.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ρώσοι γιατροί αναγέννησαν κατεστραμμένο ήπαρ


медицина операция хирург хирургическое вмешательство врач больница

Χειρούργοι από τη Σιβηρία αποκατέστησαν το ήπαρ ασθενούς με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Το ζωτικό αυτό όργανο μιας ασθενούς είχε καταστραφεί κατά 80 % και έδειχνε ότι είναι αδύνατο να διασωθεί....

Όμως μετά από παρέμβαση των γιατρών το ήπαρ άρχισε να αναπαράγει υγιή κύτταρα.

Η Νατάλια Κεντό από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας νόσησε από σοβαρή μορφή ελμινθίασης. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει το ήπαρ και συχνά κάνει μεταστάσεις στον εγκέφαλο και τους πνεύμονες. Αυτό είναι η καλούμενη «ασθένεια των κυνηγών», γιατί ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από την ασθένεια, που μεταδίδεται από τα άγρια ζώα, όπως για παράδειγμα, αλεπούδες και λύκους. Χωρίς τη βοήθεια χειρουργού ο ασθενής μπορεί να πεθάνει.

Η συνήθης χειρουργική επέμβαση είναι απλώς η αφαίρεση του πληγέντος τμήματος του ήπατος. Αλλά στη δεδομένη περίπτωση αυτό ήταν αδύνατο: η ηπατική βλάβη ήταν εξαιρετικά εκτεταμένη και σε περίπτωση αφαίρεσης του κατεστραμμένου τμήματος η ασθενής αναπόφευκτα θα ανέπτυσσε ηπατική ανεπάρκεια.

Οι χειρουργοί από το Ομσκ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια επέμβαση δύο σταδίων στο ήπαρ. Το όργανο διαχωρίστηκε σε υγιές και ασθενές τμήμα. Και τα δύο τμήματα παρέμειναν στην κοιλιακή κοιλότητα. Μάλιστα διακόπηκε η ροή αίματος στο άρρωστο τμήμα του ήπατος, μεταφέροντάς την στο υγιές τμήμα. Η αρτηριακή κυκλοφορία του αίματος παρέμεινε, ώστε το υγιές τμήμα του οργάνου να μπορεί να αποκατασταθεί.

Οι γιατροί και η ασθενής επί 14 ημέρες ανέμεναν το αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι το χρονικό αυτό διάστημα το υγιές τμήμα του ήπατος, το οποίο οι χειρουργοί διαχώρισαν από το μολυσμένο, σχεδόν διπλασιάστηκε σε μέγεθος. Και το πιο σημαντικό ότι ήταν σε θέση να αναλάβει τη λειτουργία του οργάνου συνολικά. Εν συνεχεία οι χειρουργοί αφαίρεσαν το κατεστραμμένο τμήμα. Ουσιαστικά οι γιατροί πραγματοποίησαν μια μερική μεταμόσχευση με διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος. Πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες επεμβάσεις. Για να γίνει αυτό και να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι γιατροί από το Ομσκ μελέτησαν την ηπατική ροή αίματος για περισσότερο από δέκα χρόνια. Τώρα θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν παρόμοιες επεμβάσεις σε τακτική βάση και η ασθενής τους ήδη επανέρχεται στην κανονική ζωή.

Όλγα Σομπολέφσκαγια

[Πηγή]