.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

"ΧΤΥΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Γεωμαγνητική καταιγίδα σε εξέλιξη

Το spaceweather.com σε χθεσινή του ανάρτηση ενημερώνει , πως από τη δύση του ήλιου χθες, 26 Σεπτεμβρίου εξελίσσεται μία ιδιαίτερα σφοδρή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα (Κp=7). Η επίδραση στο μαγνητικό πεδίο της.... Γης ξεκίνησε στις 1300UT της 26ης Σεπτεμβρίου καθώς χτύπησε τον πλανήτη μας ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό κύμα από έκρηξη στην κορώνα του ήλιου (coronal mass ejection). Αποτέλεσμα ήταν η έντονη συμπίεση της μαγνητόσφαιρας της Γης, και η έκθεση των γεωσυγχρονισμένων δορυφόρων στον ηλιακό άνεμο και πλάσμα, ενώ φωτεινά φαινόμενα έγιναν ορατά και στους δύο πόλους του πλανήτη. (Η φωτογραφία επάνω είναι του Gordon Mc Lellan πάνω από τη λίμνη Michigan, χθες 26 Σεπτ.)

Αιτία όλων αυτών είναι η ηλιακή κηλίδα AR1302, που έχει μέγεθος μεγαλύτερο των 150.000χλμ και είναι ορατή ακόμη και δίχως τηλεσκόπιο.
Γνωρίζουμε πως οι ηλιακές εκρήξεις θέλουν 3 ημέρες για να φτάσουν στη Γη.
Πράγματι, σύμφωνα με την αναφορά του spaceweather η ηλιακή κηλίδα "ηρέμησε" μετά τις εκπομπές της 22ης και 24ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο η NOAA υπολογίζει με νέες ηλεκτρομαγνητικές εκρήξεις κατά τις επόμενες 24 ώρες (μέχρι σήμερα δηλαδή).

Το είδαμε εδώ