.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πώς το χάσμα θέσεων βαπτίστηκε "σύγκλιση"

- Και στο βάθος ... τα πετρέλαια! -

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές και από τα τρία κόμματα αναφορικά με την τελική κατάληξη της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ.Παπαδήμο, η εικόνα σε ότι αφορά την περίφημη «απόλυτη σύγκλιση» που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, είναι η εξής:
Ο Λ.Παπαδήμος σύμφωνα με όλες τις πηγές ζήτησε γενική εξουσιοδότηση για να μιλήσει εν λευκώ εκ μέρους ολόκληρου του Έθνους (!) στις.... Βρυξέλλες και να δεσμεύσει ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν την πήρε. Ο Γ.Παπανδρέου, δέχθηκε, αλλά ο Α.Σαμαράς του την αρνήθηκε και συμπαρέσυρε και τον Γ.Καρατζαφέρη.
Και οι δύο καταληκτικά του είπαν ότιι η μόνη εντολή και εξουσιοδότηση που μπορούν να δώσουν είναι η κατ’αρχήν διαπραγμάτευση.
Και αυτό με την προϋπόθεση ότι «Θα ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Μια σειρά μέτρων -τόνισε ο Α.Σαμαρας -δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία».
Την ίδια στάση κράτησε και ο Γ.Καρατζαφέρης και συμφώνησε τελικά και ο Γ.Παπανδρέου.
Παράλληλα απέρριψαν κάθε συζήτηση για κείμενο δεσμεύσεων υπογεγραμμένο από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κοινοβούλιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκεί. Ο Λ.Παπαδήμος επέμεινε να υπάρξει αυτή η δέσμευση και η συζήτηση έμεινε εκεί, αφού ο διορισμένος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να περάσει την άποψή του.
Δεν συμφώνησε κανείς από τους τρεις για Επιτροπεία. Ο Λ.Παπαδήμος δεν την αρνήθηκε, χωρίς πάντως να πει ρητά ότι συμφωνεί.
Τα μέτρα για τα οποία ο Λ.Παπαδήμος πήρε εντολή να επαναδιαπραγματευτεί παρουσιάζοντας τα ισοδύναμα με αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι:
Η κατάργηση του 13ου 14ου μισθού, η μείωση των επικουρικών και η μείωση του κατώτατου μισθού. Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι αν το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσει και η ΝΔ.
Ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αλλά και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου από τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, λέγοντας - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι εφόσον PSI, δανειακή σύμβαση και νέο οικονομικό πρόγραμμα τίθενται ως ενιαίο πακέτο, τότε η στήριξη στην κυβέρνηση πρέπει να είναι συνολική και όχι a la carte, δηλαδή τάχθηκε υπέρ όλων όσων ζητεί η τρόϊκα και κυρίως επιχειρεί να "εκθέσει" τον Α.Σαμαρά που διαφοροποιήθηκε για πρώτη φορά σε αρκετά σημεία.
Tο μεγάλο παιχνίδι, αντίθετα με ότι προσπαθούν να μας πείσουν, δεν παίζεται ούτε για τον 13ο ή 14ο μισθό, αλλά για την εκχώρηση των εσόδων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κλπ. Εκεί θα παιχθεί το μέλλον της χώρας…

Το είδαμε εδώ