Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Οι Χόμπιτ έχουν υπάρξει στην πραγματικότητα


Μπορεί να έχουμε συνδέσει τους Χόμπιτ με τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών, αλλά η φυλή τους έχει υπάρξει πραγματικά....

Ίχνη από το μικροσκοπικό ανθρώπινο είδος «Χόμπιτ» (επιστημονικά «Άνθρωπος του Φλόρες» ή Homo floresiensis), ανακαλύφθηκαν το 2003 στο νησί Φλόρες (Ινδονησία). Με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, οι Χόμπιτ ήταν προϊστορικοί άνθρωποι, οι οποίοι όμως σταδιακά και με το περασμα του χρόνου συρρικνώθηκαν σε νάνους. 

Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα προσαρμογής στο απομονωμένο περιβάλλον λόγω έλλειψης επαρκούς τροφής, στο πλαίσιο μιας εξελικτικής διαδικασίας νησιωτικού νανισμού που συναντάται και σε άλλα είδη.


Ιάπωνες ερευνητές στο Τόκιο, με επικεφαλής τον δρα Γιουσούκε Καϊφού, αφού έκαναν απεικονιστικές μελέτες με τομογράφο, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των Χόμπιτ είχε περίπου μέγεθος 426 κυβικών εκατοστών, δηλαδή περίπου όσο του χιμπατζή. 

Θεωρούν, ότι το μέγεθος αυτό, είναι αρκετά μεγάλο για να δικαιολογήσει την υπόθεση του νησιωτικού νανισμού, με δεδομένο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) έχει μεν σχεδόν τριπλάσιο εγκέφαλο (1.300 κυβικά εκατοστά), αλλά και σχεδόν διπλάσιο ύψος από ό,τι το μυστηριώδες είδος του νησιού Φλόρες, που έφθανε περίπου το ένα μέτρο και ζύγιζε γύρω στα 25 κιλά.

Οι «Χόμπιτ», οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τα συγγράμματα του Tolkien - εικόνα αριστερά, ζούσαν στο εν λόγω νησί πριν από 90.000 έως 13.000 χρόνια. 

Τρεις είναι ο πιο επικρατούσες θεωρίες για την προέλευσή τους: 

(1) Η μία είναι ότι πρόκειται για ένα παρακλάδι ενός προγόνου του ανθρώπου, του «Όρθιου Ανθρώπου» (Homo erectus), ο οποίος προηγήθηκε χρονικά του Homo sapiens. 

(2) Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι οι Χόμπιτ εξελίχτηκαν από κάποιον ακόμα πιο πρωτόγονο πιθηκοειδή πρόγονο του ανθρώπου, όπως ο Homo Habilis ή ο Αυστραλοπίθηκος (π.χ. Λούσι). 

(3) Τέλος, Υπάρχει και μια τρίτη λιγότερο πιθανή θεωρία, ότι οι «Χόμπιτ» αποτελούν πιο σύγχρονο παρακλάδι του Homo sapiens, που δεν αναπτύχθηκαν κανονικά λόγω κάποιας νευρολογικής ασθένειας.


[Πηγή]

Το είδαμε εδώ