...και η ΕΕ: Αντίποινα!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Aντίποινα της Ε.Ε. στην Ελβετία λόγω της απόφασης της να τεθεί περιορισμός στον αριθμό των μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ....
Αυτή ήταν η απάντηση της απέναντι σε μια κυρίαρχη χώρα που οι πολίτες της αποφάσισαν με δημοκρατικές διαδικασίες να μπει stop στην ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών!
Θυμίζουμε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν αν είστε υπέρ ή κατά της μαζικής μετανάστευσης κυρίως προσώπων που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι συνομιλίες για την συμφωνία ενεργειακής σύνδεσης ουσιαστικά μπαίνουν στον πάγο, ενώ τα ελβετικά ΜΜΕ αναφέρουν πως απειλείται και η βραχυπρόθεσμη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης.
Ανάμεσα στα επόμενα βήματα σύγκλισης που θα έκανε η Ελβετία με την Ε.Ε ήταν η προώθηση της διασύνδεσης του δικτύου ηλεκτροδότησης. Το μέτρο αφορά ιδιαίτερα την ιταλική πλευρά των συνόρων. «Δεν προβλέπονται προς το παρόν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για την ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ε.Ε», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ζαμπίνε Μπέργκερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Η συνέχεια πρέπει να αναλυθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος.
Ο λόγος περί «ευρύτερης ανάλυσης των διμερών σχέσεων», ή αλλιώς το «όλα ή τίποτα», ακούγεται ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες το τελευταίο 24ωρο.
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν πως η σύνδεση της Ελβετίας με την Ε.Ε δεν είναι «a la cart» - το μη μέλος της Ένωσης απολαμβάνει οφέλη από την οικονομική σύνδεσή της με την κοινή αγορά με διμερείς συνθήκες (σ.σ: μέρος των οποίων είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εναντίον της οποίας στρέφεται τώρα η Βέρνη).
Πρώτο θύμα, λοιπόν, γράφει η εφημερίδα, μπορεί να γίνουν οι Ελβετοί ερευνητές και φοιτητές που θα συμμετείχαν στο Horizon 2020 και το Erasmus+. «Ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν τη Δευτέρα ανοικτά για μίνι γκιλοτίνα» στον αριθμό των Ελβετών που θα συμμετέχουν, γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες έχουν συνδέσει τη συμμετοχή της Ελβετίας με την εκκρεμότητα του ξεχωριστού ζητήματος για την επέκταση της διακίνησης προσώπων με την Κροατία (το νεότερο μέλος της Ε.Ε).
[Πηγή]