.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Δηλώσεις Τ.Π.Σιόπα για την έξοδο από την κρίση:¨"Σε 10-15 χρόνια και ...."

Όταν ο ίδιος ο Τομάσο Πάντοα Σιόπα, έμμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού, λέει ότι "Η Ελλάδα θα κάνει 10-15 χρόνια να ανακάμψει", όπως είπε σήμερα, τότε για ποια ελπίδα μπορεί να μιλάει ο προϊστάμενός του και ποιος από τους δύο λέει ψέματα; Ο Σιόπα που μιλάει για "10-15 χρόνια" ή ο Γ.Παπανδρέου που μιλάει για το "2013"; Ή ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου που λέει ότι "Η κρίση ολοκληρώνεται το 2011";

Ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.... εκτίμησε ότι για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της Eλληνικής οικονομίας "θα απαιτηθούν 10-15 χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή χρειάστηκε να ανακάμψει και η Γερμανική οικονομία".

Ο ίδιος αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Μνημονίου αναγνώρισε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα τα οποία έχουν βελτιώσει τη θέση της χώρας. Ωστόσο διέκρινε πέντε κινδύνους:

Το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας, τη χαμηλότερη της συμφωνηθείσας ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, τη δυσκολία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, οι οποίες, όπως είπε, είναι πιο δύσκολες από τις αρχικές, την «ανυπομονησία» που επιδεικνύουν οι αγορές, το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης.

Στο συνέδριο μίλησε ο Πίτερ Βάις, ο οποίος παρέστη αντί του προγραμματισμένου μέλους της τρόικας Σερβάς Ντερούζ. Όπως υποστήριξε, η καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ άλλων οφείλεται στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, στις δημοτικές εκλογές αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που είναι πιο δύσκολο να σχεδιαστούν, και για τις οποίες χρειάζεται να ξεπεραστούν ισχυρά συμφέροντα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr