.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Περίεργα και παράξενα στη ζωή του Ιδομενέα!..


Ένα παράδειγμα: Διηγούνται ακόμη σχετικά με τον Ιδομενέα το εξής ανέκδοτο· η Θέτιδα και η Μήδεια διαφιλονικούσαν το βραβείο της ομορφιάς και διάλεξαν για κριτή τον Ιδομενέα. Αυτός αποφάσισε υπέρ της Θέτιδας, πράγμα που εξόργισε τη Μήδεια....

Δήλωσε πως «όλοι οι Κρήτες ήταν ψεύτες» και καταράστηκε τη γενιά του Ιδομενέα, καταδικάζοντάς την να μη λέει ποτέ πια την αλήθεια. Αυ­τή είναι η προέλευση μιας παροιμίας που λέει πως όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες!..

ΟΠΟΙΟΣ ανοίξει μια τυχαία ελληνική εγκυκλοπαίδεια ή κάποιο αρχαίο ελληνικό λεξικό, όπως τουλάχιστον συζητούσαμε το θέμα με την δημοφιλή Ελληνίδα ηθοποιό και τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, που βλέπουμε στη φωτγραφία μας, θα δει ότι ο Ιδομενέας (1) ήταν βασιλιάς της Κρήτης, γιος του Δευκαλίωνα και εγγονός του Μίνωα .

Είναι ετεροθαλής αδελφός του Μόλου, γιου του Δευκαλίωνα και μιας εταίρας. Ο Μόλος είναι ο πατέρας του συντρόφου του στον πόλεμο Μηριόνη, του οποίου ο Ιδομενέας είναι κατ' αυτόν τον τρόπο ο θείος!

Ο Ιδομενέας εμφανίζεται ανάμεσα στους μνη­στήρες της Ελένης. Δεμένος από τον κοινό τους όρκο υποχρεώθηκε να πάρει μέρος στον πόλεμο της Τροίας, όπου αναδείχτηκε σε έναν από τους πιο γενναίους ήρωες. Οδηγούσε το κρητικό άγη­μα με ογδόντα πλοία και αντιπροσώπευε επτά πόλεις, την Κνωσσό, τη Γόρτυνα, τη Λυκτό, τη Μίλητο, τη Λύκαστο, τη Φαιστό, το Ρύτιο.

Λένε πως ή­ταν ένας από τους εννιά αρχηγούς που παρου­σιάστηκαν, για να μονομαχήσουν με τον Έκτορα, όταν σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να ρυθμί­σουν τη διαφορά μεταξύ Τρώων και Αχαιών μ' αυτόν τον τρόπο.
Πολυάριθμα ήταν τα θύματά του στο πεδίο της μάχης. Διακρίθηκε στην άμυνα των πλοίων. Κύριος αντίπαλος του υπήρξε ο Δηίφοβος· έπει­τα αντιτάχθηκε στον Αινεία.

Στις μάχες γύρω από το σώμα του Πάτροκλου είχε την πρόθεση να χτυπήσει τον Έκτορα, αλλά τράπηκε σε φυ­γή, όταν ο Έκτορας, ορμώντας πάνω του, σκό­τωσε τον οδηγό του άρματος του Μηριόνη Κοίρανο. Ο Ιδομενέας αναζήτησε καταφύγιο μέσα στο στρατόπεδο.

Ύστερα από τα γεγονότα που αναφέρονται στην Ιλιάδα, ο Ιδομενέας κέρδισε μια νίκη στην πυγμαχία κατά τη διάρκεια των ταφικών αγώ­νων που έγιναν για να τιμηθεί ο Αχιλλέας· υπήρ­ξε ένας από τους ήρωες που εισέδυσαν στην πό­λη στο εσωτερικό του Δούρειου ίππου και εμφα­νίζεται ανάμεσα στους κριτές, που είχαν αναλά­βει να κρίνουν σε ποιον θα δίνονταν τα όπλα του Αχιλλέα.

Περίεργος Νόστος!..

Σύμφωνα με την Οδύσσεια, ο Νόστος (επι­στροφή) του Ιδομενέα υπήρξε ένας από τους πιο ευτυχείς. Αλλά, αν και έδειχναν τον τάφο του στην Κρήτη, ο μύθος του γνωρίζει άλλα γεγονό­τα που σημάδεψαν δραματικά το τέλος της ζωής του.

Μια πρώτη εκδοχή διηγείται με ποιον τρόπο η γυναίκα του Μήδα παρασύρθηκε από τον Ναύπλιο να ενδώσει στον έρωτα του Λεύκου. Ο Λεύκος αυτός ήταν γιος του Τάλου· όταν γεννή­θηκε, τον είχαν εκθέσει, αλλά ο Ιδομενέας τον είχε αναθρέψει και σ' αυτόν είχε εμπιστευτεί το σπίτι του κατά την απουσία του.

Έπειτα ο Λεύ­κος σκότωσε τη Μήδα, καθώς και την κόρη του Ιδομενέα και της Μήδας, την Κλεισιθήρα. Σ' αυ­τές προσθέτουν μερικές φορές δύο γιους, τον Ίφικλο και τον Λύκο. Όταν επέστρεψε ο Ιδομενέας, τύφλωσε, λένε, τον Λεύκο και ξαναπήρε το θρόνο του. Σύμφωνα όμως με άλλους, ο Λεύ­κος είναι εκείνος που έδιωξε τον Ιδομενέα και τον ανάγκασε να εξοριστεί.

 Η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός, Μαριαλένα Ανδρέου, σε μια φωτογράφηση ως Μήδα, γυναίκα του Ιδομενέα, η οποία παρασύρθηκε από τον Ναύπλιο να ενδώσει στον έρωτα του Λεύκου!

'Αλλες ωστόσο εκδοχές διηγούνται πως στο ταξίδι από την Τροία προς την Κρήτη ο στόλος του Ιδομενέα χτυπήθηκε από θύελλα. Ο βασι­λιάς τότε έταξε να θυσιάσει στον Ποσειδώνα το πρώτο ανθρώπινο ον που θα συναντούσε στο βασίλειο του, αν επέστρεφε σώος και υγιής. Το πρώτο όμως ανθρώπινο ον που είδε προσεγγίζο­ντας ήταν ο γιος του Ιδαμάνθης (ή ακόμη η κόρη του). Πι­στός στο τάμα του ο Ιδομενέας τον θυσίασε.

Συγγραφείς βεβαιώνουν πως προσποιήθηκε ότι τον θυσίασε. Όπως και αν έχει το πράγμα, σύ­ντομα ξέσπασε πανούκλα που ερήμωνε την Κρήτη· και για να καταπραΰνουν τους θεούς, εξόρισαν τον Ιδομενέα, του οποίου η απάνθρω­πη πράξη είχε προκαλέσει τη θεϊκή οργή. Ο Ιδο­μενέας πήγε τότε στη Νότια Ιταλία και εγκαταστάθηκε στη χώρα των Σαλεντίνων. Εκεί έχτισε ναό στην Αθηνά.

Διηγούνται ακόμη σχετικά με τον Ιδομενέα το εξής ανέκδοτο· η Θέτιδα και η Μήδεια διαφιλονικούσαν το βραβείο της ομορφιάς και διάλεξαν για κριτή τον Ιδομενέα. Αυτός αποφάσισε υπέρ της Θέτιδας, πράγμα που εξόργισε τη Μήδεια. Δήλωσε πως «όλοι οι Κρήτες ήταν ψεύτες» και καταράστηκε τη γενιά του Ιδομενέα, καταδικάζοντάς την να μη λέει ποτέ πια την αλήθεια. Αυ­τή είναι η προέλευση μιας παροιμίας που λέει πως όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες, τουλάχιστον όπως αναφέρει ο Πιέρ Γκριμάλ στην Ελληνική Μυθολογία του!..

Κλείνοντας, μη λησμονήσουμε να πούμε ότι ο αστεροειδής 2759 Ιδομενεύς (2759 Idomeneus), που ανακαλύφθηκε το 1980 και ανήκει στην Τρωική Ομάδα, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό βασιλιά, ενώ για τον μυθικό αυτό ήρωα γράφτηκε η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ "Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης" (2), η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε προ καιρού και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών!..

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1) Ιδομενέας (< Ἴδα + μένος (σφρίγος, οργή, δύναμη), "η δύναμη της Ίδας". 

(2) Υπόθεση του έργου: Ο βασιλιάς της Κρήτης Ιδομενέας, σύμφωνα με την υπόθεση, επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά την πολιορκία της Τροίας, καλείται να αντιμετωπίσει ένα τραγικό δίλημμα: για να σώσει το βασίλειό του θα πρέπει να θυσιάσει τον γιο του, Ιδαμάνθη. 
Αλλά κι ο Ιδαμάνθης βρίσκεται με τη σειρά του εγκλωβισμένος ανάμεσα στον έρωτα δύο πριγκιπισσών: της αιχμάλωτης Τρωάδας Ίλιας και της Ηλέκτρας. Το δράμα κορυφώνεται με την πρόθεση της Ίλιας και του ίδιου του Ιδομενέα να θυσιαστούν, ενώ ο "από μηχανής θεός" θα δώσει την ανέλπιστη λύση!... Στην πάνω εικόνα: Η επιστροφή του Ιδομενέα. 

[Πηγή] 

Το είδαμε εδώ