.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η θεραπευτική ακτίνα λέιζερ


Ρώσοι εφευρέτες στον τομέα της ιατρικής λέιζερ δημιούργησαν μία συσκευή, ανάλογη της οποίας δεν υπάρχουν στον κόσμο. Το νέο λέιζερ, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα έως σήμερα, θεραπεύει με συνδυασμένη φωτεινή ενέργεια....

Ο συνδυασμός των κύματων διαφορετικού μήκους, της ερυθράς ακτινοβολίας και της παλμικής υπέρυθρης, επιτρέπει να υπάρχει επίδραση τόσο στην επιφάνεια των ιστών, όσο και στο βάθος τους.

Την ανακάλυψη αυτού του λέιζερ ζήτησαν οι γιατροί από τους ειδικούς επιστήμονες. Μάλιστα οι χειρουργοί και οι φυσιοθεραπευτές, που εργάζονται με συσκευές λέιζερ, παραγγέλνουν τέτοιου είδους συσκευές μόνο σε Ρώσους επιστήμονες. Κι αυτό γιατί στο εξωτερικό οι γιατροί μπορούν μόνο να ονειρεύονται πολλές συσκευές λέιζερ, που χρησιμοποιούν σήμερα οι Ρώσοι γιατροί, επισημαίνει η ιατρός - φυσιοθεραπευτής Νατάλια Σαραπούλοβα:

Για την κλινική μας είναι ένα πραγματικό μαγικό ραβδί. Αυτή η συσκευή μας επιτρέπει να θεραπεύουμε ασθενείς με διάφορες ασθένειες, τόσο του μυοσκελετικού, όσο και του κυκλοφορικού συστήματος.

Τώρα οι γιατροί φυσιοθεραπευτές διαθέτουν δύο ειδών κεφαλές λέιζερ. Το πρώτο μπορεί να επενεργεί μόνο στην επιφάνεια των ανθρώπινων ιστών. Το δεύτερο - μόνο στα εσωτερικά όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα κατά την ασθένεια του διαβητικού ποδιού, είναι απαραίτητη μια συσκευή, η οποία έχει διπλό αποτέλεσμα. Και μια τέτοια συσκευή επιτέλους εμφανίστηκε. Για την κατασκευή αυτού του λέιζερ απαιτήθηκε ένα έτος.

Το παράδοξο είναι ότι το λέιζερ, το οποίο εξήπτε τα μυαλά των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, αποκλειστικά ως πολεμική τεχνολογία, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται για εντελώς ειρηνικούς σκοπούς. Βέβαια σήμερα τα λέιζερ χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλους τους στρατούς του κόσμου. Αλλά προς το παρόν ως μετρητές απόστασης, είτε συσκευές σκόπευσης, σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του ρωσικού Ινστιτούτου Γενικής Φυσικής Αλεξάντρ Βέμπερ.

Όσον αφορά τα στρατιωτικά λέιζερ για την προσβολή κάποιων στόχων, παρόμοια σχέδια υπάρχουν στις ΗΠΑ και έχουν γίνει σχετικές εργασίες και στη χώρα μας τη Ρωσία. Η προοπτική τους δεν είναι πολύ καλή από την άποψη της προσβολής στόχων. Η ακτινοβολία λέιζερ είναι παρ’ όλ’ αυτά φως και από αυτό είναι αρκετά εύκολο να προστατευτεί κανείς.

Να ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Η ακτίνα λέιζερ διαπερνά εύκολο ένα φύλλο ατσάλι, είτε θα προκαλέσει ανάφλεξη του πλαστικού μέρους του. Αλλά αρκεί να πέσει στην επιφάνεια ενός καθρέφτη και αμέσως κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα παρόμοιο όπλο «μάχες» είναι απίθανο να χρειαστεί σε κάποιον. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στο Ινστιτούτο Γενικής Φυσικής ασχολούνται με πιο ρεαλιστικά σχέδια.

Μια από τις πρόσφατες και εξαιρετικά μοντέρνες κατευθύνσεις είναι η αισθητική με λέιζερ, που χρησιμοποιεί λέιζερ με υπέρυθρη ακτινοβολία. Η ισχύς του είναι μικρή, γι’ αυτό τα κύτταρα του δέρματος δεν καταστρέφονται, αλλά αντιθέτως αποκαθίστανται.

Διαθέτοντας διαφορετικό μήκος κύματος και ένταση η φωτεινή ενέργεια του λέιζερ βοηθά στην καταπολέμηση νόσων των νεφρών, του διαβήτη, τις αγγειοπάθειες και δεκάδες άλλες ασθένειες. Μάλιστα η δόση των χημικών ουσιών, δηλαδή των δισκίων, που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν οι ασθενείς, μειώνεται στο ελάχιστο.

Στανισλάβ Καλιάκιν

[Πηγή]