Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΥΘΙΑ

Η Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα

Πυθία ονομαζόταν η εκάστοτε Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών η οποία, ευρισκόμενη σε έκσταση, μετέφερε τη χρησμοδότηση του Θεού προς τον ενδιαφερόμενο με τρόπο συνήθως λακωνικό, δυσνόητο και αινιγματικό.
Η λέξη «Πυθία» προέρχεται από το «Πύθων», το όνομα ενός ερπετού, φιδιού ή «δράκου» που σκότωσε κατά τη μυθολογία ο Απόλλωνας για να κυριεύσει το χώρο του μαντείου στους Δελφούς.
Μέχρι τότε το μαντείο ήταν το κέντρο της χθόνιας λατρείας της Γαίας. Το «πύθων» με τη σειρά του θεωρείται ότι προέρχεται από το από το Πυθώ, το οποίο ήταν το αρχικό όνομα των Δελφών, από το ρήμα «πύθειν-πείθομαι» (= φθείρω, αλλοιώνω, αποσυνθέτω ή από το πυνθάνομαι= μανθάνω, πληροφορούμαι, εξετάζω, ερευνώ).
Πριν από κάθε χρησμοδότηση η Πυθία πλενόταν, έπινε νερό από την Κασταλία πηγή, μασούσε.... φύλλα δάφνης και ανέβαινε σ' έναν τρίποδα. Από τη βάση του τρίποδα έβγαιναν αναθυμιάσεις που παράγονταν με την καύση διαφόρων ψυχοτρόπων βοτάνων, εμπλουτισμένων με υψηλές ποσότητες μεθανίου.
Η Πυθία ερχόταν σε έκσταση και έβγαζε ασυνάρτητες κραυγές και λόγους. Οι ιερείς του μαντείου μετέτρεπαν τα άναρθρα αυτά λόγια σε έμμετρους χρησμούς, με διφορούμενη σημασία.
Ο χρησμός π.χ. για τα ξύλινα τείχη, που θα έσωζαν την Αθήνα από τον Ξέρξη, από άλλους ερμηνεύτηκε ως καταφυγή στην Ακρόπολη και από άλλους ως ναυμαχία, επειδή τα καράβια ήταν ξύλινα.

Συνήθως η Πυθία εκλεγόταν από τις ευγενικής καταγωγής παρθένες των Δελφών. Αργότερα όμως αποφασίστηκε να είναι ηλικίας πάνω από 50 χρόνων. Στα παλαιότερα χρόνια η Πυθία έδινε μόνο ένα χρησμό, κάθε Φεβρουάριο.
Πρώτη Πυθία του Μαντείου των Δελφών κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η Φημονόη.
Η τοποθεσία του Μαντείου των Δελφών ίσως επιλέχθηκε για το αεριογόνο ρήγμα του εδάφους που βρίσκεται εκεί.
Πάνω σε δύο διασταυρούμενα ρήγματα στεκόταν ο τρίποδας της Πυθίας, όπως και ολόκληρος ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς. Απόδειξη, η μετατόπιση των τοίχων του ναού κατά 0,50 μ., σύμφωνα με τον ομ. καθηγητή Γεωλογίας Ηλία Μαριολάκο, ο οποίος προέτρεψε τους μελετητές του μνημείου να ασχοληθούν με το θέμα.
Τι οδηγούσε σε έκσταση την Πυθία; Υπάρχει άραγε κάποιο κρυμμένο μυστικό στο Αβατο του Μαντείου των Δελφών; Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων στο σημείο όπου εκτιμάται ότι καθόταν η Πυθία ανατρέπουν την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα (η Πυθία καθισμένη στον ιερό τρίποδα να μασάει φύλλα δάφνης αναπνέοντας αναθυμιάσεις από την καύση ψυχοτρόπων βοτάνων).

Το παραλήρημα της ιέρειας ισχυρίζονται πως οφειλόταν κυρίως στην εισπνοή αερίων που διέφευγαν από ρωγμή του εδάφους στον περίκλειστο χώρο του Αδύτου, λένε τώρα οι επιστήμονες. Μεθάνιο, αιθένιο και διοξείδιο του άνθρακα οδηγούν σε μείωση του οξυγόνου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας ελαφράς υπνωτικής κατάστασης, που μετεξελίσσεται σε έκσταση.
Παρόλες όμως τις έρευνες και τις προσπάθειες εκλογίκευσης των υπερφυσικών φαινομένων, το μυστήριο του "παραληρήματος" της Πυθίας εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα...
Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί, όταν ο Δίας τους έστειλε να πετάξουν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Σ'αυτό το σημείο ο Δίας έριξε τον ιερό βράχο και οι Δελφοί έγιναν γνωστοί στα πέρατα του τότε κόσμου ως ο ομφαλός της Γης, το κέντρο του κόσμου.
Οι Δελφοί, μια από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου, ήταν γνωστή όχι μόνο για το Μαντείο, αλλά και για τα ισχυρά τελουριακά ρεύματα που την διαρρέουν. "Κέντρο του Κόσμου", "Ομφαλός της Γης" και άλλα πολλά, είναι τα ονόματα που δώσανε στο Μαντείο.

Εκείνα τα χρόνια ο τόπος λεγόταν "Πυθώ". Μέσα στα σπήλαια, κάτω από το έδαφος που βρίσκεται μέχρι σήμερα το Μαντείο, φώλιαζε ο φύλακας του ιερού χώρου, ο τρομερός δράκοντας Πύθων και η σύντροφός του Δελφύνη.
Αρχικά η Γαία, η μητέρα θεών και ανθρώπων, παραχώρησε το Μαντείο στην κόρη της Θέμιδα, θεά της Δικαιοσύνης για να μην διαπράττει ποτέ αδικία κατά την εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων.
Τότε οι χρησμοί δινόντουσαν στους ανθρώπους άμεσα "δι' εγκοιμήσεως", μετά από μια σύντομη μύηση που τους δινόταν. Συνεργούσαν οι Αγαθοί Δαίμονες της Χρυσής Εποχής του Κρόνου, που έχουν κατέβει από το Φεγγάρι για να αναλάβουν τα μαντεία και τις μυητικές τελετές κι ενεργούν παντού σαν τιμωροί, φύλακες και σωτήρες. Αμοιβή τους ήταν τότε δύο μελόπιτες!
Ο Απόλλων, κατέλαβε τον χώρο και το Μαντείο, όταν τόξευσε και σκότωσε τον Δράκοντα Πύθωνα και την σύντροφό του Δελφύνη. Θεωρείται ο αιώνιος αγώνας του Καλού εναντίον του Κακού, του Φωτός εναντίον του Σκότους. Στο σημείο που έγινε η σφαγή του Πύθωνα, τοποθετήθηκε ο ομφαλός βράχο.
Ο Απόλλωνας Θεός της χάρης, της μουσικής, του φωτός και της καλλιτεχνίας με την σφαγή του Πύθωνα έδωσε στους Έλληνες τον θρίαμβο της κατατρόπωσης του πωτόγωνου ενστίκτου, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην άνθηση και στην πραγματοποίηση καλλιτεχνιμάτων σε όλους τους τομείς της μουσικής, γλυπτικής, συγγραφής και του τραγουδιού.

Πύθια:
Τα Πύθια μία από τις τέσσερις αγωνιστικές γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας (προς τιμήν του Απόλλωνος) γιορτάζονταν από την 7η ως την 11η του μηνός Ηρακλείου στο ιερό που λεγόταν «Πυθώς», στους Δελφούς ανά πενταετία.
Η εκτέλεση των Πυθικών αγώνων άρχιζε και έληγε με διάφορες ιεροπραξίες. Αυτή της ενάρξεως ήταν επιβλητική και περιελάμβανε επίσημη πομπή που αποτελείτο από την Αμφικτυονία με τις ιερές θεωρίες της, από αντιπροσώπους των διαφόρων πόλεων και θρησκευτές και τέλος, από τα σφάγια που οδηγούντο για τη μεγάλη θυσία. Η πομπή μετέβαινε σε παράταξη, μέσω της Ιεράς Οδού, στον ναό του Απόλλωνος, στο βωμό του οποίου αναπέμπονταν δεήσεις και προσφέρονταν θυσίες.
Το πρόγραμμα των Πυθίων, περιελάμβανε μουσικό αγώνα κιθαρωδίας, ο οποίος ήταν επικολυρική ραψωδία που συνοδευόταν με κιθάρα. Το θέμα του ήταν η νίκη του Απόλλωνος κατά του Πύθωνος και ο υψίφωνος κιθαρωδός ήταν ντυμένος με μεγαλοπρέπεια. Ο μουσικός αγών περιελάμβανε ακόμη τον «αυλητικό», μουσική σύνθεση που εκτελείτο μόνο από αυλητή και την «αυλωδία», άσμα με τη συνοδεία αυλού.
Στην αυλωδία, μετείχαν ο τραγουδιστής (αυλωδός) και ο αυλητής, ενώ το θέμα ήταν πάλι η εξύμνηση της πάλης του Απόλλωνος με τον Πύθωνα. Η μουσική του ήταν περιγραφική και μιμητική, ενώ διαιρείτο σε πέντε μέρη. Το πρώτο μέρος λεγόταν «πείρα» και περιέγραφε την προετοιμασία του Θεού προς πάλη. Το δεύτερο λεγόταν «κατακελευσμός» και περιέγραφε την πρόκληση του Θεού προς τον Πύθωνα. Το τρίτο μέρος λεγόταν «ιαμβικό» και περιέγραφε τον αγώνα και την αγωνία του Πύθωνος. Το τέταρτο λεγόταν «σπονδείον» και εξυμνούσε τη νίκη του Απόλλωνος. Το πέμπτο λεγόταν «καταχόρευσις» και ήταν ο νικητήριος παιάν, το θριαμβευτικό άσμα του Θεού Επίσης τα Πύθια περιελάμβαναν ποιητικούς, δραματικούς, γυμνικούς και ιππικούς αγώνες.
Το πρόγραμμα των Πυθικών αγώνων διεξαγόταν ως εξής : την πρώτη μέρα ο μουσικός αγών, την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη οι γυμνικοί και την Πέμπτη οι ιππικοί αγώνες. Όλοι οι γυμνικοί αγώνες διεξάγονταν στο στάδιο και προ της ενάρξεως των αγώνων, οι αθλητές πρόσφεραν θυσία στον ήρωα Εύδρομο, στο Ιερό κοντά στο στάδιο. Το έπαθλο των αγώνων ήταν στεφάνι από κλάδο δάφνης, τον οποίο έκοβε από την Ιερά Δάφνη της κοιλάδος των Τεμπών «αμφιθαλής παίς».
Ο Πυθιονίκης είχε το δικαίωμα να εγείρει στους Δελφούς το άγαλμά του, σε ανάμνηση του θριάμβου του.

Η επιστροφή του Απόλλωνος
Ο τελευταίος χρησμός της Πυθίας Νικάνδρας ο εξής:
(ο τελευταίος, αληθινός και όχι χαλκευμένος)

"ΕΣΤ' ΗΜΑΡ ΟΤΙ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΛΙΝ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣ' ΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ"
Αναρτήθηκε από ΧΑΡΑ

ΣΧΟΛΙΟ Ε-ΡΟΔΙΟΥ: Αγαπητοί μου αναγνώστες, το http://hellenicfalanx.blogspot.com/, είναι άλλο ένα Ροδίτικο, Μαχητικό, Ελληνικό blog, και ανοίκει στην καλή φίλη Χαρά.
ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΤΕ ΤΟ

πηγη

ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η παιδεία των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα

Στοιχειώδη εκπαίδευση: Γραφή, ανάγνωση, λυρική και επιλεγμένη επική ποίηση, χορός. Περίπου μέχρι δώδεκα χρονών.
Μέση και ανωτέρα εκπαίδευση: Μέχρι περίπου τα είκοσι της χρόνια εκπαιδεύεται συνήθως από την μητέρα της στην οικονομία και διαχείριση του νοικοκυριού, υφαντική, χειροτεχνία, διακοσμητική. Επίσης υπήρχαν για τις κόρες πλουσιοτέρων Αθηναίων ιδιωτικά οικοδιδασκαλεία στα οποία σπούδαζαν μουσική,.... κιθαρωδία, όρχηση κ.λ.π.
Ανωτάτη εκπαίδευση: Πλήθος ανωτάτων σχολών δεχόταν ευχαρίστως γυναίκες!
Επειδή η ιστορία ασχολείται κυρίως με πολέμους οι οποίοι με εξαίρεση των Αμαζόνων και ολιγοστών εξαιρέσεων άλλων γυναικών είναι ανδροκρατική, δεν έχουμε όλα τα ονόματα των γυναικών επιστημόνων. Παρ όλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που διέπρεψαν στον χώρο της επιστήμης.

Στην Ανωτάτη Φιλοσοφική και Μαθηματική Σχολή του κορυφαίου Διδασκάλου Πυθαγόρα διέπρεψαν: Οι, Θεανώ, Θεόκλεια, Ασκληπιγένεια, Περικτιόνη, Φιλτύς, Μελίσσσα,, Τιμύχα, Μιλλία, Χειλωνίς, Κρατησόκλεια,Βοιώ, Θεάδουσα και πολλές άλλες.

Και ξέρετε ποιος ήταν ο Διδάσκαλος των «Ηθικών αρχών» του Πυθαγόρα; Η Θεμιστόκλεια, η Ιέρεια των Δελφών!
Η Σχολή του Επίκουρου: Οι, Ανθεια, Λεόντιον, Ερώτιον.
Η Πλατωνική Ακαδημία:Το Πανεπιστήμιο της Αρχαίας Ελλάδας, διήρκεσε σχεδόν 1000 χρόνια μέχρι που ο Ιουστινιανός για να σώσει τον κόσμο από ...την ιερόσυλο τρέλα των Ελλήνων (Ιουστινιανός Κώδιξ) το έκλεισε. Διεσώθησαν τα ονόματα της Λασθένειας, και της Αξιοθέας.

Ανώτατες Σχολές Ιατρικής: Κνίδος, Κως, Αλεξάνδρεια.
Διέπρεψαν οι: Αγνοδίκη, Δεινομάχη, Ερμιόνη, Ευτυχία, Φιλονίλα, Κλεοπάτρα μάλιστα βοηθός και συνεργάτρια του μεγάλου ιατρού Γαληνού, Ολυμπιάς, Σάλπη και πολλές άλλες. Γνωρίζετε ότι η Ελληνίδα Φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα δεν έφτιαχνε μόνο δηλητήρια αλλά και φάρμακα και ότι έγραψε ένα βιβλίο περί φαρμάκων;

Αυτά εν ολίγοις για την ανώτατη εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα. Αλλά σκεφτήκατε από πότε συμμετέχουν οι γυναίκες στην ανώτατη εκπαίδευση στον μοντέρνο κόσμο; Το 1890 μ.Χ. διέγραψαν όλες τις γυναίκες που θέλησαν να λάβουν μέρος στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό δεν έγινε ούτε στην Αφρική ούτε στην Ασία, αλλά στην πεπολιτισμένη Μ Βρετανία! Στην Ελλάδα παρά τις επελάσεις της έφιππης αστυνομίας στο πανεπιστήμιο τόλμησε να σπουδάσει μόλις το 1896 μ.Χ. η Ελληνίδα Αγγελική Παναγιωτάκη.

Το Όρος του Άθω και οι γυναίκες

Η εντύπωση ότι στο όρος Άθως ζούσαν μόνο άντρες είναι λάθος. Μάλλον θα πρέπει οι αρθρογράφοι να μας εξηγήσουν για ποίο λόγο δεν το αναφέρουν.
Είναι ύποπτο να ξεκινάς την Ιστορία της Ελλάδος από τους μοναχούς.... Από την μυθολογία μαθαίνουμε ότι το όρος είχε παραχωρηθεί από τον Δία στην "Χρυσόθρονον Αγνήν Αρτέμιδα". Σε πολλούς είναι επίσης γνωστό ότι λέγεται και ο "Κήπος της Παναγίας", και πρωτύτερα ονομαζόταν "Ο κήπος της Αρτέμιδος". Μάλιστα ο αρχιμανδρίτης Ανδρέας Αγιορείτης ο οποίος έζησε μία δεκαετία σε Σκήτη αναφέρει ότι βρέθηκε εκεί νόμισμα με απεικόνιση της θεάς Αρτέμιδος. Επίσης ο Παυσανίας (Αρκαδικά 31,8) αναφέρει ότι σε ιερά αφιερωμένα σε θεές επιτρεπόταν η είσοδος σε γυναίκες αλλά σε άνδρες μόνο μία φορά τον χρόνο.

Γυναικεία ιερατικά αξιώματα
Τα ιερατικά αξιώματα των γυναικών ήταν: Ιέρεια, Πρωθιερέα, Μυσταγωγός, Υδρανός (για βάφτιση), Παναγείς (πάναγνες), Ιεροφάντιδες, Ιεαραπόλοι, Αρχιέρεια, Προμάντις.

Γιορτές γυναικών
Ανθεσφόρια ( Ηροσάνθεια), Γυναικοθύνθια (Αλεαία), Εκδύσια (Αποδύσια), Ενδυμάτια, Ηρώα, Ηραία Θύεια: Οι γυναικείοι Ολυμπιακοί αγώνες, Θυίεια, Μύσια, Τιτθηνίδια, Μύσια, Καρυάτεια.

Στα Καρυάτεια, στην πόλη Καρυές της Αρκαδίας όμορφες γυναίκες έδειχναν τα κάλλη τους σε άνδρες και επιλέγανε έναν για σύζυγο.

πηγη

ΑΓΝΩΣΤΟ OΝ....

...ή κάτι μηχανοκίνητο
στον ουρανό της Νυρεμβέργης

Η λήψη της φωτογραφίας που βλέπετε, έγινε το καλοκαίρι από την Αbbey Linfoot, μία 22 χρονη κοπέλα από Γιόρκ της Αγγλίας. Βρισκόταν σε διακοπές στην Νυρεμβέργη στη Γερμανία, όταν αποφάσισε να τραβήξει μία σειρά από αναμνηστικές φωτογραφίες.
Παρατήρησε ότι πάνω δεξιά.... από τα κτήρια φαινόταν να πετάει "κάτι" που δεν έμοιαζε ούτε με πουλί, ούτε με αεροπλάνο.

Εδειξε τη φωτογραφία στους φίλους και την οικογένειά της, καθώς και σε έναν γνωστό της φοιτητή φωτογραφίας, αλλά κανείς τους δεν μπόρεσε να δώσει μία σαφή εξήγηση.
"Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρόκειται για ένα χερουβείμ", είπε η μητέρα της και με χιούμορ πρόσθεσε: "Στη συνέχεια μου ήρθε στο μυαλό ο Buzz Lightyear, αλλά και ότι θα μπορούσε να είναι μία μέλισσα ή ένα είδος εντόμου".
Ψάχνοντας πάντως στο διαδίκτυο πληροφορίες για την περιοχή, μητέρα και κόρη ανακάλυψαν ότι την ίδια ημέρα που έχει γίνει η λήψη της φωτογραφίας, σημειώθηκε κοντά στην Νυρεμβέργη ένα τραγικό ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός show που γινόταν στον αέρα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 40.


πηγη

Έλληνες αιχμάλωτοι του πολέμου της Κύπρου

Χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα
από τους Τούρκους υπανθρώπους

Ο ισχυρισμός ότι οι Τούρκοι τρέφουν ελάχιστη εκτίμηση για την ανθρώπινη ζωή επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσε η εφημερίδα Bugün έξι ιατροί της περιβόητης Στρατιωτικής Iατρικής Aκαδημίας (Gülhane Military Academy of Medicine / GATA) χρησιμοποίησαν 20 Τούρκους.... οπλίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους τo 2008 ως ανθρώπινα πειραματόζωα (guinea pigs) για τη διεξαγωγή νευρολογικών ερευνών.
Στους ιατρούς που διεξήγαγαν τα πειράματα, συγκαταλέγεται και ο Semai Βek, υιός του διοικητή του 6ου Σώματος Στρατού Στρατηγού Nejat Bek, εμπλεκόμενου στην υπόθεση Βalyoz για την ανατροπή της φιλο-Ισλαμικής κυβέρνησης του ΑΚΡ. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί ιατροί εμφανίζονται σε βιντεοσκοπημένες λήψεις να βομβαρδίζουν με ηλεκτρομαγνητικά κύματα τους εγκεφάλους των οπλιτών, καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους: από δυσκινησία μέχρι απώλεια αισθήσεων και προσωρινή αμνησία.
O καθηγητής Zeki Odabaşı, που επέβλεπε τη διαδικασία παραδέχθηκε ότι οι έρευνες διεξήχθησαν χωρίς άδεια από την αρμόδια Επιτροπή Βιοϊατρικής Ηθικής του Τουρκικού υπουργείου Υγείας και αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπήρξε η αρχική συγκατάθεση των συγκεκριμένων οπλιτών, αφού με το τέλος των πειραμάτων θα ολοκλήρωναν νωρίτερα τη στρατιωτική τους θητεία. Ο αρχίατρος ε.α Nevzat Tarhan, ειδικευμένος στη Ψυχολογία, ζήτησε από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο να διεξάγει έρευνα για την υπόθεση ενώ ο αντισυνταγματάρχης ε.α Kemal Mete κάλεσε τις οικογένειες των έξι στρατιώτων να καταθέσουν μηνύσεις κατά των γιατρών.

Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι στα χέρια της GATA
Τον Οκτώβριο του 2006 προκάλεσε σάλο η δημοσίευση έκθεσης της εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων Defense and Foreign Affairs Strategic Policy με έδρα τη Βιρτζίνια, σύμφωνα με την οποία «στη διάρκεια των ετών 1984 και 1985, Eλληνοκύπριοι και Eλληνες στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την εισβολή του 1974, κατέληξαν στα μυστικά βιοχημικά εργαστήρια του Τουρκικού στρατού». Eκεί, τονίζει η έκθεση, «χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα». Tα βιοχημικά εργοστάσια ελέγχονται από την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και υπάγονται στην περίφημη GATA. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πληροφορίες για τις φρικτές δολοφονίες των Eλλήνων και Eλληνοκυπρίων αγνοουμένων δόθηκαν στον Θεόφιλο Γεωργιάδη από Kούρδους μαχητές που κατάφεραν να αποδράσουν από τις εγκαταστάσεις της τουρκικής Στρατιωτικής Iατρικής Aκαδημίας.«Aυτοί οι Kούρδοι», τονίζεται χαρακτηριστικά, «ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων συνέβαιναν στα βιοχημικά εργαστήρια στους Eλληνες και Eλληνοκύπριους αιχμαλώτους». Σημειώνεται ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης εκτελέστηκε έξω από την κατοικία του στη Λευκωσία, αφού προηγουμένως, στις 12 και 13 Mαρτίου 1994, ενημέρωσε για τις αθλιότητες των Tούρκων τους συμμετέχοντες σε διεθνή διάσκεψη, στις Bρυξέλλες (βλ. Η δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες {ΕΔΩ}).

πηγη

ΜΕ ΝΟΜΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ!

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ;

Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα . Μας έβαλε ,στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, να σωθούμε ,αλλά τώρα ανακαλύπτουν , ότι δεν βγαίνει. Και επειδή δεν βγαίνει ,κάθε μέρα τρομοκρατούν τον ΈΛΛΗΝΑ , ανακοινώνοντας σειρά εισπρακτικών μέτρων και παράλληλα κατασχέσεις. Κάθε μέρα μας λένε ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός και πρέπει να συνεισφέρουμε μπας και σωθούμε. Άλλα , η ανεργία φουντώνει ,τα λουκέτα πέφτουν σύννεφο ,η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι παρούσες κάθε μέρα!
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά την ίδια ώρα φέρνουν νόμους εκτρώματα! Ένας τέτοιος.... είναι και αυτός . ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!
Ναι άμα πεθαίνεις ,δεν θα ειδοποιείς το γραφείο τελετών ,αλλά τον χασάπη της γειτονιάς σου , να σου βγάζει τις συκωταριές, καρδιές , μάτια ,αμελέτητα ,διότι είσαι υποχρεωτικά δωρητής οργάνων , και τότε θα φωνάζεις το ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥΡΣ για το τελευταίο ταξίδι!
Είναι τραγικό αυτό που γράφω αλλά έτσι δεν θα γίνεται; Και δεν μας λέτε ρε φωστήρες. Θα φτιάξετε νέα ψυγεία , όπως αυτά της ΕΥΡΩΠΗΣ, είναι εταιρεία, όπου εκεί θα τα βάζετε και όποιος έχει ανάγκη θα πάει από κει να διαλέγει τι του λείπει και να το παίρνει; Και πόσο θα τα κοστολογείται; Με το κιλό ; Με το κομμάτι; Και τα λεφτά ; Να πληρωθούν οι δανειστές; Αυτός είναι ο σκοπός σας; Να βρείτε χρήματα να πληρωθούν οι τοκογλύφοι;
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που το πάνε. Ένα είναι γεγονός αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει! Όσο παραμένει η χώρα θα κατρακυλά και θα γίνει δούλος του ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΣΙΚΑΓΟΥ! Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Θα μου πεις ποιος θα έλθει; Ο φούφουτος. Όποιος και να νάνε εκτός από αυτή την κυβέρνηση!
Όσο παραμένουμε βουβοί, τόσο αποθρασύνονται και μας κάνουν δούλους! ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Υ.Γ. Με τον νέο νόμο φοβάμαι ότι θα περπατάς στον δρόμο θα σε κόβουν ότι είσαι υγιείς και θα απομονώνουν και θα σου λένε. Δεν περνάς για καμία φιλανθρωπία;
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ

πηγη

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ (video)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ;;;

Φλεγόμενο αντικείμενο ή μετεωρίτης πάνω απο το αεροδρόμιο της Μελβούρνης, ή πάλι κάποιο Α.Τ.Ι.Α. - U.F.O. Πολλοί αναρωτιόνται αν είναι μία πρόωρη εμφάνηση του κομήτη ELENIN, ο οποίος θα είναι πολύ κοντά στη Γη μας, προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Η λήψη του βίντεο έγινε σήμερα 30 Μαρτίου 2011 7:23:36 μμ (Αυστραλιανή ώρα)
<= Η φωτό είναι του κομήτη ELENIN που εντοπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Δείτε το Βίντεο:....
sangstar1

πηγη

...ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ......!!! (video)

Απασφαλίζει η “Aρκούδα” για το Αιγαίο…

Οι νουθεσίες έγιναν σε υψηλότατο επίπεδο (όχι βέβαια από πλευράς Ρωσίας, αφού ως γνωστόν ο Πούτιν δεν θέλει να βλέπει τη “νέα διακυβέρνηση” ή τον ΓΑΠ ούτε ζωγραφιστό) και ήταν κάθετες.
1. Ανοίγεις τον αγωγό ή
2. Βάζεις Ρώσσικες εταιρείες στην συνδιαχείριση του Αιγαίου ή
3. Θα υποστείς τις συνέπειες.

Κάποιοι στη “νέα διακυβέρνηση”, παρά.... την χαζομάρα που τους δέρνει, σίγουρα δεν θα πρέπει να νιώθουν τόσο άνετα.
Να μην ξεχνάμε και την αρχαία Κινεζικη παροιμία: Τα λιοντάρια νόμιζαν ότι ήταν βασιλιάδες, μέχρι που ήρθαν οι Δράκοι…

SpentzosFilms

Mauigr

πηγη

Οι Τούρκοι πειρατείες, Εμείς..... δεντροφυτεύσεις!!!!!

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στην εκδήλωση
δεντροφύτευσης στο Καστελόριζο
(30.03.2011)

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πασχαλίδη, κύριε Δήμαρχε Ξάνθης. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στην πρωτοβουλία δεντροφύτευσης που διοργανώνει η ομογένεια μας εδώ στο Καστελόριζο. Βάζουμε μαζί τις ρίζες μας στη γη αυτού του ευλογημένου τόπου και αφήνουμε πίσω μας κάτι που θα μείνει και στις επόμενες γενιές. Είναι ένα κομμάτι ιστορίας αυτό και νιώθω μεγάλο σεβασμό, αλλά και μεγάλη ελπίδα βλέποντας ιδιαίτερα τα παιδιά του Καστελόριζου να συμμετέχουν στην κοινή.... αυτή προσπάθεια.
Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ στο Καστελόριζο, ανάμεσά σας, αυτό το νησί στην άκρη του Αιγαίου αλλά στην καρδιά της Ελλάδας, αισθάνομαι τον ίδιο θαυμασμό, τον ίδιο σεβασμό για όλους τους ακρίτες της χώρας μας, για όλους εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους με συνθήκες, πολλές φορές, αντίξοες και άδικες με μέσα περιορισμένα και πενιχρά.
Και επιτρέψτε μου να πω ότι, όλοι εσείς μας διδάσκετε τι σημαίνει να αγαπάς τον τόπο σου, τι σημαίνει να είσαι αληθινός και πραγματικός πατριώτης, ουσιαστικός πατριώτης. Το λέω αυτό και για έναν επιπρόσθετο λόγο, διότι ξέρω ότι ακούτε συχνά να μιλούν για τον τόπο σας, για το Καστελόριζο. Ειδικά τώρα τελευταία, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το νησί σας στην πολιτική, δυστυχώς και κομματική αντιπαράθεση. Θυμήθηκαν ξαφνικά ότι πρέπει να σας υπερασπιστούν, να αποδείξουν το δικό τους πατριωτισμό.
Εσείς όμως γνωρίζετε καλύτερα από όλους, γνωρίζετε ότι όπως δεν έχει δυστυχώς αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, έτσι δεν άλλαξαν και οι στέρεες απαντήσεις που δίνουμε σε κάθε πρόκληση. Δεν κάνουμε ούτε σπιθαμή πίσω, δεν δεχόμαστε ούτε γρατσουνιά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, και βεβαίως δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα του Καστελόριζου στον φυσικό του πλούτο.
Όπλο της Ελλάδας δεν είναι οι κραυγές, δεν είναι τα συνθήματα, όπλο της Ελλάδας είναι το Διεθνές Δίκαιο, η Διεθνής Νομιμότητα, η θέση μας στη Διεθνή Κοινότητα, όπλο της Ελλάδας και δύναμή της είναι το δίκαιο και η αποφασιστικότητά της να το υπερασπιστεί με την διπλωματία μας και με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Κανείς μην τολμήσει ποτέ να επιχειρήσει να διχάσει αυτά τα δύο σώματα, διότι κάνει μόνο ζημιά στην Ελλάδα και στη δυνατότητα και την ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.
Το μήνυμά μας λοιπόν προς όλους, προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός, αλλά και εντός των συνόρων μας, είναι σαφές, είναι ξεκάθαρο: το Καστελόριζο είναι ελληνική γη όπως η Αθήνα, η Θράκη, η Μακεδονία, η Μάνη, η Κρήτη και όποιος υπονοήσει κάτι άλλο, δεν έχει καμία τύχη. Ο αγώνας που δίνετε, αγαπητοί φίλοι, ημέρα και νύχτα από την εσχατιά της πατρίδας, να ξέρετε ότι δεν πάει χαμένος και πρέπει όλοι να διδαχθούμε από αυτόν τον αγώνα, να πάψουμε να στρεφόμαστε εναντίον των ίδιων μας των εαυτών, να χωρίζουμε τους Έλληνες σε πατριώτες και σε προδότες, που κάθε τέσσερα χρόνια αλλάζουν απλώς τους ρόλους. Το οφείλουμε αυτό στην πατρίδα μας που δοκιμάζεται, το οφείλουμε αυτό σε εσάς που με κάθε ευκαιρία μας αποδεικνύετε πώς κερδίζονται οι μάχες, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές που αξίζουν μία Ελλάδα ισχυρή, χτισμένη σε γερά θεμέλια.
Σήμερα, επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό, ως Έλληνας που μεγάλωσα κι εγώ στη διασπορά, είμαι πολύ υπερήφανος που μπορώ κι εγώ να βάλω τις δικές μου ρίζες σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο Καστελόριζο, όπως είπα στην καρδιά της Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και για όλη αυτή την πρωτοβουλία και για όλα όσα γίνονται εδώ στο Καστελόριζο.

πηγη

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ;;;;

Μάθε το όνομά σου

Ενώ ο Πλάτωνας λέει ότι "τα ονόματα δεν δόθηκαν τυχαία"...
«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία...

Παραδείγματα:

Ανδρέας: σημαίνει «θαρραλέος, άφοβος». Του αρέσει η οικογενειακή.... ζωή και η συμμετοχή στα κοινά. Κερδίζει την υποστήριξη των ισχυρών. Ζηλιάρης, πεισματάρης και οικονόμος. Έξυπνος, με ιδέες συχνά πολύ πρωτότυπες. Ο ανδρείος.
Άνθιμος: μαχητικός, αγωνίζεται για τις ιδέες του. Σοβαρός, προτιμάει τη μελέτη απ' τις διασκεδάσεις.
Ιωάννης: από την Εβραϊκή λέξη Ιωννάθαν (η χάρη του Θεού). Ο Γιάννης είναι δυναμικός και αρκετά αυταρχικός. Υπεύθυνος και άνθρωπος του καθήκοντος, αγαπάει πολύ την οικογένειά του. Κλειστός χαρακτήρας όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο, γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστος στον κύκλο των φίλων του.....

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή txt (ΕΔΩ)

πηγη

Δωρεάν Διαδικτυακά Μαθήματα!

Πέντε Κορυφαία Πανεπιστήμια
Προσφέρουν Δωρεάν
Διαδικτυακά Μαθήματα!

Θέλετε να λάβετε πανεπιστημιακή εκπαίδευση δωρεάν; Εάν στόχος σας είναι η απόκτηση γνώσεων, και όχι πτυχίου, η λύση είναι απλή και βρίσκεται στον υπολογιστή σας. Παρακάτω θα βρείτε πέντε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίου κύρους, τα οποία προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα για όλους, δωρεάν.

M.I.T. Open Courseware:
Είτε σας.... ενδιαφέρει η μηχανική, η αρχιτεκτονική ή οι τέχνες, οι εκπαιδευτές του M.I.T. είναι μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά στον τομέα τους. Η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου προσφέρει σημειώσεις διαλέξεων, ηχογραφήσεις, καθώς και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις σε οποιονδήποτε διαθέτει υπολογιστή.

Open Yale:
Σας συναρπάζουν τα αρχαία ερείπια της Ρώμης; Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν μία σειρά διαλέξεων του Yale για την Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική με την καθηγήτρια Diana Kleiner, μαζί με τη δική της συλλογή εικόνων. Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης πλήθος μαθημάτων στην Αγγλική Φιλολογία, την Ιστορία της Τέχνης, τη Φιλοσοφία και πολλούς άλλους τομείς.

Harvard Open Learning Initiative:Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Κίνα και την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της; Πάρτε μαθήματα από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Peter K. Bol σε μία σειρά βιντεο-διαλέξεων. Η ιστοσελίδα προσφέρει επίσης μαθήματα σε Μαθηματικά, Αγγλικά, τους Κλασσικούς και την Επιστήμη Υπολογιστών.

Stanford Courses on iTunes U:
Εάν θέλετε να λαμβάνετε πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενώ κάνετε το πρωινό σας τρέξιμο, μπορείτε να κατεβάστε τα δωρεάν mp3 αρχεία με διαλέξεις και μαθήματα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ από το iTunes. Τα αρχεία μπορούν να αναπαραχθούν σε υπολογιστές και να περαστούν στο iPod σας για εύκολη πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή.

UC Berkeley Webcast:
Από τα πρώτα πανεπιστήμια που υιοθέτησαν ένα προσβάσιμο για όλους μοντέλο εκπαίδευσης, το UC Berkeley έχει αρχειοθετήσει διαδικτυακά πολλά από τα μαθήματα του από το 2001. Εκατοντάδες διαλέξεις σε θέματα όπως η Αστρονομία, η Χημεία, η Φιλοσοφία, οι Νομικές Σπουδές είναι διαθέσιμα σε podcast και βίντεο.

πηγη

Κατεβάστε ενα Δωρεάν Βιβλίο

Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι

Στο επίτομο αυτό έργο παρατίθενται τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας-καταγραφής που εκπονήθηκε από την Eταιρεία Mακεδονικών Σπουδών. Στις 192 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται περισσότεροι από 3.000 αναγνωρισμένοι Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι από τους 13 Νομούς της Μακεδονίας, από 456 πόλεις και χωριά. Kαταγράφονται τα επίσημα και ιστορικά τεκμηριωμένα βιογραφικά στοιχεία καθημερινών ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που στήριξαν και υπερασπίστηκαν προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους στο μεγαλύτερο έπος του Ελληνισμού μετά τον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Το βιβλίο προσφέρεται δωρεάν εδώ και τρεις μήνες από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών.

Μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf από ΕΔΩ.

πηγη

ΣΥΜΠΟΣΙΑΡΧΟΣ!

Το δυσκολότερο αξίωμα στην Αρχ. Ελλάδα

(2 κλικ για υπερμεγέθυνση)
Αν φαντάζεστε ότι το αξίωμα του στρατηγού, του κυβερνήτη, του νομοθέτη, του αμφικτύονα ή του παιδαγωγού ήταν το δυσκολότερο, κάνετε μεγάλο λάθος.
Ήταν αυτό του Συμποσίαρχου...
Όλοι οι παρακαθήμενοι εις τα γεύματα της εποχής εκείνης, από τους αριστοκράτες μέχρι τους σημερινούς νεόπτωχους, ήταν επιρρεπείς εις την μέθη και το ξεφάντωμα.
Έτσι...., για ν' αποφευχθούν οι άτοπες ενέργειες στο τραπέζι, είχε καθιερωθεί ο θεσμός του Συμποσιάρχου.
Ο προορισμός του ήταν να διατηρείται η ευσχημοσύνη στο τραπέζι, να χαλιναγωγούνται οι άσεμνοι, να περιορίζονται οι ορμές των θερμόαιμων και να επαναφέρεται η τάξη, χωρίς κάποιος να μπορεί να χαλάσει το κέφι και το γλέντι της παρέας.
Εξάλλου, για τά προσόντα και τις προϋποθέσεις που όφειλε να πληρεί κάποιος για το αξίωμα του Συμποσιάρχου, ο φιλόσοφος της Χαιρώνιας Πλούταρχος, μας τα εξιστορεί με τον κάτωθι θαυμάσιο τρόπο:
"...Κατ' αρχήν ο Συμποσίαρχος, ο προεδρεύων δηλαδή του γεύματος, έπρεπε να είναι άνθρωπος που καταλαβαίνει από γλέντι. Στη συνέχεια θα μπορούσε να παραμείνει εις το ύψος του, εφόσον δεν θα κυριεύετο εύκολα από τη ζάλη της μέθης και δεν θα υποχωρούσε ποτέ μπροστά σε ένα ποτήρι οίνου. Είναι γεγονός ότι εκείνος που μεθάει εύκολα, γίνεται υβριστής και ιταμός, ενώ πάλι αυτός που μένει πάντα νηφάλιος, γίνεται οχληρός.
Επίσης ο Συμποσίαρχος δεν έπρεπε να ανέχεται τας αισχρότητας, αλλά ούτε έπρεπε και να διώχνει το κάφι. Γι' αυτό ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει κατά βάθος τον χαρακτήρα όλων των συμποτών του, να ξέρει τι είδους μεταβολές φέρει το κρασί εις την ιδιοσυγκρασίαν τους, αν αντέχουν πράγματι στον άκρατον οίνον, αλλά και σε τι πάθος είναι περισσότερο επιρρεπείς, μια συγκεκριμένη στιγμή.
Διότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αν τα διάφορα κρασιά πρέπει να ανμιγνύονται με νερό εις διάφορους αναλογίας, έκαστος πότης έπρεπε να πίνει ορισμένη ποσότητα. Ο Συμποσίαρχος λοιπόν, εκτός των άλλων όφειλε να γνωρίζει όλους αυτούς τους κανόνες και να τους τηρεί.
Σαν τον καλό μαέστρο μιας ορχήστρας θα έπρεπε ν' αυξήσει εις τον έναν την ένταση του ποτού, ενώ εις τον άλλον να την χαλαρώσει και να φέρει τας διαφόρους ιδιοσυγκρασίας εις απόλυτον και αρμονική συγχορδίαν. Δεν θα έπρεπε να υπολογίζει με το ποτήρι την ποσότητα, αλλά να σερβίρει εις τον καθένα το κρασί που μπορεί εύκολα να κρατήσει, ανάλογα με την ηλικία και την δύναμη του σώματος".
Διαβάζοντας κανείς τον Πλούταρχο, ο οποίος απαριθμεί με τόση σοβαρότητα τα υψηλά και λεπτά καθήκοντα του Συμποσίαρχου, μπορεί να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα γλέντια, τα συμπόσια αλλά και τους κανόνες που εφαρμόζονταν, ώστε να διατηρείται πάντα το πνεύμα, υπεράνω του οινοπνεύματος.

Στεφάνωμα, το αντιφάρμακο για την μέθη!


Παρ' όλα αυτά όμως, για εξαιρετικές περιπτώσεις υπήρχε και το αντιφάρμακο για την μέθη, που ήταν το στεφάνωμα.
Ο Διόνυσος είχε διδάξει τους ανθρώπους να στεφανώνονται με το φυτό του κισσού, το οποίο είχε την ιδιότητα να εμποδίζει τη ζάλη και να προφυλάσσει από τον πονοκέφαλο. Πολλές φορές μάλιστα πρόσθεταν μυρτιά και σέλινο.
Στην συνέχεια επικράτησαν τα λουλούδια στα στεφάνια και έτσι οι συνδαιτυμόνες χωρίζονταν σε δύο στρατόπεδα, αυτό των φύλλων και αυτό των φίλων των λουλουδιών!
Δύο μάλιστα γιατροί της αρχαιότητας, ο Καλλίμαχος και ο Μνησίθεος κατέκριναν -όπως αναφέρει ο Πλίνιος- αυτή την ανταγωνιστική συνήθεια, γιατί μέσα σε ένα περιβάλλον ευθυμίας και κεφιού επιδρούσε αρνητικά στην υγεία τους....
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται σήμερα απλά και όμορφα είναι:
"Πόσοι άραγε από εμάς, μπορούμε να παίξουμε το ρόλο του Συμποσίαρχου στο καθημερινό μας τραπέζι, και πόσοι χρειαζόμαστε ακόμα λίγη προπόνηση για να αποκτήσουμε τον περίφημο αυτόν τίτλο που καταξίωνε την ίδια την ζωή;"

πηγη

ΟΨΑΡΙΟΝ

Πως φτάσαμε στο ψάρι...

Οι αρχαίοι Αθηναίοι φημίζονταν για τη λιτότητά τους, οι Σπαρτιάτες για το μέλανα ζωμόν τους και οι Βοιωτοί για τη λαιμαργία τους.
Από την εποχή του Ομήρου, καθημερινή βασική τροφή ήταν η μάζα, αλεύρι από κριθάρι ζυμωμένο σε μικρά κομμάτια, ή ο άρτος, ψωμί από σιτάρι, που το έτρωγαν κυρίως στις γιορτές. Κάθε στερεή τροφή που συνόδευε το ψωμί ονομαζόταν όψον, π.χ χόρτα, κρεμμύδια, ελιές, κρέας, ψάρια, φρούτα, γλυκίσματα. Επίσης έτρωγαν κουκιά και φακές, που τα μαγείρευαν, συνήθως, σαν πουρέ (έτνος). Δεν έλειπαν βέβαια τα σκόρδα ή το τυρί, με τα οποία.... τρέφονταν και οι στρατιώτες. Το κρέας οι φτωχοί το έτρωγαν σπάνια, γιατί ήταν ακριβό. Εξαίρεση γινόταν με το χοιρινό, που ήταν φτηνό.
Οι εύποροι Αθηναίοι που είχαν τις επαύλεις τους στην ύπαιθρο, έτρωγαν συχνά πουλερικά, χοιρινό, κατσίκια, αρνιά και κυνήγι. Επειδή, πάντως, τα ψάρια συνόδευαν κυρίως το ψωμί στο όψον, σιγά-σιγά με την παραγωγική κατάληση -άριον, σχηματίστηκε η λέξη οψάριον στη σημασία του ψαριού.
Έτρωγαν όμως και άλλα θαλασσινά, όπως κοχύλια, μαλάκια, σουπιές, καλαμάρια ή και χέλια από τη λίμνη Κωπαΐδα. Έμποροι παστών (τάριχος) πουλούσαν ψάρια και κρέας διατηρημένα μέσα στη σαλαμούρα ή καπνιστά.
Μετά το γεύμα ή το δείπνο έτρωγαν και επιδόρπια (τραγήματα), όπως φρούτα -κυρίως σύκα- καρύδια, σταφύλια ή μέλι.
Κάτι ανάμεσα σε στερεή τροφή και ποτό ήταν ο κυκεών, ένα αρωματικό μείγμα από κριθαρόνερο, νερό βρασμένο με θυμάρι ή μέντα. Σπάνια έπιναν ανέρωτο κρασί (άκρατον οίνον), συνήθως το ανακάτευαν με νερό στον κρατήρα. Τα ποτά πάντως, δεν τα έπιναν στη διάρκεια του φαγητού, αλλά κατόπιν στο τέλος...
Λεξικό Ελληνικής Αρχαιογνωσίας (εκδόσεις επικαιρότητα)

Πηγή

ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧ. ΕΛΛΑΔΑ


Και οι αρχαίοι είχαν τις πτωχεύσεις τους


Σταθερά δάνεια μεγάλης διάρκειας: επιτόκιο γύρω στο 10%. Τρέχοντα δάνεια: επιτόκιο 12% (υψηλότερα όμως τα επιτόκια των ναυτοδανείων). Η υπογραφή συμβολαίων ανάμεσα σε τράπεζα και ιδιώτη υποχρεωτική, παρουσία μαρτύρων.
Τραπεζική διευκόλυνση: η φύλαξη χρημάτων και άλλων αντικειμένων δωρεάν. Και όλα αυτά με την παλιά... πολύ παλιά δραχμούλα.
Δεν πρόκειται για διαφήμιση σύγχρονης τράπεζας, αλλά.... για τα ισχύοντα στο τραπεζικό σύστημα της αρχαίας Αθήνας. Οι ομοιότητες άλλωστε με τη σημερινή λειτουργία των τραπεζών δεν σταματούν εδώ: ιδιωτικές τράπεζες και ιδιώτες δανειστές, προμήθειες, ισοτιμίες συναλλάγματος και ανταλλαγές νομισμάτων, διαχείριση περιουσιών, έκδοση εντολών προς τρίτους, επιστολές για εξόφληση χρημάτων από τράπεζες άλλων πόλεων.
Στην έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσιάστηκε μια εξαιρετική συλλογή αρχαίων νομισμάτων από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 3ο μ.Χ., ενώ παράλληλα δόθηκε στον επισκέπτη η δυνατότητα να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες, ιστορικές, πολιτικές, θρησκευτικές, αλλά και οικονομικές.
Είναι η πρώτη παρουσίαση ενός τμήματος (160 νομίσματα) της συλλογής που απέκτησε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κατόπιν αγοράς από Γερμανό συλλέκτη, αποτελούμενης από 13.000 νομίσματα. Αντιπροσωπεύει περιοχές από τη σημερινή Γαλλία ως την Αίγυπτο, ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μικρά Ασία- γι΄ αυτό άλλωστε αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη συλλογή νομισμάτων της Μικράς Ασίας στον κόσμο. Όπως επισημαίνει η αρχαιολόγος-νομισματολόγος κυρία Ελένη Παπαευθυμίου, επιμελήτρια της συλλογής του ΙΜΕ και της έκθεσης, τα νομίσματα παρέχουν στον ειδικό μελετητή επιπλέον πληροφορίες σχετικά με ιστορικά και οικονομικά γεγονότα, όπως η πτώχευση μιας πόλης. Οι καλύτερες τράπεζες στην αρχαιότητα πάντως ήταν τα ιερά, από τα οποία δανειζόταν και το κράτος. Όσο για τους ιδιώτες τραπεζίτες ρύθμιζαν το ύψος του επιτοκίου ανάλογα με τον κίνδυνο.
Έτσι, τα λεγόμενα ναυτοδάνεια έφθαναν ακόμη και στο 100%, σε περίπτωση όμως απώλειας του πλοίου μαζί με το φορτίο του ο δανειστής δεν είχε καμία αξίωση από τον δανειζόμενο (αν είχε επιζήσει...).
Οι αργυραμοιβοί και οι τραπεζίτες της Αγοράς εξυπηρετούσαν εξάλλου (με προμήθεια γύρω στο 5%-6%) τους ξένους που ήθελαν να ανταλλάξουν το νόμισμά τους με Αθηναϊκές Δραχμές ζυγίζοντας τα ξένα νομίσματα και ελέγχοντας την καθαρότητα τους τρίβοντάς τα στη Λυδία Λίθο (σκληρή πέτρα από τη Λυδία της Μικράς Ασίας επάνω στην οποία δοκιμαζόταν η καθαρότητα του χρυσού και του ασημιού).
Γενικά όμως οι τραπεζίτες δε ήταν ανεξέλεγκτοι και ο πολίτης μπορούσε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

Φόροι για όλους, πλην πτωχών

Oι μέτοικοι και οι πλούσιοι Αθηναίοι πλήρωναν κυρίως φόρους στην αρχαία Αθήνα, ενώ η πλέον εφευρετική μορφή φορολογίας θεωρείται η «λειτουργία», γιατί συνοδευόταν από δόξα και τιμές για τον φορολογούμενο! Πρόκειται για την ανάληψη μεγάλων έργων από πλούσιους επιχειρηματίες, όπως η συντήρηση πολεμικού πλοίου και του πληρώματος (τριηραρχία), η κάλυψη των εξόδων για θρησκευτικά δείπνα, η κάλυψη των δαπανών της αποστολής επίσημων αντιπροσωπειών σε μεγάλα ιερά (θεωρία), η ανάληψη δαπάνης για τις παραστάσεις των δραματικών αγώνων (χορηγία) κτλ. Η χορηγία κόστιζε 300-5.000 δρχ. (τον 5ο αιώνα π.Χ. ο ετήσιος μισθός της ιέρειας της Αθηνάς Νίκης ήταν 50 δραχμές) και δύσκολα μπορούσε να την αρνηθεί κάποιος, αφού θα έπρεπε υποδείξει άλλον πλουσιότερο στη θέση του και σε περίπτωση που εκείνος αρνούνταν, να προτείνει ανταλλαγή των περιουσιών τους.
Το Βήμα, του Μ. Θερμού,

πηγη

Αυτό το ξέρατε;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ:

*Ποιο είναι το αρχαιότερο βιβλίο στην Ευρώπη;
*Πότε άρχισε ο άνθρωπος να πίνει το γάλα άλλων ζώων;
*Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το πιρούνι;
*Το ρομπότ των αρχαίων Ελλήνων
*Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που καλλιέργησε ο άνθρωπος;
*Ποιοι χρησιμοποίησαν πρώτοι τη φάλαγγα σε βασανιστήρια;
*Ποιος επινόησε το τζακούζι;
*Πραγματοποιούνταν βασανιστήρια στην αρχαία Ελλάδα;
*Ποια ήταν η πρώτη Ελληνική ταινία και πού φυλάσσεται;
*Πού και πότε ανακαλύφθηκε η ρουλέτα;
*Ποιος επινόησε το τάβλι και πότε;
Αναλυτικά:....

Ποιο είναι το αρχαιότερο βιβλίο στην Ευρώπη;
Ο περίφημος πάπυρος του Δερβενίου θεωρείται το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης.
Πρόκειται για τον γνωστό, από το Φεβρουάριο του 1962, πάπυρο με Ορφικό κείμενο, που βρέθηκε καμένος στον κιβωτιόσχημο τάφο του Δερβενίου (στον ίδιο όπου βρέθηκε ο εντυπωσιακός χάλκινος κρατήρας με την τέφρα του νεκρού, ένα χρυσό στεφάνι και άλλα σκεύη). Ο πάπυρος πρέπει να γράφτηκε στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα (πριν από το θάνατο και την καύση του νεκρού που προσδιορίζεται στα 340 π.Χ.). Το κείμενο του παπύρου αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία δοκιμιακής σχεδόν μορφής, ένα σχόλιο για ένα Ορφικό ποίημα του 5ου π.Χ.

Πότε άρχισε ο άνθρωπος να πίνει το γάλα άλλων ζώων;

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι μόλις πριν από 7.000 χρόνια οι προγονοί μας στη νεολιθική εποχή δεν μπορούσαν να χωνέψουν το αγελαδινό γάλα και όταν το κατανάλωναν ασθενούσαν.
Εξετάστηκαν ευρήματα ανθρώπων που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ. και ανακαλύφθηκε ότι δε διέθεταν εκείνο το γονίδιο που επιτρέπει τη δημιουργία του ενζύμου λακτάση, η οποία διασπά το σάκχαρο ώστε να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Η ανεκτικότητα στο γάλα πρέπει να αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, παράλληλα με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, βελτιώνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής για τους αρχαίους Ευρωπαίους. Σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία συνεχίζουν να έχουν έλλειψη του απαραίτητου γονιδίου, ωστόσο σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μπορούν να πίνουν γάλα και μάλιστα πολλές φορές σε ημερήσια βάση.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το πιρούνι;
Το πρώτο υποτυπώδες πιρούνι πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όμως η καθημερινή χρήση του στην κουζίνα είναι πρόσφατη στην ιστορία του ανθρώπου.
Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα είδος μικρής διχάλας σαν φυσικό πιρούνι για να τρώνε το κρέας. Πιρούνια που έμοιαζαν με τα σημερινά άρχισαν να χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του κρέατος: ήταν μακριά, φτιαγμένα από κόκαλο ή σκληρό ξύλο και κατέληγαν σε δύο μύτες. Έπρεπε να περάσει πολύς καιρός για να καθιερωθούν τα πιρούνια για γενική χρήση. Τον 16ο αι. στη Βενετία θεωρούσαν ιδιότροπους όσους τα χρησιμοποιούσαν, ενώ μέχρι και το 17ο αι. στη Γαλλία όλοι έτρωγαν με τα δάχτυλα. Προς τα τέλη του 18ου αι. το πιρούνι έγινε απαραίτητο σε όλα τα σπίτια.

Το ρομπότ των αρχαίων Ελλήνων
Την πατέντα για το πρώτο ρομπότ στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει επάξια ο Ήρων, μηχανικός από την Αλεξάνδρεια, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Κατασκεύασε ένα τρίτροχο όχημα το οποίο ήταν αυτοκινούμενο, χάρη σε ένα πρωτόλειο πλην πρωτοποριακό για την εποχή του «λογισμικό». Η λειτουργία του μηχανήματος; Να ψυχαγωγεί τα πλήθη με τις... θαυματουργές ικανότητές του.

Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που καλλιέργησε ο άνθρωπος;

Διατηρημένα υπολείμματα σύκων που βρέθηκαν στην κοιλάδα της Ιορδανίας αποτελούν ένα από τα παλαιότερα ευρήματα προϊστορικής γεωργίας, ηλικίας από 11.200 έως 11.400 ετών.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί που μελέτησαν τα ανθρακοποιημένα φρούτα επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία συκιάς θα ήταν αδύνατο να αναπαραχθεί μόνη της στη φύση, επομένως θα πρέπει να καλλιεργήθηκε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλλιέργεια σύκων ξεκίνησε νωρίτερα από την καλλιέργεια του σιταριού, του κριθαριού και των οσπρίων. Ωστόσο, στην Κορέα έχουν ανακαλυφθεί σπόροι εξημερωμένου ρυζιού που χρονολογούνται πριν από 15.000 χρόνια. Γεγονός είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα στην ακριβή εποχή κατά την οποία ξεκίνησε η γεωργία.

Πραγματοποιούνταν βασανιστήρια στην αρχαία Ελλάδα;

Στην Αθηναϊκή δημοκρατία περιορίστηκε αρχικά η χρήση τους με τη νομοθεσία του Σόλωνα. Αργότερα, με το ψήφισμα του Σκαμανδρίου απαγορεύτηκε να υποβάλλονται σε αυτά οι ελεύθεροι πολίτες εκτός και αν επρόκειτο για έγκλημα κατά της Πολιτείας ή για φόνο κατόπιν έκδοσης ειδικού ψηφίσματος από την Εκκλησίας του Δήμου.
Για τους δούλους επιτρέπονταν ελεύθερα τα βασανιστήρια τόσο ως ποινή όσο και ως μέσο εξαναγκασμού σε ομολογία ή μαρτυρία. Η άσκηση των βασανιστηρίων γινόταν είτε από τον ποινικό δικαστή και τους υπαλλήλους του είτε από ιδιωτικούς «βασανιστάς» κατόπιν συμφωνίας. Αυτοί αποτιμούσαν οικονομικά τις σωματικές βλάβες του δούλου μετά τα βασανιστήρια. Η ομολογία ή μαρτυρία καταγραφόταν, σφραγιζόταν και προσθέτονταν στα πρακτικά της δίκης. Συνηθέστερος τρόπος βασανισμού ήταν ο τροχός. Θεωρητικά, ο βασανισμός των δούλων βασιζόταν στην αντίληψη ότι ο δούλος δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας. Επειδή όμως γνώριζε πραγματικά γεγονότα σχετικά με κάθε υπόθεση έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας, εφόσον απαγορευόταν η επιβολή βασανιστηρίων στους ελεύθερους πολίτες. Πληροφορίες για όλα αυτά μας δίνουν ο Λυσίας, ο Δημοσθένης, ο Ισαίος, ο Αισχίνης, ο Ανδοκίδης, ο Πλούταρχος και ο Πλάτωνας.

Ποιος επινόησε το τάβλι και πότε;
Πολλοί το θεωρούν ως το εθνικό παιχνίδι της Ελλάδας λόγω της δημοτικότητάς του, όμως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με το όνομα Backgammon.
Οι θεωρίες οι σχετικές με την προέλευσή του ποικίλλουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το έφεραν οι Βρετανοί από τις Ινδίες κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Παρότι αυτή η εξήγηση είναι πιθανή, έχει διαπιστωθεί ότι το τάβλι είναι παλαιότερο παιχνίδι. Εντοπίστηκε αρχικά στην αρχαία Μεσοποταμία, όπου το αναπαριστούσαν για να αναλύσουν μάχες, όπως και το σκάκι. Τα ζάρια άρχισαν να τα χρησιμοποιούν αργότερα.
Παρόμοια παιχνίδια με το τάβλι χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., με σχεδόν πανομοιότυπο το ρωμαϊκό Λούντους Ντουόντεκιμ Σκριπτόρουμ ή Παιχνίδι των Δώδεκα Γραμμών. Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν τάβλα ή τάβλη. Το 1743, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή των κανονισμών από τον Βρετανό Έντμοντ Χόιλ, καθώς και το 1931, που διατυπώθηκαν οι κανονισμοί εκ νέου, προέκυψαν πολλές παραλλαγές του παιχνιδιού. Το κλασικό Ελληνικό τάβλι αποτελείται από τρεις παραλλαγές: τις Πόρτες, το Πλακωτό και το Φεύγα.

Ποιοι χρησιμοποίησαν πρώτοι τη φάλαγγα σε βασανιστήρια;
Ο φάλαγγας ήταν το όργανο με το οποίο κατά την Τουρκοκρατία τιμωρούνταν ποινικώς οι παραβάτες του νόμου από τους αγάδες και άλλους αξιωματούχους.
Έτσι τιμωρούσαν επίσης οι δάσκαλοι τους άτακτους και αμελείς μαθητές. Περιγραφή του φάλαγγα μας παρέχει κείμενο της εποχής: «Ο φάλαγγας ήταν ένα ξύλο από ένα μέτρο ως έξι ρούπια μακριός, με δύο τρύπες ως ένα ρούπι μακριά η μία από την άλλη και ένα σχοινί περασμένο με δύο κόμπους εις τες άκρες διά να μην ξεπερνά. Αυτού έβαζαν τους πόδας του τιμωρουμένου και έστρεφαν το ξύλο σφίγγοντας τα πόδια και τους αστραγάλους από κάτω και χτυπώντας αυτά με μίαν βέργαν». Αυτός ο επώδυνος βασανισμός επαναλήφθηκε και στην εποχή μας, σε περιόδους δικτατορικών καθεστώτων και αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων.

Ποιος επινόησε το τζακούζι;
Εφευρέτης της μπανιέρας με υδρομασάζ ήταν ο μηχανικός Καντίκο Τζακούζι, ο τελευταίος γόνος μιας ιταλικής οικογένειας η οποία εγκαταστάθηκε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μαζί με τα έξι αδέρφια του ίδρυσαν την εταιρεία Jacuzzi Brothers, με ειδίκευση στην κατασκευή υδραυλικών αντλιών. Το 1942 ο γιος του Καντίκο έπαθε ρευματοειδή αρθρίτιδα και έπρεπε να υποβληθεί σε υδροθεραπεία. Για να μειώσει τους πόνους του ανάμεσα στις θεραπείες, ο μηχανικός σκέφτηκε να συνδέσει μια αντλία νερού με την μπανιέρα του σπιτιού του. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο τζακούζι. Το αρχικό μοντέλο άρχισε να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης και σε λουτροπόλεις.

Ποια ήταν η πρώτη Ελληνική ταινία και πού φυλάσσεται;
Από το 1990 λειτουργεί στην Ελλάδα εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης ταινιών.
Αυτό είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα χημικού καθαρισμού, με συστήματα υπερήχων και με ειδικά κλιματιζόμενους θαλάμους φύλαξης ταινιών ανά κατηγορία: αρνητικά, θετικά, έγχρωμα, ασπρόμαυρα. Σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές λειτουργεί ένας ειδικός αποθηκευτικός κλιματιζόμενος χώρος για τη φύλαξη των εύφλεκτων ταινιών (film nitrate).
Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί δεκαπέντε σπάνιες ταινίες των πρώτων χρόνων του Ελληνικού κινηματογράφου, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνταν χαμένες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώτη σωζόμενη Ελληνική ταινία με υπόθεση, Οι Περιπέτειες του Βιλάρ (1924), σε σκηνοθεσία Ζοζέφ Χεπ, και η πρώτη ομιλούσα κατά 75% Ελληνική ταινία, Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (1932), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη.

Πού και πότε ανακαλύφθηκε η ρουλέτα;
Η ρουλέτα παιζόταν στο Καζίνο του Μόντε Κάρλο από τα μέσα του 18ου αιώνα. Από εκεί διαδόθηκε αργότερα σε όλον τον κόσμο.
Η κατασκευή με την οποία παίζεται το παιχνίδι αποτελείται από έναν οριζόντιο δίσκο τοποθετημένο σε κατακόρυφο άξονα, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται με τη βοήθεια οριζόντιου στροφείου. Τα τοιχώματα του δίσκου είναι διαιρεμένα σε 37 φατνώματα μέσα στα οποία είναι γραμμένοι οι αριθμοί από το 0 έως το 36 σε καθορισμένη σειρά. Τα φατνώματα είναι χρωματισμένα εναλλάξ κόκκινα και μαύρα εκτός από το 0, που είναι πράσινο. Ο γκρουπιέρης περιστρέφει τον δίσκο και ρίχνει την μπίλια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η μπίλια, αφού χτυπήσει πρώτα σε διάφορα εμπόδια, καταλήγει σε κάποιο φάτνωμα. Έτσι καθορίζει τον αριθμό που κερδίζει.
Με τον όρο ρωσική ρουλέτα αναφερόμαστε στην εγκληματική πρόκληση και ανόητη επίδειξη αδιαφορίας στον θάνατο που εφάρμοζαν στη ρωσική αυτοκρατορία. Καθένα από τα μέλη μιας ομάδας συμπαικτών στηρίζει στον κρόταφό του την κάννη ενός περιστρόφου και τραβά τη σκανδάλη. Αν δεν σκοτωθεί ο πρώτος, το εγχείρημα επαναλαμβάνει ο επόμενος.

πηγη

Το μεγάλο άγαλμα Κενταύρου

Το μεγαλύτερο άγαλμα Κενταύρου
στον κόσμο τοποθετείται
στην ...Αγριά Βόλου

Στην Αγριά Βόλου θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Κενταύρου που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος Γάλλος γλύπτης Yvon Le Bellec. Πρόκειται όχι μόνο για ένα έργο τέχνης, αλλά και το μεγαλύτερο σε μέγεθος Κένταυρο στον κόσμο.
Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, έχει ύψος 5 μέτρα, μήκος 4.5 μέτρα, πλάτος 1 μέτρο και ζυγίζει 5 τόνους. Έτσι η κωμόπολη της Αγριάς χάρις στις ενέργειες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής κ. Σούρλα Γιώργου και του Δήμου Αγριάς, αποκτάει το σημείο αναφοράς της.
Το άγαλμα είναι προσφορά του δημιουργού του προς τον Δήμο Αγριάς και θα τοποθετηθεί στο τρίγωνο των οδών Λεωφόρος Δημοκρατίας και Ηρώων Πολυτεχνείου στην παραλία της Αγριάς. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλαματος θα γίνουν το πρωί της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2010 στις 11.00.

πηγη

Μετόπες...... εντειχισμένες!!!!

Το τείχος της Ακρόπολης κρύβει θησαυρούς

Αν ήξερε ο Ελγιν ότι κάποιες μετόπες από τον Παρθενώνα βρίσκονται στο τείχος της Ακρόπολης δεν θα χρειαζόταν να μπει στον κόπο να τις πριονίσει και να τις κατεβάσει από τον Ναό. Ή μήπως θα τις έκλεβε κι αυτές;
Πώς όμως να το γνώριζε, αφού και οι Ελληνες αρχαιολόγοι μόλις πρόσφατα διαπίστωσαν την ύπαρξή τους, μετά τη φωτογραμμετρική αποτύπωση που έγινε στα τείχη της Ακρόπολης.
Η μέθοδος αυτή με κατάλληλη.... επεξεργασία προσφέρει εικόνα με ακρίβεια σχεδίου, είχε πει η διευθύντρια της Υ.Σ.Μ.Α. Μαίρη Ιωαννίδου μετά το πέρας της εργασίας. Η αποτύπωση των τειχών έγινε με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι. Είχαν ληφθεί 2.250 εικόνες. Στην επεξεργασία τους, που ακολούθησε, εντοπίστηκε το νέο πολύτιμο αρχαιολογικό «εύρημα». Συνοψίζεται σε τουλάχιστον πέντε μετόπες του Παρθενώνα. Τα θραύσματά τους βρίσκονται στο νότιο τείχος και εκτιμάται πως προέρχονται από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα.
Ενσωματώθηκαν στην οχύρωση της Ακρόπολης κατά τον 18ο αιώνα, όταν έγιναν έργα αποκατάστασης των τειχών. Τα κομμάτια αυτά ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λίθους της οχύρωσης γιατί είναι από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, όπως ήταν όλος ο Παρθενώνας.
Οι αρχαιολόγοι μέχρι τώρα πίστευαν ότι οι νότιες μετόπες έχουν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνι (1687). Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι κομμάτια του ναού έπεσαν στο εσωτερικό του και συγκεντρώθηκαν αργότερα για να ενσωματωθούν στο τείχος. «Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή μεγέθη των θραυσμάτων, αφού δεν είναι ελεύθερα», είπε ο μέχρι πρότινος έφορος Ακρόπολης Αλέξανδρος Μάντης.
Τα θραύσματα αποτελούν ένα μικρό μέρος από τις συνολικά 92 μετόπες του Παρθενώνα, που απεικονίζουν Γιγαντομαχία στην ανατολική πλευρά, Αμαζονομαχία στη δυτική, τον Τρωικό Πόλεμο στη βόρεια και Κενταυρομαχία στη νότια. Τι ακριβώς απεικονίζουν οι πέντε μετόπες θα φανεί όταν αποξηλωθούν από τη θέση τους. Ωστόσο, στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου Ακρόπολης γίνεται από καιρό προσπάθεια ανασύστασης των θραυσμάτων των μετοπών, που έχουν από παλιά βρεθεί στα διάσπαρτα της Ακρόπολης.
Προχθές εγκρίθηκε από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη καθαρισμού των Καρυατίδων με λέιζερ, που έχει ήδη ξεκινήσει. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Νίκος Μίνως ανέφερε ότι η επιφάνεια μιας Καρυάτιδας είναι γυψοποιημένη, αλλά από τη μέθοδο καθαρισμού με λέιζερ -που εισήγαγε ο αείμνηστος Θεόδωρος Σκουλικίδης-, δεν υπάρχουν απώλειες στο γλυπτικό διάκοσμο. Η συμπεριφορά των γλυπτών μετά τον καθαρισμό τους, όταν η επιφάνεια θα είναι πιο ευάλωτη στους ρύπους, θα ελέγχεται από 5μελή επιτροπή ειδικών.
Η μέθοδος καθαρισμού με λέιζερ «δεν απαλείφει την πατίνα ή τα χρώματα που έχουν απομείνει σε πτυχώσεις των γλυπτών», επισήμανε η πρώην έφορος Ακρόπολης Αλκηστις Χωρέμη. Με λέιζερ θα καθαριστούν και τα υπόλοιπα παρθενώνια γλυπτά του Μουσείου Ακρόπολης, ανέφερε ο πρόεδρος του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. Κατέθεσε και μία ενδιαφέρουσα αρχαιολογική παρατήρηση.
Παρακολουθώντας τον καθαρισμό της Καρυάτιδας από τον συντηρητή Κ. Βασιλειάδη και τους συνεργάτες του, διαπίστωσε ότι οι Καρυάτιδες είχαν επισκευαστεί ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή, μετά την πυρκαγιά του Ερεχθείου από βαρβαρική επιδρομή (1ος αι. π.Χ.). Οι κακώσεις που είχαν υποστεί τότε, έχουν επουλωθεί, ενώ υπάρχουν ορατές και σύγχρονες επεμβάσεις: «πασαλείμματα με γύψο, τσιμέντα, καρφίδες» που θα αποκατασταθούν.
Ελευθεροτυπία

πηγη

Η πρώτη Ελληνική αποικία στις Η.Π.Α.

Φλόριντα: Νέα Σμύρνη 1768

Η πρώτη μαζική περίπτωση Ελλήνων μεταναστών είναι συνδεδεμένη με τη Φλόριντα και την ίδρυση της αποικίας της Νέας Σμύρνης το 1768.
Την εποχή εκείνη, η Φλόριντα ανήκε στους Βρετανούς. Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες φυτειών ήθελαν να αξιοποιήσουν τη γη της Φλόριντας, αλλά δεν έβρισκαν Βρετανούς που να θέλουν να πάνε και να ζήσουν σε ένα τόσο θερμό και τροπικό κλίμα.
Σκέφτηκαν τότε, πως.... οι πιο κατάλληλοι συμβασιούχοι – άποικοι θα ήταν οι λαοί της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως οι ‘Ελληνες, οι οποίοι όπως έγραφαν τότε οι Βρετανοί για μας, είναι συνηθισμένοι στο θερμό κλίμα, καλλιεργούν αμπέλια, ελαιώνες, μπαμπάκι και οι οποίοι θα μας καλλιεργούν τη γη και θα μας προμηθεύουν τα προϊόντα τα οποία τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και από άλλες χώρες.
Οι Έλληνες, έλεγαν, είναι γενικά λαός εργατικός και καθώς οι σημερινοί τους αφέντες (οι Τούρκοι) τους έχουν φέρει σε απόγνωση, δεν θα ’ναι δύσκολο να τους πείσουμε να ξεφύγουν από τη σημερινή τους σκλαβιά για να τεθούν κάτω από την προστασία ενός ελεύθερου πολιτεύματος.

Με βάση τα παραπάνω, ένας Σκωτσέζος ιατρός, ονόματι Άντρου Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου Έλληνα εμπόρου από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, θα μαζέψει 1403 αποίκους. Ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες από τη Μάνη, κάποια νησιά του Αιγαίου και τις Μικρασιατικές ακτές.
Πέτυχε από το Αγγλικό στέμμα να του παραχωρηθούν 160.000 στρέμματα και με κεφάλαια που εξασφάλισε από Αγγλους χρηματοδότες, θα ναυλώσει οχτώ ιστιοφόρα και στις 17 Απριλίου του 1768, θα σαλπάρουν για τη Φλόριντα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μακριά από τον τούρκικο ζυγό.
Η αποικία αυτή θα ονομαζόταν Νέα Σμύρνη, προς τιμήν του τόπου καταγωγής της συζύγου του Σκωτσέζου Τέρνμπουλ. Από τους 1403, δεν θα φτάσουν όλοι ζωντανοί στη Φλόριντα. Τό ταξίδι, με πολλές δυσκολίες, θα διαρκέσει 5 μήνες καί 148 θα πεθάνουν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Αυτοί που έφτασαν ζωντανοί, βρήκαν μια πραγματική κόλαση.
Όλος σχεδόν ο χώρος πίσω από την αμμουδερή παραλία, ήταν σκεπασμένος με αγκαθωτά κακτοειδή, που κάτω τους φώλιαζαν αναρίθμητα φίδια και άλλα ερπετά.
Θα χρειαζόταν σκυλίσια δουλειά για να αποδοθεί η άγονη αυτή γη στην καλλιέργεια. Η Φλόριντα ήταν κάθε άλλο παρά η παραδείσια χώρα που τους είχαν τάξει και που είχαν ονειρευτεί. Κουνούπια, φίδια, αφόρητη ζέστη, υγρασία, ξαφνικές καταιγίδες, ελονοσία κι άλλες αρρώστιες και πολύ σκληρή δουλειά, κυριολεκτικά αποδεκάτισαν τους αποίκους της Νέας Σμύρνης.
Μέσα στον επόμενο χρόνο, 300 άνδρες και γυναίκες και κάπου 150 παιδιά θα πεθάνουν από τις απάνθρωπες συνθήκες. Το 1769, ένα χρόνο μετά την άφιξή τους, οι άποικοι απεφάσισαν να θέσουν τέρμα στα μαρτύρια που περνούσαν. Κατέστρωσαν ένα σχέδιο να αρπάξουν μερικά καράβια και να καταφύγουν στη Κούβα. Το σχέδιό τους όμως απέτυχε και οι Άγγλοι επιστάτες θα εκτελέσουν δι’ αγχόνης τους τρεις αρχηγούς της εξέγερσης. Οι επιστάτες, με τα μαστίγια στο χέρι, ήταν ιδιαιτέρως σκληροί με τους αποίκους.

Το κάθε άτομο ελάμβανε μόνο μια χούφτα αραποσίτι την ημέρα και 60 γραμμάρια χοιρινό την εβδομάδα. Οι επιστάτες τους απαγόρευαν να ψαρεύουν ώστε να συμπληρώνουν τη διατροφή τους, για να μη χάνουν χρόνο από την καθημερινή τους εργασία στους αγρούς. Μία μάνα, η οποία είχε κλέψει ψωμί για να ταΐσει τα πεινασμένα παιδιά της, τιμωρήθηκε με μαστίγωμα από τους επιστάτες. Μάλιστα, υποχρέωσαν τον άνδρα της να εκτελέσει το μαστίγωμά της.
Μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια, 964 είχαν πεθάνει. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Όταν οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι ζήτησαν να απαλλαγούν από τη νομική υποχρέωση που είχαν αναλάβει έναντι του Τέρνμπουλ – μια υποχρέωση που δεν θα διαρκούσε πάνω από έξι χρόνια – συνάντησαν πεισματικά την άρνηση.
Έτσι, ξεκομμένοι από τον τόπο τους και χωρίς προστασία, ήταν ουσιαστικά σκλάβοι και μόνη λύτρωση φαινόταν ο θάνατος. Τον δέκατο χρόνο, τρεις γενναίοι της αποικίας κατάφεραν να ξεφύγουν της προσοχής των επιστατών και αφού κολύμπησαν όλη τη νύχτα, και σε νερά γεμάτα καρχαρίες, φτάνουν την επομένη το απόγευμα στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου. Εκεί θα κατορθώσουν να βρούν τον εισαγγελέα της επαρχίας.
Θα του περιγράψουν την άθλια ζωή τους, τους όρους της αρχικής συμφωνίας με τον Τέρνμπουλ και τα δεινά που υφίστανται. Ο εισαγγελέας υποσχέθηκε να παρουσιάσει το ζήτημά τους στον κυβερνήτη της Φλόριντας και τους έδωσε τη διαβεβαίωση οτι εάν όντως τα λεγόμενά τους είναι αληθινά, ο κυβερνήτης θα τους ελευθέρωνε αμέσως από τη δούλευση του Τέρνμπουλ.
Οι τρεις άνδρες, επέστρεψαν στην αποικία με τα χαρούμενα νέα. Ενημέρωσαν τους υπόλοιπους ότι τους ανέμενε η ελευθερία και η προστασία του κυβερνήτη. Άρχισαν μετά να οργανώνουν την απόδρασή τους, ώσπου ένα βράδυ και με άκρα μυστικότητα, έβαλαν τα γυναικόπαιδα στη μέση και εμπρός και πίσω έλαβαν θέσεις οι άντρες, οπλισμένοι με ρόπαλα. Κι έτσι ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα, με τα πόδια για τον Άγιο Αυγουστίνο, 100 χλμ μακριά, ελπίζοντας να ελευθερωθούν.
Τα ξημερώματα, όταν οι επιστάτες ανακάλυψαν ότι είχε ερημωθεί η αποικία, οι άποικοι είχαν καλύψει αρκετά χιλιόμετρα. Τότε οι επιστάτες, λυσσασμένοι ξεκίνησαν έφιπποι για να τους προλάβουν, αλλά το λασπωμένο έδαφος δεν επέτρεπε στα άλογα να τρέξουν.
Όταν οι διώκτες έφτασαν στα πρόθυρα του Αγίου Αυγουστίνου, οι φυγάδες βρίσκονταν ήδη κάτω από την προστασία των αρχών. Στη δίκη που ακολούθησε, ο Τέρνμπουλ δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι είχε δικαίωμα να κρατήσει άλλο τους αποίκους στη Νέα Σμύρνη παρά τη θέλησή τους.

Ο κυβερνήτης τους απέδωσε την πλήρη ελευθερία τους και τους προσέφερε γη στο χώρο βόρεια του σημερινού Αγίου Αυγουστίνου, όπου έχτισαν τα σπίτια τους και πρόκοψαν καλλιεργώντας τα χωράφια τους. Τα ίχνη όμως αυτών των ανθρώπων χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχαιότερο σωζόμενο ξύλινο σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτό που κατασκεύασε στα τέλη του 18ου αιώνα στον Άγιο Αυγουστίνο, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, που είχε έρθει στην αποικία της Νέας Σμύρνης σε ηλικία 13 ετών. Η παραλία της αποικίας, μέχρι σήμερα λέγεται New Smyrna Beach.

πηγη