Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αυτό το ξέρατε;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ:

*Ποιο είναι το αρχαιότερο βιβλίο στην Ευρώπη;
*Πότε άρχισε ο άνθρωπος να πίνει το γάλα άλλων ζώων;
*Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το πιρούνι;
*Το ρομπότ των αρχαίων Ελλήνων
*Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που καλλιέργησε ο άνθρωπος;
*Ποιοι χρησιμοποίησαν πρώτοι τη φάλαγγα σε βασανιστήρια;
*Ποιος επινόησε το τζακούζι;
*Πραγματοποιούνταν βασανιστήρια στην αρχαία Ελλάδα;
*Ποια ήταν η πρώτη Ελληνική ταινία και πού φυλάσσεται;
*Πού και πότε ανακαλύφθηκε η ρουλέτα;
*Ποιος επινόησε το τάβλι και πότε;
Αναλυτικά:....

Ποιο είναι το αρχαιότερο βιβλίο στην Ευρώπη;
Ο περίφημος πάπυρος του Δερβενίου θεωρείται το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης.
Πρόκειται για τον γνωστό, από το Φεβρουάριο του 1962, πάπυρο με Ορφικό κείμενο, που βρέθηκε καμένος στον κιβωτιόσχημο τάφο του Δερβενίου (στον ίδιο όπου βρέθηκε ο εντυπωσιακός χάλκινος κρατήρας με την τέφρα του νεκρού, ένα χρυσό στεφάνι και άλλα σκεύη). Ο πάπυρος πρέπει να γράφτηκε στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα (πριν από το θάνατο και την καύση του νεκρού που προσδιορίζεται στα 340 π.Χ.). Το κείμενο του παπύρου αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία δοκιμιακής σχεδόν μορφής, ένα σχόλιο για ένα Ορφικό ποίημα του 5ου π.Χ.

Πότε άρχισε ο άνθρωπος να πίνει το γάλα άλλων ζώων;

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι μόλις πριν από 7.000 χρόνια οι προγονοί μας στη νεολιθική εποχή δεν μπορούσαν να χωνέψουν το αγελαδινό γάλα και όταν το κατανάλωναν ασθενούσαν.
Εξετάστηκαν ευρήματα ανθρώπων που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ. και ανακαλύφθηκε ότι δε διέθεταν εκείνο το γονίδιο που επιτρέπει τη δημιουργία του ενζύμου λακτάση, η οποία διασπά το σάκχαρο ώστε να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Η ανεκτικότητα στο γάλα πρέπει να αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, παράλληλα με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, βελτιώνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής για τους αρχαίους Ευρωπαίους. Σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία συνεχίζουν να έχουν έλλειψη του απαραίτητου γονιδίου, ωστόσο σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μπορούν να πίνουν γάλα και μάλιστα πολλές φορές σε ημερήσια βάση.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το πιρούνι;
Το πρώτο υποτυπώδες πιρούνι πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όμως η καθημερινή χρήση του στην κουζίνα είναι πρόσφατη στην ιστορία του ανθρώπου.
Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα είδος μικρής διχάλας σαν φυσικό πιρούνι για να τρώνε το κρέας. Πιρούνια που έμοιαζαν με τα σημερινά άρχισαν να χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του κρέατος: ήταν μακριά, φτιαγμένα από κόκαλο ή σκληρό ξύλο και κατέληγαν σε δύο μύτες. Έπρεπε να περάσει πολύς καιρός για να καθιερωθούν τα πιρούνια για γενική χρήση. Τον 16ο αι. στη Βενετία θεωρούσαν ιδιότροπους όσους τα χρησιμοποιούσαν, ενώ μέχρι και το 17ο αι. στη Γαλλία όλοι έτρωγαν με τα δάχτυλα. Προς τα τέλη του 18ου αι. το πιρούνι έγινε απαραίτητο σε όλα τα σπίτια.

Το ρομπότ των αρχαίων Ελλήνων
Την πατέντα για το πρώτο ρομπότ στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει επάξια ο Ήρων, μηχανικός από την Αλεξάνδρεια, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Κατασκεύασε ένα τρίτροχο όχημα το οποίο ήταν αυτοκινούμενο, χάρη σε ένα πρωτόλειο πλην πρωτοποριακό για την εποχή του «λογισμικό». Η λειτουργία του μηχανήματος; Να ψυχαγωγεί τα πλήθη με τις... θαυματουργές ικανότητές του.

Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που καλλιέργησε ο άνθρωπος;

Διατηρημένα υπολείμματα σύκων που βρέθηκαν στην κοιλάδα της Ιορδανίας αποτελούν ένα από τα παλαιότερα ευρήματα προϊστορικής γεωργίας, ηλικίας από 11.200 έως 11.400 ετών.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί που μελέτησαν τα ανθρακοποιημένα φρούτα επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία συκιάς θα ήταν αδύνατο να αναπαραχθεί μόνη της στη φύση, επομένως θα πρέπει να καλλιεργήθηκε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλλιέργεια σύκων ξεκίνησε νωρίτερα από την καλλιέργεια του σιταριού, του κριθαριού και των οσπρίων. Ωστόσο, στην Κορέα έχουν ανακαλυφθεί σπόροι εξημερωμένου ρυζιού που χρονολογούνται πριν από 15.000 χρόνια. Γεγονός είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα στην ακριβή εποχή κατά την οποία ξεκίνησε η γεωργία.

Πραγματοποιούνταν βασανιστήρια στην αρχαία Ελλάδα;

Στην Αθηναϊκή δημοκρατία περιορίστηκε αρχικά η χρήση τους με τη νομοθεσία του Σόλωνα. Αργότερα, με το ψήφισμα του Σκαμανδρίου απαγορεύτηκε να υποβάλλονται σε αυτά οι ελεύθεροι πολίτες εκτός και αν επρόκειτο για έγκλημα κατά της Πολιτείας ή για φόνο κατόπιν έκδοσης ειδικού ψηφίσματος από την Εκκλησίας του Δήμου.
Για τους δούλους επιτρέπονταν ελεύθερα τα βασανιστήρια τόσο ως ποινή όσο και ως μέσο εξαναγκασμού σε ομολογία ή μαρτυρία. Η άσκηση των βασανιστηρίων γινόταν είτε από τον ποινικό δικαστή και τους υπαλλήλους του είτε από ιδιωτικούς «βασανιστάς» κατόπιν συμφωνίας. Αυτοί αποτιμούσαν οικονομικά τις σωματικές βλάβες του δούλου μετά τα βασανιστήρια. Η ομολογία ή μαρτυρία καταγραφόταν, σφραγιζόταν και προσθέτονταν στα πρακτικά της δίκης. Συνηθέστερος τρόπος βασανισμού ήταν ο τροχός. Θεωρητικά, ο βασανισμός των δούλων βασιζόταν στην αντίληψη ότι ο δούλος δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας. Επειδή όμως γνώριζε πραγματικά γεγονότα σχετικά με κάθε υπόθεση έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας, εφόσον απαγορευόταν η επιβολή βασανιστηρίων στους ελεύθερους πολίτες. Πληροφορίες για όλα αυτά μας δίνουν ο Λυσίας, ο Δημοσθένης, ο Ισαίος, ο Αισχίνης, ο Ανδοκίδης, ο Πλούταρχος και ο Πλάτωνας.

Ποιος επινόησε το τάβλι και πότε;
Πολλοί το θεωρούν ως το εθνικό παιχνίδι της Ελλάδας λόγω της δημοτικότητάς του, όμως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με το όνομα Backgammon.
Οι θεωρίες οι σχετικές με την προέλευσή του ποικίλλουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το έφεραν οι Βρετανοί από τις Ινδίες κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Παρότι αυτή η εξήγηση είναι πιθανή, έχει διαπιστωθεί ότι το τάβλι είναι παλαιότερο παιχνίδι. Εντοπίστηκε αρχικά στην αρχαία Μεσοποταμία, όπου το αναπαριστούσαν για να αναλύσουν μάχες, όπως και το σκάκι. Τα ζάρια άρχισαν να τα χρησιμοποιούν αργότερα.
Παρόμοια παιχνίδια με το τάβλι χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., με σχεδόν πανομοιότυπο το ρωμαϊκό Λούντους Ντουόντεκιμ Σκριπτόρουμ ή Παιχνίδι των Δώδεκα Γραμμών. Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν τάβλα ή τάβλη. Το 1743, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή των κανονισμών από τον Βρετανό Έντμοντ Χόιλ, καθώς και το 1931, που διατυπώθηκαν οι κανονισμοί εκ νέου, προέκυψαν πολλές παραλλαγές του παιχνιδιού. Το κλασικό Ελληνικό τάβλι αποτελείται από τρεις παραλλαγές: τις Πόρτες, το Πλακωτό και το Φεύγα.

Ποιοι χρησιμοποίησαν πρώτοι τη φάλαγγα σε βασανιστήρια;
Ο φάλαγγας ήταν το όργανο με το οποίο κατά την Τουρκοκρατία τιμωρούνταν ποινικώς οι παραβάτες του νόμου από τους αγάδες και άλλους αξιωματούχους.
Έτσι τιμωρούσαν επίσης οι δάσκαλοι τους άτακτους και αμελείς μαθητές. Περιγραφή του φάλαγγα μας παρέχει κείμενο της εποχής: «Ο φάλαγγας ήταν ένα ξύλο από ένα μέτρο ως έξι ρούπια μακριός, με δύο τρύπες ως ένα ρούπι μακριά η μία από την άλλη και ένα σχοινί περασμένο με δύο κόμπους εις τες άκρες διά να μην ξεπερνά. Αυτού έβαζαν τους πόδας του τιμωρουμένου και έστρεφαν το ξύλο σφίγγοντας τα πόδια και τους αστραγάλους από κάτω και χτυπώντας αυτά με μίαν βέργαν». Αυτός ο επώδυνος βασανισμός επαναλήφθηκε και στην εποχή μας, σε περιόδους δικτατορικών καθεστώτων και αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων.

Ποιος επινόησε το τζακούζι;
Εφευρέτης της μπανιέρας με υδρομασάζ ήταν ο μηχανικός Καντίκο Τζακούζι, ο τελευταίος γόνος μιας ιταλικής οικογένειας η οποία εγκαταστάθηκε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μαζί με τα έξι αδέρφια του ίδρυσαν την εταιρεία Jacuzzi Brothers, με ειδίκευση στην κατασκευή υδραυλικών αντλιών. Το 1942 ο γιος του Καντίκο έπαθε ρευματοειδή αρθρίτιδα και έπρεπε να υποβληθεί σε υδροθεραπεία. Για να μειώσει τους πόνους του ανάμεσα στις θεραπείες, ο μηχανικός σκέφτηκε να συνδέσει μια αντλία νερού με την μπανιέρα του σπιτιού του. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο τζακούζι. Το αρχικό μοντέλο άρχισε να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης και σε λουτροπόλεις.

Ποια ήταν η πρώτη Ελληνική ταινία και πού φυλάσσεται;
Από το 1990 λειτουργεί στην Ελλάδα εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης ταινιών.
Αυτό είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα χημικού καθαρισμού, με συστήματα υπερήχων και με ειδικά κλιματιζόμενους θαλάμους φύλαξης ταινιών ανά κατηγορία: αρνητικά, θετικά, έγχρωμα, ασπρόμαυρα. Σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές λειτουργεί ένας ειδικός αποθηκευτικός κλιματιζόμενος χώρος για τη φύλαξη των εύφλεκτων ταινιών (film nitrate).
Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί δεκαπέντε σπάνιες ταινίες των πρώτων χρόνων του Ελληνικού κινηματογράφου, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνταν χαμένες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώτη σωζόμενη Ελληνική ταινία με υπόθεση, Οι Περιπέτειες του Βιλάρ (1924), σε σκηνοθεσία Ζοζέφ Χεπ, και η πρώτη ομιλούσα κατά 75% Ελληνική ταινία, Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (1932), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη.

Πού και πότε ανακαλύφθηκε η ρουλέτα;
Η ρουλέτα παιζόταν στο Καζίνο του Μόντε Κάρλο από τα μέσα του 18ου αιώνα. Από εκεί διαδόθηκε αργότερα σε όλον τον κόσμο.
Η κατασκευή με την οποία παίζεται το παιχνίδι αποτελείται από έναν οριζόντιο δίσκο τοποθετημένο σε κατακόρυφο άξονα, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται με τη βοήθεια οριζόντιου στροφείου. Τα τοιχώματα του δίσκου είναι διαιρεμένα σε 37 φατνώματα μέσα στα οποία είναι γραμμένοι οι αριθμοί από το 0 έως το 36 σε καθορισμένη σειρά. Τα φατνώματα είναι χρωματισμένα εναλλάξ κόκκινα και μαύρα εκτός από το 0, που είναι πράσινο. Ο γκρουπιέρης περιστρέφει τον δίσκο και ρίχνει την μπίλια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η μπίλια, αφού χτυπήσει πρώτα σε διάφορα εμπόδια, καταλήγει σε κάποιο φάτνωμα. Έτσι καθορίζει τον αριθμό που κερδίζει.
Με τον όρο ρωσική ρουλέτα αναφερόμαστε στην εγκληματική πρόκληση και ανόητη επίδειξη αδιαφορίας στον θάνατο που εφάρμοζαν στη ρωσική αυτοκρατορία. Καθένα από τα μέλη μιας ομάδας συμπαικτών στηρίζει στον κρόταφό του την κάννη ενός περιστρόφου και τραβά τη σκανδάλη. Αν δεν σκοτωθεί ο πρώτος, το εγχείρημα επαναλαμβάνει ο επόμενος.

πηγη