.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ο Έλληνας μετανάστης που έγινε...

υπουργός στην Αυστραλία

Οι Αυστραλοί επέλεξαν να εγκαινιάσει το "Φεστιβάλ του λιμανίου" στην αποβάθρα της Μελβούρνης τον ομογενή υπουργό Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νίκο Κότσιρα.
Ο Νίκος Κότσιρας έφτασε και αυτός μετανάστης στη συγκεκριμένη αποβάθρα, το Μάιο του 1964. Με το υπερωκεάνιο «Πατρίς» της εταιρίας Χανδρή, αποβιβάζονται σε μια αποβάθρα.... του λιμανιού της Μελβούρνης εκατοντάδες Έλληνες μετανάστες. 'Ανδρες, γυναίκες και παιδιά. Με μοναδικά εφόδια μια βαλίτσα με τα απαραίτητα και πολλά όνειρα. Ανάμεσά τους και ο πεντάχρονος Νίκος Κότσιρας, ο οποίος για εκείνο το υπερατλαντικό ταξίδι των 30 ημερών δε θυμάται και πολλά πράγματα.
Θυμάται μόνο ότι έφτασε νύχτα στη Μελβούρνη και εντυπωσιάστηκε από τα πολλά λαμπρά αστέρια στον ουρανό.
Το αγοράκι αυτό είναι σήμερα ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα υπουργός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βικτώριας, της δεύτερης πολυπληθέστερης Πολιτείας της Αυστραλίας.
Ο Νίκος Κότσιρας γεννήθηκε στο χωριό Χανδρινού κοντά στην Πύλο, το 1959.
Στην Αυστραλία βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του. Δύσκολα τα πρώτα χρόνια. Αγώνας για επιβίωση. Σπούδασε εκπαιδευτικός, έγινε διευθυντής σχολείου αλλά τον κέρδισε η πολιτική.
Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βικτώριας και γνωστού Φιλέλληνα Τζεφ Κένετ, αλλά και του υπουργού του Φιλ Χάνιγουντ και το 1999 εξελέγη μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου. Και σήμερα είναι υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων στη Βικτώρια.
«Εδώ, σε αυτό το λιμάνι, ξεκίνησε μια μεγάλη ιστορία διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Έφτασαν από κάθε γωνιά του πλανήτη και δημιούργησαν μια μοναδική πολυπολιτισμική κοινωνία με σεβασμό και εκτίμηση σε κάθε εθνότητα, χρώμα και θρησκεία» είπε ο κ. Κότσιρας στα εγκαίνια του φετσιβάλ.
Η επιλογή της αποβάθρας "Station Pier" για το συγκεκριμένο φεστιβάλ είχε το συμβολισμό της. Για πολλές δεκαετίες εκεί πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Αυστραλία εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Ανάμεσά τους και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.

Το είδαμε εδώ