.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αδυνατίζουμε καταπίνοντας ένα μπαλόνι σε... κάψουλα


Ένα καινοτόμο μπαλόνι-κάψουλα κατά της παχυσαρκίας δημιούργησαν οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας Obalon Therapeutics. Η χρήση του ενδογαστρικού μπαλονιού δεν είναι άγνωστη στους ειδικούς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας....

Η λογική πίσω από την εισαγωγή ενός τέτοιου μπαλονιού στο στομάχι, είναι ότι αυτό, καθώς πιάνει χώρο στο στομάχι, προκαλεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Η καινοτομία του νέου ενδογαστρικού μπαλονιού, που εκτιμάται ότι μπορεί να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2012, συνίσταται στην απλούστευση του τρόπου με τον οποίο αυτό εισάγεται στο στομάχι.

Ένα μπαλόνι σε κάψουλα

Σήμερα το κλασικό ενδογαστρικό μπαλόνι σιλικόνης τοποθετείται στο στομάχι μέσω ενδοσκοπίου από το στόμα. Η εισαγωγή του γίνεται με ελαφριά νάρκωση (μέθη) ή με γενική αναισθησία. Η καινοτομία του νέου μπαλονιού είναι ότι δεν εισάγεται στο στομάχι με ενδοσκόπιο, όπως το κλασικό. Βρίσκεται διπλωμένο μέσα σε μια ζελατινούχα κάψουλα, την οποία καταπίνει ο ασθενής.

Η κάψουλα διαλύεται στο στομάχι εντός ολίγων λεπτών μετά την κατάποσή της. Στη συνέχεια, ο γιατρός φουσκώνει το μπαλόνι μέσω ενός πολύ λεπτού, σαν κλωστή, σωλήνα. Η κλωστή-κορδόνι είναι δεμένη στη μία άκρη του μπαλονιού, ενώ η άλλη άκρη εξέχει από το στόμα του ασθενούς. Μέσω αυτής το μπαλόνι φουσκώνει μέχρι να φτάσει σε μέγεθος αντίστοιχο ενός χάμπουργκερ και στη συνέχεια το κορδόνι τραβιέται από το στόμα του ασθενούς και το μπαλόνι κλείνει με τη βοήθεια μιας αυτόματης βαλβίδας.

Επομένως, η τεχνική εισαγωγής του νέου μπαλονιού είναι πολύ πιο φιλική για τον ασθενή, αλλά και για τον ειδικό που αναλαμβάνει τη διαδικασία. Δεν απαιτεί τη χρήση αναισθησίας, ούτε τη νοσηλεία του ασθενούς, και είναι πιο σύντομη.

Μεγάλη αποτελεσματικότητα

Το πρωτοποριακό μπαλόνι προς το παρόν είναι σε πειραματικό στάδιο, αλλά έχουν ήδη διεξαχθεί τέσσερις πιλοτικές μελέτες σε μικρό αριθμό ασθενών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ανάλογα με το βάρος τους και την επιθυμητή απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες κατάπιαν από μία έως και τρεις κάψουλες-μπαλόνια. Το μπαλόνι παρέμεινε στο στομάχι τους από έναν έως τρεις μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το μπαλόνι αφαιρέθηκε ενδοσκοπικά με ελαφριά νάρκωση (μέθη) - να σημειώσουμε ότι με τον ίδιο τρόπο αφαιρείται και το κλασικό μπαλόνι. Η απώλεια βάρους που επετεύχθη έφτασε στο 35,5% του υπερβάλλοντος βάρους μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις όπου οι συμμετέχοντες έχασαν το 50% του πλεονάζοντος βάρους, καθώς και η περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε το 100% των περιττών κιλών της.

Απαραίτητος ο έλεγχος

Πριν από την εισαγωγή του ενδογαστρικού μπαλονιού -είτε πρόκειται για το καινοτόμο είτε για το κλασικό-, πρέπει να γίνει ένας διεξοδικός έλεγχος από τον γαστρεντερολόγο. Καταρχήν είναι απαραίτητο να ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό που θα αποκλείει την περίπτωση της βουλιμίας. Η χρήση του ενδογαστρικού μπαλονιού αντενδείκνυται στους βουλιμικούς ασθενείς, επειδή το «ξεγελούν» καταναλώνοντας πλήθος υγρών θερμίδων (ροφήματα, αναψυκτικά). Επίσης, πριν από την εισαγωγή του μπαλονιού πρέπει να γίνει γαστροσκόπηση για να αποκλειστεί η περίπτωση πεπτικού έλκους ή σοβαρής διαβρωτικής γαστρίτιδας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αυτές οι καταστάσεις, είναι απαραίτητο να προηγηθεί αγωγή για την επούλωση του στομάχου.

Attention!

➜ Οι ειδικοί έχουν υποδεχθεί με ενδιαφέρον το πρωτοποριακό μπαλόνι-κάψουλα κατά της παχυσαρκίας. Ωστόσο, τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητά του στο όξινο περιβάλλον του στομάχου. Μέχρι σήμερα, το μέγιστο διάστημα παραμονής του νέου μπαλονιού στο στομάχι είναι 12 εβδομάδες. Συγκριτικά, το κλασικό μπαλόνι μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες.

➜ Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι αυτό της αποτελεσματικότητάς του. Τα περιστατικά στα οποία έχει δοκιμαστεί το νέο μπαλόνι είναι ακόμη πολύ λίγα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά του συγκριτικά με το κλασικό μπαλόνι. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο απευθύνεται σε ήπιες περιπτώσεις παχυσαρκίας και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 25 κιλών.

➜ Επιπλέον, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο «γέμισμα» του νέου μπαλονιού με αέρα. Εξηγούν ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να φουσκώνει ένα ενδογαστρικό μπαλόνι: με υγρό ή με αέρα. Σε ό,τι αφορά τα κλασικά μπαλόνια, σήμερα προτιμώνται όσα γεμίζουν με υγρό συγκριτικά με τα αέρος. Ο λόγος είναι ότι με τα μπαλόνια υγρού είναι δυνατό να εντοπιστούν τυχόν διαφυγές, σε περίπτωση που το μπαλόνι τρυπήσει, επειδή το υγρό είναι χρωματισμένο και μπορεί να ανιχνευθεί στα κόπρανα. Με τα μπαλόνια αέρος τυχόν διαρροές δεν ανιχνεύονται και δεν μπορεί να παρακολουθηθεί η πρόοδος της θεραπείας, αλλά ούτε και να γίνει αντιληπτό ένα σπάσιμο του μπαλονιού (που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετές επιπλοκές).

Με στόχο τον κορεσμό

Το καινοτόμο ενδογαστρικό μπαλόνι δεν είναι το μόνο μέσο με το οποίο οι ερευνητές προσπαθούν να επιτύχουν τον κορεσμό του στομάχου. Ένα ακόμη μέσο με το οποίο πειραματίζονται γερμανοί ερευνητές είναι τα... δαμάσκηνα. Συγκεκριμένα, μελετούν κατά πόσον η λήψη ενός συμπληρώματος σε μορφή γέλης από δαμάσκηνα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η διόγκωση της γέλης στο στομάχι εκτιμάται ότι θα προκαλεί κορεσμό και θα μειώνει την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται.




ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΨΑΛΤΗ / vita.gr

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΛΑΖΑΡΟ ΤΟΥΛΟΥΜΗ, γαστρεντερολόγο.

 Το είδαμε εδώ