Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ προς Γερμανία για την Ελληνική κρίση:

"Ή αλλάζετε πολιτική ή βουλιάζουμε
όλοι μαζί"


Ολοκληρώθηκε επίσκεψη-αστραπή του Αμερικανού υπουργoύ Οικονομικών στην Φραγκφούρτη και το Βερολίνο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Tίμοθι Γκάϊτνερ να προειδοποιεί την Γερμανική ηγεσία και τον Ζ.Κ.Τρισέ ότι "τυχόν κατάρρευση της Ελλάδας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή των ισορροπιών σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και στην Δυτική οικονομία γενικότερα". Και τους παρότρυνε να "χαλαρώσουν" την νομισματική πολιτική και να βοηθήσουν.... "πέρα από τα προβλεπόμενα τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα".
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Τ.Γκάϊτνερ κόμισε προσωπικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μ.Ομπάμα και άσκησε ισχυρή πίεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόϊμπλε, όπως και στουςΤρισέ και Βέμπερ για άμεση ανάληψη δράσης ώστε να παρασχεθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία προκειμένου να αποφευχθούν συνέπειες ανάλογες εκείνων της άνοιξης του 2010.
Μάλιστα ο Αμερικανός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σαφώς υποστήριξε ότι πριν από ένα χρόνο η παρ’ ολίγον χρεοκοπία της Ελλάδας "στάθηκε η αφορμή για να ανατραπεί ο σχεδιασμός ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας, αφού κανείς δεν ήξερε πως θα αντιδρούσαν οι αγορές στο ελληνικό κανόνι και ποιες από τις τράπεζες στις οποίες χρωστάει η Ελλάδα θα κατέρρεαν".
Το Αμερικανικό αίτημα σαφές: Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία αποφάσεων στις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου και να παράσχει μια "προσεκτικά προετοιμασμένη χρηματοοικονομική βοήθεια που θα περιλαμβάνει και μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής". Κάτι που βέβαια, μέχρι στιγμής αποτελεί ταμπού για τους Γερμανούς, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να δώσουν "πράσινο φως" για να τυπωθεί χρήμα.
Η ανησυχία των ΗΠΑ, όπως σημειώσαμε από χθες, δεν είναι μόνο στο οικονομικό πεδίο. Είναι και στο γεωστρατηγικό: Ανάλογες κρίσεις οδηγούν τις χώρες σε αλλαγή γεωστρατηγικής πορείας, κάτι που φάνηκε με σαφήνεια πέρσι και αποτράπηκε την τελευταία στιγμή από τους δυτικούς κυρίως λόγω της επιλογής της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Αλλά το θέμα είναι αν η νυν κυβέρνηση Παπανδρέου θα ανθέξει μία νέα κρίση...

πηγη