Ο Απόλλωνας Σαυροκτόνος, το μοναδικό ίσως σωζόμενο χάλκινο άγαλμα που αποδίδεται στον Πραξιτέλη, ξαναβγαίνει προς έκθεση από τις αποθήκες του Μουσείου Τεχνών του Κλίβελαντ, όπου είχε μπει εξαιτίας της διεκδίκησής του από την Ιταλία....
Το μουσείο του Κλίβελαντ αγόρασε τον Απόλλωνα το 2004 για 5 εκατ. δολάρια. Το μουσείο αποφάσισε να κοσμήσει με αυτό τους νέους εκθεσιακούς χώρους του, που ανοίγουν το Σάββατο. Το ιταλικό αίτημα επιστροφής του αρχαίου, ως παρανόμως εξαχθέντος από τα σύνορά της, το στήριξε και η χώρα μας, όταν αρνήθηκε προ τριετίας τη συνέκθεση δικών μας γλυπτών με τον Απόλλωνα του Κλίβελαντ στη μεγάλη έκθεση για τον Πραξιτέλη, στο Λούβρο.
Τότε το Μουσείο του Κλίβελαντ εξέφρασε έκπληξη που θεωρήσαμε τον Απόλλωνά του «γκρίζας» προέλευσης. Οταν το 2004 τον αγόρασαν από το πρακτορείο «Φοίνιξ» των αδελφών Αμπουτάαμ (έχουν σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων για αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα) οι άνθρωποι του μουσείου θεώρησαν ότι είχαν κάνει την αγορά του αιώνα. Είχαν αποκτήσει έναντι 5 εκατ. δολαρίων έναν αυθεντικό Πραξιτέλη (έργα του σώζονται μόνο στα ρωμαϊκά τους αντίγραφα, εκτός μίας κεφαλής από το κολοσσικό άγαλμα της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης). Οι ιταλικές αρχές δεν άργησαν να ζητήσουν την επιστροφή του, γιατί έχουν χιλιάδες φωτογραφίες πολαρόιντ από τις κατασχέσεις των αποθηκών του Τζάκομο Μέντιτσι, στενού συνεργάτη των Αμπουτάαμ.
Ετσι, από το 2007 ο Απόλλωνας Σαυροκτόνος (σκοτώνει σαύρα) αποσύρθηκε στις αποθήκες του μουσείου. Συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή για να αποφανθεί για την προέλευσή του, αλλά μέχρι να παραδώσει το πόρισμά της αποφασίστηκε να παρουσιαστεί και πάλι και, μάλιστα, ως κύριο έκθεμα των έξι νέων αιθουσών. Για την προέλευση του γλυπτού, το μουσείο του Κλίβελαντ υποστηρίζει ότι βρέθηκε πριν από 100 χρόνια σε ανασκαφή και ανήκε σε συλλέκτη που ζούσε στην πρώην ανατολική Γερμανία.
[Πηγή]
Το είδαμε εδώ