.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ο «Κομήτης του αιώνα» πλησιάζει τον Άρη



Ο κομήτης ISON, τον οποίο ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν «Κομήτη του αιώνα» θα περάσει σήμερα δίπλα από τον Άρη....

Τα ουράνια σώματα θα βρίσκονται το ένα από το άλλο σε απόσταση περίπου έντεκα εκατομμυρίων χιλιομέτρων και στο τέλος Νοεμβρίου ο ISON θα είναι πολύ καλά ορατός, κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να επισκιάσει ακόμη και τη Σελήνη. Η αλήθεια είναι ότι, οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα βέβαιοι για αυτό.

Ο κομήτης ISON ανακαλύφτηκε από τον πολίτη της Ρωσίας Αρτιόμ Νοβιτσόκ και τον πολίτη της Λευκορωσίας Βιτάλι Νέφσκι. Πέρυσι μελετούσαν σε υπολογιστή τις φωτογραφίες του ουρανού, που βγάλθηκαν από το τηλεσκόπιο της πόλης Κισλοβόντσκ στη νότια Ρωσία. Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος αναζήτησης κομητών και αστεροειδών. Στο νέο σώμα έδωσαν το όνομα ISON – από τα πρώτα γράμματα της ονομασίας του δικτύου υπολογιστών, που προορίζεται για την εξ αποστάσεων διεύθυνση τηλεσκοπίων με το οποίο είναι συνδεδεμένο και το τηλεσκόπιο του Κισλοβόντσκ. (International Scientific Optical Network). 

Πολύ σύντομα ο κομήτης αυτός ανακαλύφθηκε και σε φωτογραφίες που είχαν βγαλθεί νωρίτερα. Αποδείχτηκε ότι ο κομήτης για πρώτη ορά κινείται προς τον Ήλιο από το Νέφος Oort, γιγαντιαία σφαίρα από παγετώνες, που περιβάλλουν το ηλιακό σύστημα. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μελετήσουν τη σύνθεση του περιπλανώμενου κομήτη, πολύ περισσότερο που η προσέγγισή του με τον Άρη δίνεται τέτοια ευκαιρία. Στον κομήτη αυτό είναι επικεντρωμένοι όλοι οι Aρειανοί επιστημονικοί σταθμοί – τρία διαστημόπλοια, καθώς επίσης και τα ρόβερ Oppotyuniti και Spirit. Να, τι είπε σχετικά ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Ντμίτρι Κόνονοφ:

- Νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε λεπτομερειακές πληροφορίες για τη χημική τους σύνθεση, που πάντα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι κομήτες, ειδικά εκείνοι που ήρθαν από το Νέφος Oort, φυλάγουν πληροφορίες για την αρχική σύνθεση της ουσίας από την οποία διαμορφώθηκε το ηλιακό σύστημα. Σε περίπτωση συγκέντρωσης ακριβών στοιχείων, αυτό θα θα ωφελήσει πολύ την επιστήμη.

Χάρη στον κομήτη οι σταθμοί στον Άρη θα ελέγξουν την ικανότητά τους να κατευθύνονται σε σχετικά γρήγορο σώμα και να παρακολουθούν την κίνησή του. Η πιο ευνοϊκή περίοδος για τις παρατηρήσεις του κομήτη από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη θα διαρκέσει μερικές ώρες. Το «ραντεβού» τους θα βρίσκεται επίσης στο πεδίο όρασης των επίγειων αστεροσκοπείων και των πολυάριθμων φίλων της αστρονομίας.

Μετά τη διέλευση της τροχιάς της Γης ο κομήτης ISON θα περάσει στις 19 Νοεμβρίου δίπλα στον Ερμή. Εκεί θα παρακολουθεί τον κομήτη η διαστημική συσκευή Messenger (Αγγελιοφόρος) και στις 28 Νοεμβρίου το περιπλανώμενο σώμα θα κάνει περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​ο κομήτης θα λάμπει πολύ έτσι ώστε να μπορούν να τον δουν όλοι οι κάτοικοι της Γης.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως γνωστό πώς ο διαστρικός κομήτης θα συμπεριφέρεται πλησιάζοντας τον Ήλιο. Αν δεν κομματιαστεί υπό την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών τότε οι φίλοι της αστρονομίας θα έχουν τη δυνατότητα να τον βλέπουν με γυμνό μάτι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στα μέσα Ιανουαρίου - πριν πετάξει προς τα βάθη του Διαστήματος - ο ISON θα χαρίσει μια βροχή μετεωριτών: η Γη θα περάσει από τα απομεινάρια της ουράς του κομήτη.

Μπορίς Πάβλιστσεφ

[Πηγή]