.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τεράστιες αποσύρσεις όπλων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Οι ευκαιρίες για τις Ελλ. Εν. Δυνάμεις

Ένας πακτωλός οπλικών συστημάτων απελευθερώνεται από τις ΗΠΑ και πολλά από αυτά βρίσκονται στην λίστα του Ελληνικού ΕΜΠΑΕ, όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ΜΙΜ-104 Patriot, με την απόσυρση τουλάχιστον δέκα Ταγμάτων από τον Αμερικανικό Στρατό, ενώ επίσης αποσύρονται και περίπου 150 MLRS, αυτοκινούμενα.... πυροβόλα Μ109Α5 και εκατοντάδες άρματα μάχης Μ1Α1, αλλά και 24 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών τύπου C-5A Galaxy και 65 μεταφορικά αεροσκάφη C-130, 48 F-15C/D, περί τα 40 ελικόπτερα UH-60 Σικόρσκι κλπ
Για τα περισσότερα από τα ανωτέρω θα υπάρξει ενδιαφέρον από Ελληνικής πλευράς, αφού είναι δεδομένο ότι όλα θα παραχωρηθούν δωρεάν με μόνη επιβάρυνση την συντήρηση και την επιχειρησιακή εκπαίδευση.
Με δεδομένο ότι τα Μ1Α1 παρά τον σφοδρό πόλεμο που γίνεται από το Γερμανικό λόμπι, σύντομα θα ενταχθούν στις Ελληνικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες στην περιοχή του Έβρου, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες συστημάτων που ενδιαφέρουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Τα μαχητικά F-15C/D, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α5 και τα μεταγωγικά C-130 από την στιγμή που δεν έχουν καταπονηθεί όπως τα 15 εναπομείναντα C-130B/H της ΠΑ. Και φυσικά υπάρχουν τα UH-60 τα οποία "καίνε" τον Ε.Σ. που διάγει ακόμα την εποχή του Βιετνάμ με τα UH-1!
Σε οποιαδήποτε περίπτωση κυρίως ο Ε.Σ. προσδοκά τουλάχιστον σε παραλαβές συστημάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.
Βέβαια τα M109A5 – παρά την παραλαβή των 223 Μ109Α3 από την Γερμανία – είναι κρίσιμο υλικό, όπως επίσης κρίσιμο υλικό θεωρούνται και τα Patriot για τα οποία υπάρχει εγγεγραμμένο κονδύλι 200 εκατ. ευρώ έναντι απαίτησης 603 εκατ. ευρώ. Για την «Βελτίωση δυνατοτήτων πυροβόλων & μέσων πυροβολικού» υπάρχει κονδύλι 400 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένο και για «προμήθεια οχημάτων & μέσων περισυλλογής» 100 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι κονδύλια που μπορούν να εξοικονομηθούν και να χρηματοδοτηθούν άλλες «ανελαστικές» δαπάνες, όπως των SHORADS, των φρεγατών, των TOMA κλπ

Το είδαμε εδώ