.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κοσμικό πυροτέχνημα περιμένει τους γήινους κατοίκους


Ο «κομήτης του αιώνα» ISON, στον οποίο είναι προσηλωμένη η προσοχή των αστρονόμων όλου του κόσμου, πλησιάζει ακάθεκτα τον Ήλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης αυτός είναι πολύ απίθανο να επιβιώσει μετά τη συνάντησή του με τον Ήλιο....

Ωστόσο λέγοντας το τελευταίο αντίο θα στήσει για τους κατοίκους της Γης ένα αξέχαστο σόου.

Από την αρχή οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτός ο κομήτης θα είναι ο φωτεινότερος των τελευταίων δεκαετιών. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο έχει προσελκύσει την προσοχή των αστρονόμων. Την τύχη του παρακολουθούσαν από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, από τη στιγμή που τον ανακάλυψαν δυο επιστήμονες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία – ο Αρτιόμ Νοβιτσόνοκ και ο Βιτάλι Νέφσκι. Ωστόσο, η αναμενόμενη από τον κομήτη φωτεινότητα άρχισε να αυξάνεται την τελευταία στιγμή – πλησιάζοντας τη Γη εξέπεμψε μια ισχυρή λάμψη. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, τώρα η λάμψη του μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη λάμψη του φωτεινότερου αστεριού του ουρανού – του Σείριου.

Σήμερα ο κομήτης πρέπει να περάσει δίπλα από τον Ήλιο σε ελάχιστη απόσταση – της τάξης του 1,16 εκατ. χλμ. όμως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ISON δεν θα επιβιώσει μετά από αυτή τη συνάντηση, διότι υπό την επίδραση της βαρύτητας και μιας θερμοκρασίας σχεδόν 3 χιλιάδων βαθμών Κελσίου το ουράνιο σώμα, πιθανότατα, θα διασπαστεί σε πολυάριθμα θραύσματα. Και τους κατοίκους της Γης τους περιμένει ένα μεγαλειώδες κοσμικό πυροτεχνικό σόου, θεωρεί ο Διευθυντής του Πλανηταρίου της πόλης Ουφά Ανατόλι Ντενίσοφ:

- Θα είναι ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα, που θα φαίνεται τις πρωινές ώρες από τις 3 μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου.

Σήμερα ο ISON δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, λόγω του ότι κυριολεκτικά «βυθίζεται» στην ηλιακή λάμψη. Όμως οι επιστήμονες υπόσχονται ότι το επικείμενο κοσμικό σόου θα είναι εξίσου λαμπρό, όπως συνέβη πριν μερικά χρόνια, όταν στον ορίζονταν διασπάστηκε ο κομήτης Λαβετζόι. Το 2011, την παραμονή των Χριστουγέννων όλος ο κόσμος είδε τις φανταστικές σε ομορφιά φωτογραφίες, στις οποίες το νυχτερινό ουρανό διασχίζει η λαμπερή λευκή ουρά του ουράνιου σώματος. Εκείνη τη φορά να παρακολουθήσουν αυτό το θέαμα μπόρεσαν μόνο οι κάτοικοι του Νότιου ημισφαιρίου. Αυτή τη φορά το φαντασμαγορικό σόου θα μπορέσουν να το δουν οι κάτοικοι του Βόρειου ημισφαιρίου.

Άννα Χρουσταλιόβα

[Πηγή]