.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

100 χρόνια μετά διεκδικούμε ακόμα
το άλλο «μισό του ουρανού» …


Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη. Η φίλη, η σύζυγος η ερωμένη. Η αυτοαπασχολούμενη και η επιστήμων, η πολιτικός, η γυναίκα ΑΜΕΑ, η γυναίκα σε θέση ευθύνης, η ανώνυμη ηρωίδα για την προσφορά της στην κοινωνία και την πρόοδο σε όλες τις πτυχές του πολιτισμού μας (επιστήμες, τέχνες, γράμματα, φιλοσοφία).
Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα που είναι ευάλωτη στον κοινωνικό αποκλεισμό ή έχει ανάγκη πρόσθετης υποστήριξης όπως είναι οι πολύτεκνες, οι τρίτεκνες και οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, οι μητέρες παιδιών με αναπηρίες, τα θύματα εμπορίας ή βίας, οι γυναίκες της Περιφέρειας, οι αγρότισσες, οι μετανάστριες.
Γιορτάζει.... η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου.
Η σκέψη μας ταξιδεύει σε εκείνες τις χώρες, όπου η γυναίκα ακόμη βιώνει την καταπίεση και την εκμετάλλευση που φτάνει µέχρι και τα όρια της φυσικής βίας. Δεν ξεχνάμε τα εκατοµµύρια γυναικών και κοριτσιών, που στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώµατα, από την ελευθερία της αυτοδιάθεσης του σώµατος και της ζωής µέχρι την εκπαίδευση, τη μόρφωση, τη φροντίδα για τη μητρότητα και την υγεία, την αµοιβή για σκληρή, πολλές φορές, εργασία, τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.
Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος γυναικών, όπως και η παράνομη διακίνηση γυναικών (trafficking), εξακολουθούν να αποτελούν μελανά σημεία της κοινωνίας μας στον 21ο αιώνα.
Η 8η Μαρτίου έχει καθοριστεί ως μέρα των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων και αφετηρία νέων στόχων, για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισοτιμίας των φύλων.
Σήμερα όμως στην χώρα μας ειδικά λόγω του μνημονίου και του ΔΝΤ, οι γυναίκες αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, είναι πιο ευάλωτες στις απολύσεις και στην αστάθεια των εργασιακών σχέσεων.
Σήμερα οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες στις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, ή την εκμετάλλευση.
Σήμερα, και ενώ βιώνουμε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, πρέπει να απαιτήσουμε την προστασία της Ελληνίδας γυναίκας ως πυρήνα της οικογένειας και ισότιμο μέλος της παραγωγικής ζωής του τόπου.
Η ανάπτυξη και η πρόοδος που απατούνται για να ξεπεράσει η πατρίδα μας την βαθειά οικονομική ύφεση, δεν θα επιτευχθούν αν δεν στοχεύσουμε στην αξιοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων πόρων της χώρας. Και ακριβώς επειδή οι γυναίκες είναι πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι, πρέπει με ενισχυτική οικογενειακή πολιτική να αξιοποιηθούν και να στηριχτούν.
Η κοινωνία μας ταλανίζεται από πολυποίκιλη κρίση αξιών.
Πρέπει επειγόντως να εμπλουτιστεί από τις αστείρευτες εφεδρείες των γυναικών σε όλα τα επίπεδα.
Πιστεύουμε ότι για να φτιάξουμε μια κοινωνία με αξιακά πρότυπα, με περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη, πρέπει να διευρυνθεί η συμμετοχή, να ενισχυθεί η παρουσία της γυναίκας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην απασχόληση, στα κοινά, στο δημόσιο βίο. Πρέπει να διεκδικήσουμε πολιτικές που θα διευκολύνουν την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, να ξεριζωθούν τα αναχρονιστικά κοινωνικά στερεότυπα και να μπορέσουν οι γυναίκες να κατακτήσουν πλήρως τη θέση που τους αναλογεί στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.
Σήμερα οφείλουμε να προσπαθήσουμε να εξαλειφθούν οι κάθε είδους διακρίσεις και ανισότητες σε βάρος των γυναικών.
Και πρέπει όλοι να εργασθούμε από κοινού, ώστε η ισότητα γυναικών και ανδρών, από συνταγματικό δέον και κοινωνικό ζητούμενο, να μετατραπεί σε αβίαστη καθημερινή στάση ζωής.
Ας είναι αυτό ένα μήνυμα ελπίδας και ευθύνης για όλους μας.
(της Λένας Καλεντζώτη – αντιδημάρχου Πάτρας)

πηγη