.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 19 οι νεκροί από τη γρίπη


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν λόγω επιπλοκών της γρίπης έφτασε στους 19 και τα σοβαρά κρούσματα της νόσου τα 61....

Συνολικά, 55 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα θύματα της γρίπης ήταν στην πλειοψηφία τους χρόνιοι ασθενείς που έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, ήταν ανεμβολίαστοι παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν επιπλοκές μετά τη νόσήσή τους με τη γρίπη.

Οι περισσότεροι από τους 19 θανάτους που έχουν καταγραφεί οφείλονται στον πανδημικό υπότυπο ιού γρίπης Α (Η1Ν1).

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν είναι κυρίως οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1) και σε πολύ μικρό ποσοστό ο τύπος Β, τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ωστόσο ορισμένοι όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν ότι για την αποφυγή των επιπλοκών οι ασθενείς καλό είναι να λαμβάνουν έγκαιρα αντιική αγωγή.

[Πηγή]