.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ο Έλληνας Δωδεκανήσιος που θέλει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης-BINTEO


Ο Τζον Κατσιματίδης, που ξεκίνησε ως μανάβης και τώρα είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης, κατεβαίνει για Δήμαρχος....

Καθώς η θητεία του Μάικλ Μπλούμπεργκ πλησιάζει στο τέλος της, η είδηση ότι ο Έλληνας μεγιστάνας των σούπερ - μάρκετ στη Νέα Υόρκη, Τζον Κατσιματίδης, κατεβαίνει για δήμαρχος, προκάλεσε ενθουσιασμό στην Ελληνική κοινότητα της αμερικανικής μητρόπολης.

Ο Τζον Κατσιματίδης μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου μετανάστευσαν οι γονείς του από τη Νίσυρο, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη βρέφος. Ενώ σπούδαζε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, άρχισε να εργάζεται στο μίνι-μάρκετ του θείου του. Με το αίσθημα της επιχειρηματικότητας ήδη ανεπτυγμένο, σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές του, πεπεισμένος ότι θα βγάλει χρήματα στον τομέα των τροφίμων. Ανοίγει το πρώτο του μανάβικο στο Μανχάταν, σύντομα επεκτείνεται στο Μπρόντγουεϊ και σιγά-σιγά χτίζει την αυτοκρατορία του.

Η οικονομική αυτοκρατορία του περιλαμβάνει την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ «Gristedes», καθώς και δραστηριότητες στον τομέα του real estate και των διυλιστηρίων.

Ο Κατσιματίδης ο οποίος αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την επίσημη είσοδό του στον πολιτικό στίβο, θα προσπαθήσει να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Νέας Υόρκης.

Δύο ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, προσέφερε 10.000 δολάρια για την ανακατασκευή του κτηρίου μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, που καταστράφηκε από τον τυφώνα Σάντι.

Ο Κατσιματίδης και η οικογένειά του έχει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στη Νέα Υόρκη. Εκτός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει κάνει δωρεές στην Αθλητική Ομοσπονδία της Αστυνομίας στη Νέα Υόρκη, όπως και σε οργανώσεις που στηρίζουν την έρευνα για το Αλτσχάιμερ και τον παιδικό διαβήτη.

Ο Κατσιματίδης, παρόλο που αυτοπροσδιορίζονταν ως Δημοκρατικός τη δεκαετία του 1990 και υποστήριξε με μεγάλα χρηματικά ποσά τον Μπιλ Κλίντον, αποφάσισε να αλλάξει όχθη στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων είχε περισσότερες ευκαιρίες για πολιτική προσφορά, όπως έχει πει ο ίδιος. Επίσης, στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές στήριξε σθεναρά τον Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας τον Ομπάμα άπειρο, αναποτελεσματικό πρόεδρο, που δεν στηρίζει τους επιχειρηματίες. Ως προς το τελευταίο, εντύπωση έκανε η παρομοίωση που χρησιμοποίησε ο γνωστός για τον αυθόρμητο λόγο του Κατσιματίδης, σχετικά με την απόφαση του Ομπάμα να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους Αμερικανούς: «Και ο Χίτλερ τιμώρησε τους εβραίους. Θέλω να πω, δεν γίνεται να τιμωρούμε το 2% του πληθυσμού αυτή τη στιγμή». Τη μάλλον ατυχή παρομοίωση αντιλήφθηκε άμεσα και ο ίδιος και με την πληθωρική του προσωπικότητα αντέστρεψε άμεσα το επιχείρημά του: «Συμφωνώ ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους, όμως όλοι θα πρέπει να νιώσουν λίγο πόνο παραπάνω». Η αυθόρμητη ρητορική του πολλές φορές μπορεί να ξενίζει, ωστόσο στη ζυγαριά των ψηφοφόρων βαραίνει η ευθύτητα και η ειλικρίνειά του.

Οι πιθανοί του αντίπαλοι στην κούρσα για το τοπικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης, Τζο Λιότα και ένας εκδότης εφημερίδας, ο Τομ Άλον. Σε τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε το πανεπιστήμιο Quinnipiac, ο Κατσιματίδης βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, πίσω από τον Λιότα. Ωστόσο, η κούρσα είναι ακόμα στην αρχή και ο Έλληνας υποψήφιος μπορεί να κάνει την ανατροπή.


[Πηγή]

Το είδαμε εδώ