.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Eπιτέλους: Κρατικός φορέας

ερευνών υδρογονανθράκων

Την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η σύσταση για 99 χρόνια Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης υδρογονανθράκων, ζήτησε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε την συνταγματικότητά του και το σύννομο του χαρακτήρα του.
Ας δούμε όπως τι προβλέπει περίφημο.... διάταγμα που ξαναβάζει την χώρα στο ενεργειακό παιχνίδι έρευνας υδρογονανρθάκων (πετρέλαίου και φυσικού αερίου) δώδεκα χρόνια μετά την κατάργηση του προηγούμενου οργάνου.
Προβλέπεται λοιπόν η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνική Διαχειριστική Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ Α.Ε.), η οποία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό τους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Η ΕΔΕΥ θα λειτουργεί σύμφωνα με του κανόνες της ιδιωτική οικονομίας, αλλά οι δραστηριότητες της θα τελούν υπό τη εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται δια μέσου του υπουργού Περιβάλλοντος.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας καθορίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί από το Δημόσιο σε τρεις ισόποσές δόσεις, ενώ θα εκδοθεί μια μετοχή, ονομαστική υπέρ του Δημοσίου και μη μεταβιβαζόμενη. Πάντως, η διάρκεια της εταιρείας μπορεί να παραταθεί πλέον των 99 ετών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥ είναι επταμελές και τα μέλη του θα επιλέγονται μετά από προκήρυξη. Ειδικότερα, υστέρα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και γνώμη της επιτροπής διαφάνειας της Βουλής, τρία μέλη θα επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα διορίζονται ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Στον πρόεδρο μπορεί να ανατίθενται και καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου. Τα άλλα τέσσερα μέλη θα διορίζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ σε όλα τα μέλη θα χορηγείται αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4001/2011 που αφορά «τη λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων».
Η εταιρεία, που έχει έδρα την Αθήνα, μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες, παραρτήματα, υποκαταστήματα ή γραφεία μέσα στον ελλαδικό χώρο.
Σκοπός της επίμαχης νέας εταιρείας είναι, μεταξύ των άλλων, η διαχείριση, για λογαριασμό του Δημοσίου:
1) των αποκλειστικών δικαιωμάτων στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλλάσσιες περιοχές στις οποίες η χώρα μας ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα,
2) η διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες και η επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του επίμαχου δυναμικού,
3) η συγκέντρωση, αποθήκευση, επεξεργασία και διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτώνται κατά την διάρκεια των ερευνών για την αποτίμηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες,
4) η εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για προτεινόμενες περιοχές προς παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων,
5) η χορήγηση άδειας αναζήτησης υδρογονανθράκων,
6) η διαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων για παραχώρηση δικαιωμάτων, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων,
7) η κατάρτιση κανονισμών ασφαλείας και υγιεινής, καθώς και προστασίας περιβάλλοντος στις περιοχές που θα γίνει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Το είδαμε εδώ