.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Greek yogurt: Νίκησε η ΦΑΓΕ τον Τούρκο Chobani

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ... "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ"

Μπορεί στις ΗΠΑ να έχει συνδέσει το όνομά του με το Eλληνικό γιαούρτι, αλλά τους Βρετανούς δεν κατάφερε να τους ξεγελάσει. Ο λόγος για τον κ. Chobani ή κατά κόσμον Χαμντί Ουλουκάγια, έναν Τούρκο που έχει γίνει ζάπλουτος πουλώντας... Eλληνικό γιαούρτι....

O κ. Chobani έχασε τη δικαστική διαμάχη στη Βρετανία αφού το Ανώτατο Δικαστηρίο του Λονδίνου αποφάνθηκε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να μιλάει για Eλληνικό γιαούρτι, την ώρα που το προϊόν παρασκευάζεται στην Τουρκία. Για την ακρίβεια το δικαστήριο είπε ότι τα γράμματα πάνω στη συσκευασία που αναφέρουν ότι το γιαούρτι φτιάχνεται στις ΗΠΑ είναι επίτηδες πολύ μικρά και γι αυτό θα πρέπει να μεγαλώσει η γραμματοσειρά.

Έπειτα, το Αγγλικό Εφετείο έβαλε οριστικό τέλος στην προσπάθεια της εταιρείας, τουρκικών συμφερόντων «Chobani» να πουλήσει ελληνικό γιαούρτι στη Μεγάλη Βρετανία εφόσον απέρριψε την προσφυγή της «Chobani» για την υπόθεση «Greek yogurt», σε όλα της τα σημεία, αρνούμενη να της επιτρέψει την τροποποίηση των αιτιών της προσφυγής της με την ενσωμάτωση νέων σημείων που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι:

- Το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

- Παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα με διαταγή του δικαστηρίου που απαγορεύουν στην «Chobani» την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yoghurt», στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

- H «Chobani» διατάχθηκε να πληρώσει για τα δικαστικά και νομικά έξοδα της ΦΑΓΕ για την έφεση, με ένα σημαντικό ποσό να είναι πληρωτέο άμεσα.

Το Εφετείο αρνήθηκε να δώσει άδεια στην «Chobani» να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι το Εφετείο, για να αποφασίσει για το κύριο θέμα της παραπλανητικής παρουσίασης του «Greek yoghurt», είχε εφαρμόσει πάγιες αρχές.

Ουσιαστικά, δηλαδή όποια εταιρία δεν έχει στην Ελλάδα εργοστάσιο δεν μπορεί να διαθέσει στη Βρετανική Αγορά γιαούρτι ελληνικού τύπου (στραγγιστό) με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος να μονοπωλήσουν εταιρίες (κυρίως ελληνικές ) που έχουν παραγωγή στην Ελλάδα.

[Πηγή]