.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ποιο είναι το νέο ρήγμα που φοβίζει τους σεισμολόγους


Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Κεφαλλονιά. Η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που συντάραξε χθες τα ξημερώματα στην Παλλική επιβάλλει επανεξέταση του φαινομένου από μηδενική βάση....

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξαιτίας του σεισμού έχει συσσωρευτεί ενέργεια σε υποθαλάσσιο ρήγμα στα νότια του νησιού, το οποίο «έσπασε» τελευταία φορά το 1983 παράγοντας σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, ενώ σε «φόρτιση» εμφανίζονται και άλλα μικρότερα ρήγματα στο εσωτερικό της Κεφαλλονιάς.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έντονη σεισμική έξαρση και επισημαίνουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ισχυρότερης δόνησης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου στο «Έθνος», που, περιγράφοντας το συγκεκριμένο ρήγμα, αναφέρει: Πρόκειται για το σημαντικότερο ρήγμα του ευρωπαϊκού χώρου, το οποίο αν σπάσει ολόκληρο μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ».

Ερωτηθείς εάν το χθεσινό σεισμικό γεγονός μειώνει την πιθανότητα να εκδηλωθεί ο μέγιστος σεισμός των 7 Ρίχτερ, ο κ. Παπαζάχος αποφεύγει να αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και την προβλέπει, όπως διευκρινίζει.

Δύο Χιροσίμες

Ποιο είναι το νέο ρήγμα που φοβίζει τους σεισμολόγους;;;
Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα του Εγκέλαδου έχουν εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα ψυχραιμίας των κατοίκων.

Οπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, οι δύο σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι χθες είχαν εκλύσει ενέργεια ΤΝΤ 16 κιλοτόνων, δηλαδή ίση με αυτήν που θα απελευθέρωναν δύο ατομικές βόμβες ισχύος Χιροσίμα.

Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο τρίτος με μέγεθος μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ σε χρονικό διάστημα εννέα ημερών, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί δεκάδες άλλοι που υπερβαίνουν τα 4 Ρίχτερ.

Μέχρι αργά το βράδυ είχαν καταγραφεί σχεδόν 40 μετασεισμοί της πρωινής δόνησης. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν επιφανειακοί, γεγονός που επέτεινε την αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Δεν ήταν μετασεισμός

Η χθεσινή δόνηση εκδηλώθηκε στον ίδιο σεισμογόνο χώρο με τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου και πιθανότατα προέρχεται από το ίδιο ρήγμα αλλά από βορειότερο σημείο του.

Τα δύο γεγονότα έχουν διαφορετικά επίκεντρα με απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων μεταξύ τους.
Οι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν ότι η χθεσινή δόνηση δεν είναι μετασεισμός αλλά ένας νέος, ξεχωριστός σεισμός, ο οποίος εκδηλώθηκε ως απόρροια των 6 Ρίχτερ της 26ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η πολυπλοκότητα του φαινομένου απαιτεί επιφυλακή και διαρκή παρακολούθηση.

«Οταν στις 26 Ιανουαρίου εκδηλώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, είχαμε εξηγήσει ότι έσπασε ένα κομμάτι του ρήγματος - και όχι ολόκληρο το ρήγμα- που διατρέχει τις δυτικές ακτές της Κεφαλληνίας. Είχαμε τότε επισημάνει ότι η δόνηση των 6 Ρίχτερ ήταν πιθανό να ενεργοποιήσει και κάποιο άλλο τμήμα του. Αυτό πιστεύουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα συνέβη χθες», εξηγεί ο κ. Γκανάς.

Ακραίο το σενάριο

«Θεωρώ ακραίο να επαναληφθεί αυτό που συνέβη το 1953 γιατί έχουμε διαφορετικές περιπτώσεις, όμως η ερμηνεία του φαινομένου δεν είναι τόσο απλή και απαιτείται επιφυλακή».

Την εκτίμησή του ότι ο χθεσινός σεισμός ολοκλήρωσε την ολίσθησή του σε όλο το μήκος του ρήγματος των 6 Ρίχτερ καλύπτοντας ένα κενό που είχαν αφήσει μεταξύ τους δύο σεισμογενείς περιοχές εξέφρασαν οι σεισμολόγοι του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο σεισμογόνο χώρο και τη συγκεκριμένη διέγερση, η εικόνα φαίνεται να είναι αισιόδοξη εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας», είπε στο «Έθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, ο οποίος προσέθεσε πως «όταν έχουμε διέγερση σε μια περιοχή με πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό και ιστορικό πολύ μεγάλων σεισμών όπως η Κεφαλονιά, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί».

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ

Βασίλης Παπαζάχος
«Αν το συγκεκριμένο ρήγμα σπάσει ολόκληρο μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ. Τώρα έσπασε τμηματικά κι έδωσε δύο εξάρηδες. Αυτό δεν μειώνει την πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ».

Ευθύμιος Λέκκας
«Το νησί παρουσιάζει μεγάλη πολυπλοκότητα γεωλογικά. Ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε μεγάλη επιτάχυνση στα κτίρια. Λόγω των σεισμών έχουν ενεργοποιηθεί αρκετά ρήγματα στο εσωτερικό του νησιού».

Θανάσης Γκανάς
«Είναι ανησυχητικό το ότι έχει φορτιστεί υποθαλάσσιο ρήγμα νοτίως της Κεφαλονιάς, το οποίο είχε προκαλέσει σεισμό 7R το '83. Οι δύο σεισμοί έχουν εκλύσει ενέργεια ίση με δύο ατομικών βομβών Χιροσίμας».

ethnos.gr

Το είδαμε εδώ