, στη Μέση Ανατολή σε χρόνο ρεκόρ.

Απονομή στoν Χούμα Πηγή:http://www.navy.gr

Ο θρυλικός καπετάνιος τιμήθηκε απ την Ελληνική κυβέρνηση με τον Πολεμικό Σταυρό και το Χάλκινο Σταυρό του Ναυτικού Αγώνα. Στις 14 Μαΐου 1946 ο Βρετανός υποναύαρχος Arthur Talbot του απένειμε το παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών. Η Μ.Βρετανία τον τίμησε με τις ανώτερες διακρίσεις D.S.O και Ο.B.E.

[Πηγή]