ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΛΟ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ
Τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που αποτελεί πάγια επιδίωξη της, αλλά σε συνδυασμό τώρα και με σαφή συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ, αξιώνει η Τουρκία, με απειλή «casus belli» για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα....
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, πώς μετά τη χθεσινή κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης ετοιμάζεται να βγάλει και το Στόλο στο Αιγαίο προγραμματίζοντας μεγάλη κλίμακας ασκήσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις της, ενώ απειλεί και με τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή του Καστελόριζου.
Στρατιωτικές, αλλά και διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο μετά και τη χθεσινή εξέλιξη. Είναι που το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και έγιναν σαφείς οι Ελληνικές θέσεις!!!
Με τη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε χθες η Τουρκία στον ΟΗΕ αμφισβητεί ξεκάθαρα το δικαίωμα των Ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση βέβαια του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.
Όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας (δεν το έχει υπογράψει άλλωστε) και επανέρχεται στις «γκρίζες ζώνες», αμφισβητώντας αφενός την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και το γεγονός ότι αυτά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επιδιώκει συνδιαχείριση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, συνεπώς και συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στα διεθνή φόρα, όπως τον ΟΗΕ.
Η Άγκυρα κινείται βήμα - βήμα αλλά η Ελληνική κυβέρνηση αγρών ηγόραζε ακόμη και όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπα κατάμουτρα στο Σαμαρά «καζάν – καζάν», δηλαδή συνεκμετάλλευση της Ελληνικής ΑΟΖ. Αφού εδώ και χρόνια καθημερινά αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη την Ελληνική υποχωρητικότητα (Ύμια, παραβάσεις του FIR Αθηνών, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, «κρουαζιέρες» μέχρι τη Εύβοια με παραβίαση των χωρικών υδάτων, υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, ασκήσεις χωρίς άδεια, αμφισβήτηση νησιών όπως το Καστελόριζο και ένα σωρό άλλες προκλήσεις), τώρα φτάνει στο διαταύτα.
Ή θα εκμεταλλευτούμε μαζί τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και μέχρι τη Μεσόγειο, σβήνοντας από τον χάρτη την ύπαρξη ελληνικών νησιών ή θα πάμε σε πόλεμο. Ευθεία απειλή με casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα μονομερώς προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Η απάντηση από την ελληνική πλευρά είναι «πως θα διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο». Το ερώτημα είναι πώς, όταν το Ναυτικό δεν έχει καύσιμα για τα πλοία και η Αεροπορία ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη ελέω τρόικας και κυβέρνησης υποτακτικών.
[Πηγή]