Οι Τούρκοι κάνουν βόλτες στο Αιγαίο, οι Σκοπιανοί σηκώνουν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και οι Αλβανοί δηλώνουν πως τα σύνορά τους είναι στην Πρέβεζα....
Στην εποχή της μνημονιακής Ελλάδας, όπου όλοι ασχολούνται με την οικονομική κρίση, είναι ελάχιστοι εκείνοι που θυμούνται πλέον τα εθνικά θέματα.
Γίναμε όλοι ειδήμονες στα οικονομικά, μάθαμε όλοι τα spreads, τα ομόλογα, ασχολούμαστε με το Eurogroup, με τον Όλι Ρεν, τον Σόιμπλε και αφήσαμε στην άκρη τους πραγματικούς κινδύνους για τη χώρας μας.
To φοβικό σύνδρομο έναντι των ξένων, η αναζήτηση της εύνοιάς τους, ο τρόμος μην “σπάσουμε αυγά” με τους εταίρους, η ανησυχία μη τυχόν και μπουν στον “πάγο” οι σχέσεις μας με τις ξένες δυνάμεις, το δέος του διαβόητου πολιτικού κόστους και το έλλειμμα γνώσης και κυρίως μνήμης, καθιστούν την εξωτερική πολιτική το τελευταίο θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.
Τα φώτα είναι μoνίμως στραμμένα τα τελευταία χρόνια στην οικονομική κρίση. Κανείς δεν ασχολείται με τα εθνικά μας θέματα. Κανείς! Ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Στο κοινοβούλιο, το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει τους τελευταίους μήνες ερωτήσεις που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα είναι μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ουδείς άλλος... Δυστυχώς!
Όσο για τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο, μονίμως ΑΠΩΝ! Φαίνεται πως το γεγονός ότι “σώζει τη χώρα” δεν του αφήνει χρόνο για να ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική.
Αλλά και στα ΜΜΕ είναι ζήτημα αν θα βρεις ένα μονόστηλο στις εφημερίδες και αν θα ακούσεις κάποια λέξη στο τέλος των δελτίων ειδήσεων. Τι κι αν Τούρκοι παραβιάζουν καθημερινά τα σύνορά μας, τι κι αν οι Σκοπιανοί προκαλούν την Ελλάδα συνεχώς. Δεν ενδιαφέρει κανέναν... «Δεν πουλάνε», είναι η δικαιολογία που προβάλλουν μόνιμα για αυτή την προκλητική σιωπή.
“Κοράκια” πάνω από την Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει τόσες πολλές ανοιχτές πληγές, που καμία άλλη χώρα δεν έχει σε τέτοια έκταση. Καμιά άλλη χώρα δεν περιτριγυρίζεται από γείτονες - “κοράκια” που θέλουν να αρπάξουν κομμάτια από τη “σάρκα” της.
Παρά τις διεθνείς συνθήκες, παρά τα δεκάδες πρωτόκολλα, οι γειτονικές χώρες επιμένουν να αμφισβητούν κομμάτια της εθνικής μας κυριαρχίας.
Το Κυπριακό βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο μετά το 2004 και κανείς στην Ελλάδα δεν δίνει σημασία. Η Μεγαλόνησος έχει πάρει φωτιά με το νέο Σχέδιο Ανάν, που νομιμοποιεί τον «Αττίλα» και το μόνο που κάνει η Ελλάδα είναι να εκφράζει τη στήριξή της στον πρόεδρο Αναστασιάδη που επιχειρεί να βρει λύση του... ποδαριού, χωρίς να βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και του Ελληνισμού. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντί να θέσει τις κόκκινες γραμμές της ελληνική πλευράς και να στείλει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, υποδέχεται τον εκπρόσωπό των Τουρκοκυπρίων, αναγνωρίζοντας το καθεστώς με τον πιο επίσημο τρόπο.
Μη τυχόν και υψώσουμε φωνή... Θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου!
Η Τουρκία αλωνίζει στο Αιγαίο, στον αέρα και στη θάλασσα, και στη Θράκη πλέον Τούρκοι υπουργοί «σουλατσάρουν» κάθε εβδομάδα θέτοντας σε εφαρμογή τα «ύποπτα» σχέδιά τους για την περιοχή. Το βαθύ τουρκικό κράτος απλώνει τα πλοκάμια του όλο και περισσότερο μέσω του μουσουλμανικού στοιχείου και οι Έλληνες χριστιανοί αρχίζουν να νιώθουν μειονότητα!
Πού είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης; Δικαίως φωνάζουν οι Θρακιώτες για εγκατάλειψη. Μόνο πριν τις εκλογές ακούγονται κάποιες κορώνες που μετά την Κυριακή των εκλογών γίνονται ψίθυροι...
Το Σκοπιανό, που άλλοτε ο Αντώνης Σαμαράς το είχε κάνει σημαία του, σήμερα δεν υπάρχει στην ατζέντα του και ο Γκρούεφσκι παίζει ανενόχλητος το «παιχνίδι» του γεμίζοντας τα Σκόπια με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου…
Είναι εξοργιστικό να δηλώνουν σε όλο τον κόσμο “Μακεδόνες” και η Ελλάδα να μην απαντά. Λέει μόνο το γραφικό πλέον “οι πράξεις σας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας”. Τον τελευταίο χρόνο, μόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος φρόντισε να δώσει με δηλώσεις ένα καλό μάθημα στους προκλητικούς Σκοπιανούς.
Ακόμα και στην Αλβανία, κατορθώσαμε να είμαστε κι εκεί οι χαμένοι… Ο προκλητικός Σαλί Μπερίσα δήλωσε και μάλιστα δύο φορές πως τα σύνορα της χώρας του είναι στην Πρέβεζα. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά αρκέστηκε σε απλές συστάσεις, όχι από τα επίσημα χείλη του ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου, αλλά από άλλους χαμηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί την οικονομική κρίση για αυτήν την αδράνεια, την παραμέληση των εθνικών μας θεμάτων. Είναι ευθύνη της και ισότιμη συνευθύνη των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων για την περιθωριοποίηση της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.
Τα εθνικά θέματα απαιτούν συνεχή και ενεργή επαγρύπνηση. Απαιτούν ανθρώπους δραστήριους, που να νοιάζονται για το εθνικό συμφέρον της χώρας, όχι ανδρείκελα που θα σκέφτονται μόνο την καρέκλα.
Η ελληνική διπλωματία αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και μόνο άνθρωποι πραγματικά ικανοί μπορούν να τη διαχειριστούν. Είναι επομένως και ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού ο άνθρωπος που θα επιλεγεί για να κάτσει στην “ηλεκτρική καρέκλα” του κτιρίου της Βασιλίσσης Σοφίας.
Τα καταφέραμε, εκτός από τα οικονομικά, βουλιάξαμε και τα εθνικά μας θέματα… Να κάνουμε τον σταυρό μας να μην έχουμε απώλειες, γιατί πάντα ο... γείτονας στην αναμπουμπούλα χαίρεται!
[Πηγή]