.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Οι ΗΠΑ καλούν τον Πάνο για "αναθέρμανση της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας"

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Υ.ΕΘ.Α ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Στην Αθήνα σπεύδει ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντέρεκ Τσόλεκ στις 25 Ιουνίου, προκειμένου, να συζητήσουν με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο "σε όλο το φάσμα των Ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων"....

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ΥΕΘΑ, εκφράστηκε από την πλευρά των ΗΠΑ, η πρόθεση να συσφιχθούν, οι χαλαρές εσχάτως, Ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν το αίτημα της αμερικανικής πλευράς, για παραχώρηση τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3C ORION με αποτέλεσμα η Ελλάδα να στραφεί στα γαλλικά ATL-2. Κατόπιν αυτού, οι ΗΠΑ "ανακάλυψαν" τελικά ότι διαθέτουν 4 ΑΦΝΣ και τώρα αγωνίζονται να ανατρέψουν την απόφαση για τα ATL-2.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα γίνει προσπάθεια από τις ΗΠΑ να "νεκραναστήσουν" το πρόγραμμα των M1 A1 Abrams, ενώ από ελληνικής πλευράς είναι πάγιο το ενδιαφέρον για μαχητικά αεροσκάφη F-16 D.

Στο πακέτο των συνομιλιών θα συμπεριληφθεί και το πλαίσιο των αεροναυτικών διευκολύνσεων, προς τις ΗΠΑ από την Αμερικάνικη βάση της Σούδας.

Σίγουρα το όψιμο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αναθερμάνουν τις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις, μόνο άσχετο δεν είναι, με την πρόσφατη επίσκεψη, και τις συνομιλίες του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου, με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοιγκού στη Μόσχα.

[Πηγή]