Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Α.Νταβούτογλου: "Ναι, συζητάμε με την κυβέρνηση Παπανδρέου....

...για να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο"!


Nέα εκβιαστική πρόταση στην Ελλάδα για να παραιτηθεί τους δικαιώματός της να επεκτείνει να χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια με αντάλλαγμα την άρση του casus belli, αλλά και σαφή δήλωση και παραδοχή ότι συζητά με την Ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει το καθεστώς του Αιγαίου, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνομιλία που είχε σήμερα το πρωί με Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.
Δηλαδή ο Α.Νταβούτογλου θεωρεί συμβατό με την διεθνή νομιμότητα το να απειλεί μια χώρα μία άλλη με πόλεμο επειδή η δεύτερη έχει ένα δικαίωμα που απορρέει.... από διεθνή συνθήκη!
Υποστήριξε ότι "Η απόφαση της Τουρκικής Βουλής να προτείνει στην Τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά casus belli (δηλαδή αιτία πολέμου), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγείθεισα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια".
Εξέφρασε μάλιστα την αντίληψη ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε "θετικό σημείο" (σ.σ.: η κυβέρνηση Παπανδρέου ακόμα αρνείται ότι διαπραγματεύεται με την Τουρκία για το καθεστώς του Αιγαίου!) και ότι "Θα πρέπει να προκύψει ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο, το οποίο θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας το Αρχιπέλαγος, απο νομικής πλευράς, ως την «δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου».
Επανέλαβε μάλιστα ότι "Η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα Ελληνικά νησιά" (σ.σ.: απλώς θέλει να μην έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο, ούτε FIR). Ως προς τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών, αυτές, κατά τον κ. Νταβούτογλου, "Οφείλονται σε διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και πάντως έχουν μειωθεί, συμβάλοντας έτσι στη μείωση της έντασης" (ψεύδος, αλλά μικρή σημασία έχει μπροστά σε όλα τα άλλα που είπε).
Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει κάποτε η Ελληνική και η Τουρκική σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ως προς το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη γνωστή Τουρκική θέση ότι η Αγκυρα έδειξε την καλή της θέληση για την εξεύρεση λύσης με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Είπε μάλιστα ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού και να μην συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο.
To εντυπωσιακό και ύποπτο ταυτοχρόνως είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ παρακολουθούν τις κινήσεις και δηλώσεις Νταβούτρογλου επί Ελληνικού εδάφους ως να είναι προσυμφωνημένες. Ήτοι, καμία αντίδραση...

πηγη