Ελληνική Εφεύρεση: Τέλος στους
κάδους σκουπιδιών έρχεται να
δώσει η εταιρεία Soukos Robots.
κάδους σκουπιδιών έρχεται να
δώσει η εταιρεία Soukos Robots.
Μέσα από το Medgreece επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί και συνεχίζουμε να αναφερόμαστε σε εφευρέσεις και καινοτομίες οι οποίες τις περισσότερες φορές έρχονται σε αρμονία με το περιβάλλον και υπόσχονται να κάνουν την διαβίωσή μας καλύτερη.
Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο χώρος αυτός να μην φιλοξενήσει μια είδηση για κάτι το τόσο εντυπωσιακό και το οποίο είναι αμιγώς ελληνική δημιουργία. Παρά το ότι πολλές φορές κατηγορούμε την Ελλάδα για πολλά, οι Έλληνες δεν παύουν να πρωτοτυπούν και δημιουργούν. Η είδηση μπορεί να έχει κάνει το γύρο των ΜΜΕ , αξίζει.... όμως και με το παραπάνω να αναφερθεί ξανά.
Η Soukos Robots είναι μια εταιρεία η οποία εδρεύει στην Λάρισα, και ασχολείται με την ρομποτική και την ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων. Η εφεύρεση τους όμως αυτή τη φορά ήρθε να κάνει τη ζωή στις πόλεις καθαρότερη και το περιβάλλον πιο περιποιημένο.Βρήκαν λοιπόν μια λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών, η οποία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και μοιάζει με τον κορμό ενός φοίνικα (αν και υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε δήμος να τροποποιήσει το σχέδιο ώστε να μοιάζει μέχρι και με αρχαιοελληνική κολώνα) ο οποίος στην κορυφή του φιλοξενεί έναν πραγματικό φοίνικα σε ειδική “γλάστρα” .
Ο κορμός του “φοίνικα” είναι ουσιαστικά ένας μεταλλικός σωλήνας που στο κάτω μέρος του έχει ένα έμβολο. Όταν ο πολίτης πλησιάσει τον κορμό του φοίνικα, χρησιμοποιώντας μια ειδική κάρτα, ανοίγει αυτόματα μια πόρτα, και μπορεί να αποθέσει τα απορρίμματα στο εσωτερικό. Στη φάση αυτή ενεργοποιείται και ένα σύστημα αναρρόφησης αέρα, ούτως ώστε οι οσμές των σκουπιδιών να κρατούνται μέσα στον κορμό και να μην φτάνουν στον πολίτη. Λίγο μετά την απόρριψη των σκουπιδιών , και αφού ο πολίτης απομακρυνθεί, η πόρτα κλείνει (σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι ο πολίτης δεν ακουμπάει τίποτα) , και αρχίζει η διαδικασία της συμπίεσης.Το έμβολο το οποίο βρίσκεται στη βάση του φοίνικα αρχίζει να ανεβαίνει προς τα πάνω (φανταστείτε το σαν μια σύριγγα) και ωθεί τα σκουπίδια που μόλις πετάχτηκαν, στην κορυφή του κορμού όπου βρίσκονται και τα άλλα σκουπίδια. Όταν φτάσει εκεί, τα συμπιέζει περίπου τόσο ώστε να φτάσουν το 20% μόνο του αρχικού τους όγκου. Όλα τα υγρά από τη διαδικασία της συμπίεσης, αποστραγγίζονται και διοχετεύονται στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο κορμός μπορεί να χωρέσει απορρίμματα από μέχρι και 40 περίπου συμβατικούς κάδους.
Μετά την συμπίεση ο κορμός εσωτερικά πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα (είναι συνδεδεμένος και με την ύδρευση).Όταν ο κορμός γεμίσει ειδοποιεί αυτόματα το κέντρο περισυλλογής απορριμάτων το οποίο στέλνει ένα απορριμματοφόρο να παραλάβει την συμπιεσμένη στεγνή μάζα των σκουπιδιών. Όταν το απορριμματοφόρο πλησιάσει, με τη χρήση τηλεχειριστηρίου, ο κορμός του φοίνικα “σπάει¨στα δύο και οδηγεί τα συμπιεσμένα σκουπίδια στην καρότσα του φορτηγού.Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς οσμές, και με καθαρό τρόπο, η συλλογή των απορριμάτων μπορεί να γίνεται σε πιο αραιές περιόδους, και χάρη στο σχεδιασμό του συστήματος, η αποκομιδή μπορεί να γίνει ακόμα και αν μπροστά από τον φοίνικα υπάρχει παρκαρισμένο αυτοκίνητο.Σύντομα από την ίδια εταιρεία θα είναι δυνατή η περαιτέρω επεξεργασία των συμπιεσμένων απορριμμάτων, μέσω ειδικής μονάδας υποδοχής η οποία θα χωρίζει τα οργανικά απορρίμματα και θα τα μετατρέπει σε λίπασμα, από τα πλαστικά.
Δηλαδή καταργεί και τη χρήση χωματερών!Μιλάμε λοιπόν για μια ολοκληρωμένη, λειτουργική και περιβαλλοντολογικά ευαισθητοποιημένη πρόταση διαχείρισης των απορριμάτων, από την αρχή ως το τέλος, η οποία είναι σχεδιασμένη πάρα πολύ προσεκτικά, με σεβασμό τόσο στην αισθητική του χώρου όσο και στην δημόσια υγεία.Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στην εταιρεία Soukos Robots, η οποία εφηύρε κάτι το οποίο δίνει επιτέλους την καλύτερη λύση, σε ένα χρόνιο πρόβλημα της χώρας και ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων.Το ξανατονίζουμε ότι ιδέα και εφαρμογή είναι παγκοσμίως μοναδική!Μακάρι να βλέπαμε πιο συχνά τέτοιες λαμπρές ιδέες από Έλληνες.
medgreece.gr
Το είδαμε εδώ