"δεν πετάει" ~
Όλοι παίρνουν από την Ελλάδα και κανείς δεν τα επιστρέφει
«Τον ήβρ' εκεί κατέμπροσθεν στα ορθόπρυμνα καράβια ...».
Ετσι περιγράφει ο Ομηρος τη μάχη στην Ιλιάδα με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα. Πάνω στην πλώρη ενός πολεμικού πλοίου, μιας τριημιολίας, ξεδιπλώνει και τα φτερά της η Νίκη της Σαμοθράκης (από το 1884) στο Λούβρο.
Ενα παρόμοιο ορθόπρυμνο σκαρί (μαρμάρινο ανάγλυφο) βρέθηκε πρόσφατα στη.... Νίσυρο. Κι αυτό θα είναι το έκθεμα που θα πάρει τους επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τον Νοέμβριο και θα τους ταξιδέψει στα νησάκια της άγονης γραμμής: Καστελόριζο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο.
Γιατί το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που κοσμούσε κάποτε το νησί δεν έρχεται στην Αθήνα. Το παρισινό μουσείο απάντησε αρνητικά στο αίτημα του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Ν. Σταμπολίδη επικαλούμενο ως αιτιολογία την πρόσφατη ανακαίνιση των χώρων της έκθεσής του. Παρά ταύτα ο κ. Σταμπολίδης θεωρεί πως η συζήτηση δεν έχει κλείσει και πως «κάποια στιγμή θα το φέρουμε».
Η ουσία είναι πως το Μουσείο της Ντόλυς Γουλανδρή πήρε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού να παρουσιάσει μια πρωτότυπη έκθεση με πρωταγωνιστές πέντε νησιά της άγονης γραμμής με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας τους και την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε λιγότερο προβεβλημένους νησιωτικούς προορισμούς.
Ετσι, κάθε δύο ή τρία χρόνια το Μουσείο θα διοργανώνει μια νέα έκθεση με τον γενικό τίτλο «Αγονη Γραμμή» και με ευρήματα από διαφορετικά μικρά νησιά κάθε φορά, ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά ένας «περίπλους» στον νησιωτικό πολιτισμό του Αιγαίου που αγνοούμε.
Το σχέδιο είναι φιλόδοξο. Δεν κοστίζει στο κράτος (οργανώνεται με χορηγίες) αλλά χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία.
«Ξεκινάμε από την εσχατιά της Ελλάδας, από το νοτιοανατολικό άκρο, τη Μεγίστη, το Καστελόριζο, τη Ρω, τη Σύμη και τη Χάλκη» έλεγε ο κ. Σταμπολίδης προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παρουσιάζοντας τις πέντε θεματικές ενότητες (όσες και τα νησιά) στις οποίες θα ενταχθούν 390 αρχαία, τα περισσότερα πρωτοεμφανιζόμενα στο κοινό αφού θα βγουν κυρίως από αποθήκες και λίγα από βιτρίνες μουσείων (Ρόδου, Κω, Ολυμπίας).
Τα εκθέματα θα είναι εντυπωσιακά. Ανάμεσά τους το χρυσό στεφάνι του Καστελόριζου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τα μοναδικά χρυσά κοσμήματα από την Τήλο.
Στόχος είναι να παρουσιασθούν τα χαρακτηριστικά κάθε νησιού. Η Τήλος για παράδειγμα έχει νερό, γι' αυτό ανέπτυξε τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η Νίσυρος είχε δύναμη ναυτική, γι' αυτό δείχνει τον πλούτο της με περισσότερα αντικείμενα (160). Κάθε αίθουσα θα έχει μια οθόνη πλάσμα που θα προβάλλει τις αρχαιότητες του κάθε νησιού από τα προϊστορικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, αλλά και τις σύγχρονες ομορφιές του.
Κάτοικοι θα μιλούν για τα προϊόντα, τις παραλίες και την καθημερινότητα των ανθρώπων σήμερα. Ετσι, οι επισκέπτες της έκθεσης, Ελληνες και ξένοι, θα μπορούν να φαντάζονται το νησί των ονείρων τους.
info: «Αγονη Γραμμή» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 30/11/2011-23/4/2012.
* Η τριημιολία είναι αρχαίο πολεμικό καταδιωκτικό πλοίο. Είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να απομακρύνεται τμήμα της πάνω σειράς των κουπιών και των καθισμάτων των κωπηλατών, με αποτέλεσμα να πέφτει το κατάρτι με τα ιστία, ανακτώντας περισσότερη ταχύτητα. *
Το είδαμε εδώ