.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το άρωμα του μετεωρίτη

AΠΟ ΤΡΕΛΛΑ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ...

Πώς μυρίζει το Διάστημα; Το γνωρίζουν αυτό τώρα όχι μόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), αλλά και στη Ρωσία....

Στην πόλη των Ουραλίων Μιάς, όπου παρεμπιπτόντως, παράγονται οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, δημιουργήθηκε το πρώτο εξωγήινο άρωμα.

Οι τοπικοί τεχνίτες σχεδίασαν μιο κολόνια με άρωμα από το μετεωρίτη, που έπεσε στην περιοχή στις 15 Φεβρουαρίου. Για το νέο προϊόν μας μιλά η επικεφαλής τεχνολόγος μηχανικός του «Εργαστηρίου ασυνήθιστων λύσεων» Όλγκα Mαλίγκινα:

Σ’ αυτό το άρωμα αντικατοπτρίζονται τα συναισθήματά μας σχετικά με το τί είδαμε και νιώσαμε εκείνη την ημέρα. Στην αρχή ήταν μια φωτεινή λάμψη και αυτή αντανακλάται στις έντονες αποχρώσεις μενθόλης.

Οι αρωματοποιοί του Μιάς καθοδηγήθηκαν όχι μόνο από τους συνειρμούς, αλλά και τις αρωματικές μοριακές ενώσεις. Οι δημιουργοί του αρώματος υποστηρίζουν ότι με τη βοήθεια ειδικών ουσιών ανάλυσης κατόρθωσαν να «αποδομήσουν» σε συστατικά το άρωμα του διαστημικού εισβολέα. Για τη μυρωδιά του ξένου σώματος από το Διάστημα μας μίλησε ο γενικός διευθυντής του «Εργαστηρίου Ασυνήθιστων Λύσεων» Σεργκέι Αντρέγιεφ:

Εντοπίσαμε έξι αρκετά σταθερά αρωματικά συστατικά. Τρία από αυτά δεν κατορθώσαμε να τα ταυτοποιήσουμε. Δηλαδή, η μύτη δεν μπορεί να πει τί μυρίζει το συγκεκριμένο εύρημα. Ενώ άλλα τρία καταφέραμε τελικά να τα «μυρίσουμε». Πρόκειται για το άρωμα του όζοντος, του μετάλλου και της πέτρας.

Η σύνθεση του νέου αρώματος είναι ένα κατά παράδοση μυστικό όλων των αρωματοποιών. Το μοναδικό, που δεν κρύβουν οι δημιουργοί του είναι το ήπιο θεραπευτικό αποτέλεσμα των αιθέριων ελαίων.

Η πρώτη παρτίδα του εξωγήινου αρώματος προορίζεται για τους οδηγούς για να ανανεώσουν την ατμόσφαιρα στην καμπίνα τους. Στη συνέχεια οι επιχειρηματίες του Μιάς σχεδιάζουν να παραγάγουν ένα ανδρικό και ένα γυναικείο άρωμα.

Η φαντασία των Ρώσων επιχειρηματιών δεν περιορίζεται μόνο στα αρώματα. Μετεωρική μουσική, ένα είδος κουλουριών «Ο μετεωρίτης των Ουραλίων», μια συλλογή μαχαιριών από σίδηρο μετεωρίτη, το Εμπορικό - Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Νοτίων Ουραλίων κάθε μέρα δέχεται δεκάδες αιτήσεις για την καταχώριση των εμπορικών σημάτων, των οποίων η ονομασία περιέχει σε όλες τις περιπτώσεις τη λέξη «μετεωρίτης». Επομένως οι αστρονομικές μπίζνες ανθούν.

Στανισλάβ Καλιάκιν

[Πηγή]