Έκλεισαν την "Κερκόπορτα"
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΠΑΝΟΥ-ΔΕΝΔΙΑ
Mε τροπολογία που υπογράφεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, η κυβέρνηση βάζει οριστικά φραγμό στις πωλήσεις νησιών ή νησίδων,....
ιδιωτικών ή και δημόσιων (αυτό το τελευταίο αφορά την "παρέα" του ΤΑΙΠΕΔ...) μετά τις αποκαλύψεις για τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ανεξέλεγκτες αγοραπωλησίες τους.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον γραμματέα της κυβέρνησης Π.Μπαλτάκο να ερευνήσει το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται μετά τις εξελίξεις (π.χ. περίπτωση νησίδων Τοκμάκια στην Μυτιλήνη και πώληση νησιού σε Τούρκο) και εντοπίστηκε αυτά που ήδη είχαμε σημειώσει: Ένα τεράστιο κενό για την εθνική ασφάλεια.
Ο Π.Μπαλτάκος, ο οποίος εξ αρχής είχε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα,, κατόπιν διαβούλευσης με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης συνέταξε την τροπολογία (η διατύπωσή της είναι "απόλυτη" και δεν επιδέχεται παρερμηνείας), η οποία υπογράφηκε άμεσα από τους υπουργούς, κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή και κλείνει οριστικά την πόρτα σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Στην τροπολογία αναφέρεται σαφώς ότι πλέον για να πουληθεί νησί χρειάζεται την άδεια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, σε διαφορετική περίπτωση η πώληση είναι άκυρη. Κατ' αυτό τον τρόπο ακυρώνεται και η όποια πώληση νησιού έχει γίνει σε Τούρκο, αφού ο νόμος έχει και αναδρομική ισχύ!
Ιδού η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Κύρωση της Συμφωνίας Για Εισαγωγή Τροποποιήσεων Σε Μερικές Διατάξεις της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ».
Αιτιολογική έκθεση
Η παρούσα διάταξη κατατείνει στη ρύθμιση της διαδικασίας που απαιτείται να ακολουθηθεί προκειμένου να αποκτηθούν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με δικαιοπραξία εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, καθώς και σε ανήκουσες στο δημόσιο νησίδες.
Άρθρο....
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του ν. 1892/ 1990, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 της από 1.6.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄128), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4086/ 2012 (Α΄195) αντικαθίστανται ως εξής: «Για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων νησίδων, καθώς και σε ανήκουσες στο δημόσιο νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων.
Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό με την έκδοση της ανωτέρω άδειας θέμα. Η μη τήρηση των ως άνω συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ακυρότητα της σχετικής δικαιοπραξίας κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 174 Α.Κ.». Οπωσδήποτε είναι ευχάριστο το ότι ευαισθητοποιήθηκε άμεσα η κυβέρνηση και εξακολουθούν να υπάρχουν εθνικά ανακλαστικά, τουλάχιστον στα εμπλεκόμενα επίπεδα της ανωτέρω τροπολογίας.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μικρό στρατηγικό βάθος και μια αγορά περιοχής από Τούρκους σε ευαίσθητο στρατηγικά σημείο (ακόμα και κοντά σε στρατιωτικά αεροδρόμια της ενδοχώρας ή ναυτικές βάσεις) ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους.
[Πηγή]