.
"Ὠνομάσθησαν δέ καρίδες ἀπό τοῦ κάρα: τό πλεῖστον γάρ μέρος τοῦ σώματος ἡ κεφαλή ἀπηνέγκατο" = «Ονομάστηκαν καρίδες από τη λέξη κάρα (=κεφάλι), διότι το κεφάλι.... καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους».
(Αθήναιος Δειπνοσοφιστές Γ, 106, b)
Υλικά:
■ 600 γρ. γαρίδες
■ 200 γρ. κατσικίσιο τυρί αλατισμένο
■ 1 ματσάκι φρέσκια ρόκα
■ 1/4 κουταλάκι ρίγανη
■ 3/4 κούπας ελαιόλαδο
■ 1/4 κούπας άσπρο κρασί
■ 1 κουταλάκι μέλι
Εκτέλεση:
1. Πλύντε και καθαρίστε τις γαρίδες από τα "μουστάκια". Βράστε τις σε πολύ λίγο νερό για τρία λεπτά και καθαρίστε τις από το κέλυφος.
2. Με μικρό κουταλάκι μαζέψτε εντόσθια και αβγά από το εσωτερικό του κεφαλιού και κρατήστε τα.
3. Κόψτε το τυρί σε κομματάκια, ψιλοκόψτε και τη ρόκα.
4. Στρώστε σε πήλινο σκεύος τις γαρίδες, αραδιάστε ανάμεσά τους το τυρί και τη ρόκα και πασπαλίστε τα με τη ρίγανη.
5. Σε ένα μπολάκι αναμείξτε το ελαιόλαδο, το κρασί, τα εντόσθια από τις γαριδες και το μέλι. Περιχύστε με τη σάλτσα αυτή τις γαρίδες και ψήστε τις στο φούρνο.
*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων"
Το είδαμε εδώ