ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ
Όταν οι επιστήµονες κατέθεσαν την πρότασή τους, οι υπεύθυνοι του σιδηροδροµικού σταθµού της Στοκχόλµης σίγουρα δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Η ιδέα ήταν πολύ πρωτοποριακή και πολύ απλή για να είναι αληθινή… Οι µηχανικοί σκέφτηκαν απλώς να εκµεταλλευτούν την πιο καθαρή, την πιο οικονοµική ενέργεια που υπάρχει στον πλανήτη και είναι αυτή που παράγεται από τον άνθρωπο όταν κινείται.
Οι επιστήµονες πρότειναν.... στους υπεύθυνους του σταθµού να εκµεταλλευτούν τη θερµότητα που εκπέµπουν τα σώµατα των 250.000 ταξιδιωτών που χρησιµοποιούν το τρένο, ώστε να εξασφαλίσουν τη θέρµανση µεγάρου γραφείων της ίδιας εταιρείας που διαχειρίζεται τον σταθµό και βρίσκεται σε απόσταση 90 µέτρων από τον κεντρικό σταθµό! Οι επιστήµονες είχαν διαπιστώσει ότι τα σώµατα των 250.000 επιβατών ανεβάζουν µε φυσικό τρόπο τη θερµοκρασία του αέρα και τη διατηρούν µεταξύ 20 - 22 βαθµών Κελσίου. Η θερµότητα αυτή που επί της ουσίας πηγαίνει χαµένη θα µπορούσε να κατευθυνθεί στο 13 ορόφων κτήριο που βρίσκεται απέναντι από τον σταθµό για να εξασφαλίζει µέρος της ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για την κεντρική θέρµανση. Η µέθοδος πέτυχε και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο κτήριο έχει επιτευχθεί εξοικονόµηση ενέργειας που ξεπερνά το 25%. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πλέον και το ανθρώπινο σώµα εντάχθηκε στην κατηγορία της λεγόµενης κινητικής ενέργειας.
Πώς λειτουργεί το σύστηµα
Η τεχνολογία είναι απλούστατη, αφού δεν απαιτεί περίπλοκες κατασκευές παρά µόνο σωληνώσεις, αντλίες και νερό. Επί της ουσίας στηρίζεται στη λογική της γεωθερµίας, απλώς χρησιµοποιεί άλλη «πρώτη ύλη θερµότητας».
Το πόσο απλή είναι προκύπτει και από το κόστος κατασκευής, το οποίο δεν ξεπέρασε τα 30.000 ευρώ. Οι µηχανικοί τοποθέτησαν στο σύστηµα εξαερισµού του σιδηροδροµικού σταθµού εναλλάκτες και µετασχηµατιστές, οι οποίοι µετατρέπουν τη θερµότητα που εκπέµπουν τα σώµατα σε ζεστό νερό και στη συνέχεια το νερό µέσω υπόγειων σωληνώσεων περνάει στο απέναντι κτήριο και εξασφαλίζει την κεντρική θέρµανση των γραφείων και στους δεκατρείς ορόφους.
Όπως εξηγούν οι µηχανικοί, πρόκειται για την εφαρµογή µιας παλιάς τεχνολογίας µε έναν καινούργιο τρόπο, αφού για πρώτη φορά χρησιµοποιείται η θερµότητα που εκπέµπουν τα ανθρώπινα σώµατα σε ένα κτήριο για να θερµανθεί ένα άλλο κτήριο. Για πρώτη φορά επίσης γίνεται εκµετάλλευση της ενέργειας που παράγει το ανθρώπινο σώµα σε τόσο µεγάλη κλίµακα, αφού µέχρι τώρα εφαρµογές είχαν γίνει µε τη χρησιµοποίηση της ανθρώπινης ενέργειας για να δουλέψουν ιατρικά εργαλεία.
Το είδαμε εδώ