.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Διαμαρτυρίες στην Τουρκία: άραγε θα παρέμβει ο στρατός;


Παρά τη συγνώμη που ζήτησε ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων, η κατάσταση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης εξακολουθεί να είναι τεταμένη....

Στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων άρχισαν να κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων στην κατάσταση.

Στη θέση των στρατηγών και την ερμηνεία των γεγονότων της Κωνσταντινούπολης από την άποψη του στρατού σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» αναφέρθηκε ο πρώην Αρχηγός της Διοίκησης Διεθνούς Ασφάλειας του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, απόστρατος στρατηγός Χαλντούν Σολμαζτούρκ:

Φωνή της Ρωσίας: Τα μέλη της Πλατφόρμας αλληλεγγύης Ταξίμ, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των διαμαρτυρόμενων στην Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος και τους επέδωσαν λίστα των αιτημάτων τους. Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα ανταπόκρισης σ΄αυτές τις απαιτήσεις, λαμβανομένου υπόψη του αποφασιστικού τόνου των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Σολμαζτούρκ: Αυτές οι απαιτήσεις όντως έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Και όμως παρόλα αυτά, η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε παραχωρήσεις. Γιατί σήμερα στις γραμμές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρατηρείται διάσπαση. Ακριβώς πριν την αναχώρησή του για περιοδεία στην Αφρική, ο πρωθυπουργός έκανε αυστηρή δήλωση. Όμως δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει την Τουρκία και ο αναπληρωτής του Μπουλέντ Αρίντς έκανε συνάντηση με τον Πρόεδρο, συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο και προέβη σε διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις, επιλέγοντας προφανώς συμφιλιωτικό τόνο. Προφανώς, στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τη θέση, τη συμπεριφορά και τον τρόπο επικοινωνίας του σημερινού πρωθυπουργού. Σ΄αυτές τις περιστάσεις ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή, από την υποχώρηση.

- Από την αρχή των γεγονότων της Κωνσταντινούπολης οι εμπειρογνώμονες παρακολουθούν την αντίδραση του τουρκικού στρατού. Προς το παρόν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έκανε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αν τα γεγονότα συνεχιστούν περαιτέρω, θα λάβει ο Στρατός κάποια μέτρα, θα παρέμβει;

- Σήμερα δικάζονται περίπου χίλιοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, που κατηγορούνται για απόπειρες διοργάνωσης πραξικοπήματος. Εδώ και μερικά χρόνια, πάρα πολλοί απ΄ αυτούς είναι κρατούμενοι. Και πάνω από 300 από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση. Θα κάτσουν στη φυλακή άλλοι 16 και άλλοι 18 χρόνια.

Όμως θα παρέμβει άραγε ο στρατός στην κατάσταση; Τέτοιο πράγμα δεν το χρειάζεται κατ΄ ουδένα λόγο. Ενώ οι θέσεις της κυβέρνησης είναι τόσο πολύ διαβρωμένες, που να τη σώσουν μόνο κάποιες μυστικές εικασίες για στρατιωτικό πραξικόπημα. Από τις πρώτες ημέρες των ταραχών της Κωνσταντινούπολης ορισμένοι πολιτικοί, ειδικότερα, ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλή Σαχίν, ισχυρίστηκαν ότι όλες αυτές οι ταραχές έχουν προκληθεί με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για μια στρατιωτική παρέμβαση. Ωστόσο ο στρατός βλέπει την παγίδα που του ετοίμασαν. Και είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήματα, τα οποία θα βοηθούσαν την κυβέρνηση να βγει από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει στριμώξει τον εαυτό της η ίδια.

Αμούρ Γκατζίεφ

[Πηγή]