.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Βρήκαν το... δάσκαλό τους από μαθητές στη Ρόδο

Οι πιτσιρικάδες τους έδειξαν την πιο φθηνή λύση για μία γέφυρα

Ακόμη δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μαθητές ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στη Ρόδο κατάφεραν να βάλουν τα... γυαλιά στους αρμόδιους και τους παρουσίασαν την πιο φθηνή λύση για να κατασκευαστεί η γέφυρα της Κρεμαστής στο νησί....

Πρόκειται για το σημείο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου και αποτελεί πληγή για την τοπική κοινωνία. Έχει αποφασιστεί πως η γέφυρα θα κατασκευαστεί με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και με το κλείσιμο του δρόμου μέσα στην τουριστική περίοδο, με τα έργα να ξεκινούν τον Απρίλιο.

Οι μαθητές του εκπαιδευτηρίου όμως παρουσίασαν μία λιγότερο χρονοβόρα λύση, εξίσου αξιόπιστη, η οποία θα κοστίσει μόλις 10.000 ευρώ, όπως αναφέρει η «Ροδιακή». Στο σχέδιό τους προτείνουν τη χρήση εφαρμογών αυτοματισμού, ενώ χάρη σε αυτό κέρδισαν το 1ο βραβείο στο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές πρότειναν σύστημα που αποτελείται από αισθητήρα, ο οποίος εντοπίζει τη στάθμη του νερού, μία μπάρα, η οποία κλείνει το δρόμο σε περίπτωση πλημμύρας, δύο φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στη γέφυρα από μονή σε διπλή σε περίπτωση πλημμύρας, την σειρήνα και τον φάρο, τα οποία προειδοποιούν τους οδηγούς και ένα gsm modem, δηλαδή κινητό χωρίς οθόνη που παίρνει έτοιμες εντολές από έναν μικροεπεξεργαστή και το σύστημα τροφοδοσίας του συστήματος.

Μάλιστα οι νεαροί προέβλεψαν να υπάρχει και ενημέρωση προς τις αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της γέφυρας. Για να ολοκληρώσουν την εργασία τους χρειάστηκαν τρεις μήνες, ενώ το σχέδιό τους επιτρέπει την άμεση εγκατάσταση του συστήματος, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η γέφυρα.

Φωτογραφία: rodiaki.gr

[Πηγή]