.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ο Έλληνας που κυνηγάει... κυκλώνες!


Τις τελευταίες ημέρες η Αυστραλία δοκιμάζεται από τη μανία της φύσης και στο Κουίνσλαντ τουλάχιστον τέσσερα άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται εκεί, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Όσβαλντ,....

ο οποίος έχει κάνει τους κατοίκους τις περιοχής να τρέχουν να κρυφτούν.

Ενας Ελληνας ομογενής, όμως όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά διαπρέπει στην Αυστραλία κυνηγώντας κυκλώνες και ισχυρές καταιγίδες. Πρόκειται για τον Χρήστο Νιτσόπουλο, ο οποίος εδώ και περίπου 17 χρόνια έχει καταφέρει να παρακολουθεί και να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σφοδρής καταιγίδας που έχει πλήξει το Κουίνσλαντ.

Μαζί με τον συνεργάτη του Τράβις Ρόμπερτσον έχουν δημιουργήσει τον φορέα «ΟΖ Cyclone Chasers» που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Αυστραλοί Κυνηγοί των Κυκλώνων». Με έδρα το Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ «τρέχουν» να είναι στο επίκεντρο κάθε σφοδρής καταιγίδας και να την καταγράφουν «εκ των έσω».

Γεννημένος στη Βόρεια Ελλάδα ο Χρήστος Νιτσόπουλος μετανάστευσε στην Αυστραλία σε μικρή ηλικία. Το πάθος του για τη μελέτη των καταιγίδων ξεκίνησε όταν μια σφοδρότατη χαλαζοθύελλα «διέλυσε» το οικογενειακό του σπίτι στο Σίδνεϊ το 1988, τότε δεν υπήρχε κανείς να τους προειδοποιήσει. Ετσι αποφάσισε να αναλάβει δράση, να κυνηγήσει καταιδίγες και να προειδοποιοεί τον κόσμο.

«Θέλουμε να μαθαίνουμε πώς ακριβώς προκαλούνται οι καταιγίδες και πώς ξεσπάνε για να μπορούμε να τις προβλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια» λέει ο ομογενής ο οποίος αν και δεν είναι πτυχιούχος Μετεωρολόγος συνεργάζεται με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας.

«Έχουμε καταγράψει πολλούς κυκλώνες και καταιγίδες και όλα τα στοιχεία έχουν δοθεί στη Μετεωρολογική Υπηρεσία» προσθέτει καθώς παρακολουθεί τον τελευταίο κυκλώνα Όσβαλντ.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ