.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το Σφουγγαράκι της κουζίνας

.
~ Ο βασιλιάς της βρωμιάς ~

Είναι 200 χιλιάδες φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας.
Έκπληξη είχε προκαλέσει μια έρευνα που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό η οποία είχε αποκαλύψει ότι ανάμεσα.... στα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα σε ένα σπίτι είναι τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αυτό το εύρημα. Τα σφουγγαράκια κουζίνας είναι τα πιο μολυσμένα οικιακά αντικείμενα. Συγκεκριμένα είναι 200 χιλιάδες φορές πιο μολυσμένα από τα καθίσματα της τουαλέτας!

Πιο βρώμικο δεν γίνεται

Τον μεγάλο κίνδυνο που «εγκυμονούν» τα σφουγγαράκια της κουζίνας για την ανθρώπινη υγεία επιβεβαιώνει τώρα έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Συμβουλίου Υγιεινής της Βρετανίας. Οι ερευνητές εξέτασαν σπίτια σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Το σφουγγαράκι της κουζίνας αναδείχτηκε «πρωταθλητής» της βρωμιάς αφού, όπως διαπιστώθηκε, διαθέτει 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα. Οπως μάλιστα αναφέρουν οι ερευνητές, ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι πολύ επικίνδυνα αφού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις όπως το σύνδρομο Guillain-Barré που συνδέεται με παράλυση.

Άλλη μια αρνητική έκπληξη είναι η παρουσία των πιάτων και των ξύλων κοπής στον κατάλογο των πιο βρώμικων αντικειμένων μέσα στο σπίτι. Ακόμη και μετά το πλύσιμό τους, τα πιάτα και τα ξύλα κοπής εξακολουθούν να «φιλοξενούν» εκατομμύρια βακτήρια. «Καλύτερα να κόβετε τα λαχανικά σας στο κάθισμα της τουαλέτας παρά επάνω στα ξύλα κοπής» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Η «μολυσμένη» λίστα

Το μπάνιο γενικά βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα της βρωμιάς. Οι επιφάνειες της μπανιέρας και οι αρμοί στα πλακάκια είναι μεταξύ των σημείων του μπάνιου που αποτελούν «αγαπημένες κατοικίες» των βακτηρίων. Το εσωτερικό των ψυγείων αποτελεί επίσης έναν από τους «παραδείσους» των βακτηρίων. Επίσης οι πετσέτες της κουζίνας είναι από τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν πολλά βακτήρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σφουγγαράκια, οι πετσέτες, τα πιάτα και άλλα αντικείμενα «υψηλού κινδύνου» πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών για να εξοντώνονται τα βακτήρια. Επιπλέον, θα πρέπει τα αντικείμενα αυτά να σκουπίζονται με αντιβακτηριδιακά σφουγγάρια ή σπρέι προκειμένου να αποτρέπεται η εξάπλωση των βακτηρίων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό όταν κάποιος μαγειρεύει ή πιάνει τρόφιμα να έχει καθαρά χέρια ώστε να μη μεταδίδει βακτήρια σε αυτά.


Θοδωρής Λαΐνας

[Πηγή]