.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Εθνικής σημασίας απόφαση για τη νήσο Στρογγύλη

ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εθνική σημασία έχει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, τη νήσο Στρογγυλή ή Στρογγύλη....

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνιστικής εποχής που ήρθαν στο «φως» στη νησίδα Στρογγυλή, κοντά στο Καστελόριζο, είχαν ως αποτέλεσμα η περιοχή να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Στο ακριτικό αυτό νησί το οποίο κατοικείται κυρίως από αποσπάσματα καταδρομέων των Ενόπλων Δυνάμεων, εντοπίστηκαν διάσπαρτες αρχαιότητες παρά τη μικρή του επιφάνεια, με πιο σημαντικές τα κατάλοιπα ενός οχυρωματικού πύργου της ελληνιστικής εποχής, που έχει εξωτερικό περίβολο και σύστημα δεξαμενών.Ο ορθογώνιος πύργος-φρυκτωρία ανήκει, όπως και οι πύργοι στο Καστελόριζο και στη νησίδα Ρω, στο σύστημα των οχυρών που είχαν κατασκευάσει οι Ρόδιοι για τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων. Είχαν δε χρήση και τα μετέπειτα χρόνια, δηλαδή την περίοδο του Βυζαντίου, των Ιπποτών και της οθωμανικής κυριαρχίας.

Υπενθυμίζεται, πως η Στρογγυλή ήταν το τελευταίο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την ένταξη της Κύπρου. Μαζί με τη Ρω αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Η νησίδα ονομάζεται και Υψηλή, λόγω του ύψους της έναντι των άλλων μικρών νησιών. Οι αρχαίοι την ονόμαζαν Ψιλή, δηλαδή φαλακρή, γυμνή, άδενδρη. Έχει ύψος 1.97 μ., έκταση σχεδόν ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, μήκος ακτών 4,693 χιλμ. Στα νότια λειτουργεί αυτόματος φάρος για τους ναυτιλλομένους. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι το τελευταίο όριο της χώρας μας και της Ενωμένης Ευρώπης. Από τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους ανήκε στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του Καστελορίζου. Κατά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, το νησάκι αυτό συμπεριλαμβανόταν μαζί με τα άλλα στον Δήμο Μεγίστης.

Πηγή Το Έθνος

Το είδαμε εδώ