.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Επιστήμονες δημιούργησαν πετρέλαιο από αέρα


Στην ανακοίνωση αυτή προέβη Βρετανική εταιρεία με την ονομασία Air Fuel Synthesis....

Αν η τεχνική που ανέπτυξε όντως λειτουργήσει και σε μεγάλη κλίμακα, δεν θα λύσει μόνο το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, αλλά θα τον απαλλάξει και από τον εφιάλτη του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Air Fuel Synthesis παρουσίασε τα αποτελέσματά της σε συνέδριο του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας, οι επιστήμονες τους δημιούργησαν 5 λίτρα πετρελαίου «ενώνοντας» διοξείδιο του άνθρακα με υδρατμούς. Σκοπός τους είναι, το πετρέλαιο να περάσει σε κλίμακες εμπορικής παραγωγής μέσα στην επόμενη διετία.

Προς το παρόν η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς η βρετανική εταιρεία διαθέτει μόνο ένα πολύ μικρό διυλιστήριο. Αισιοδοξεί όμως ότι θα αναπτύξει μεγαλύτερες εγκαταστάσεις οι οποίες θα έχουν ικανότητα παραγωγής ενός τόνου πετρελαίου την ημέρα και θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Αρκετές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να την εφαρμόσουν, όμως η Air Fuel Synthesis φαίνεται να είναι η πρώτη που τα κατάφερε.

«Δεν το κάνει κανένας άλλος στη Βρετανία ούτε και στο εξωτερικό, εξ όσων γνωρίζουμε. Το προϊόν μας, είναι πολύ πιο καθαρό από το ορυκτό πετρέλαιο γιατί δεν έχουμε κανένα από τα πρόσθετα και τα βλαβερά συστατικά που περιέχονται σε αυτό», δήλωσε ο διευθυντής της, Πίτερ Χάρισον.


«Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, όμως είναι αληθινό» δήλωσε ο Τιμ Φοξ, επικεφαλής σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος στο Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Λονδίνου.
.
Επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ