.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η Τουρκική Ziraat Bank στα Δωδεκάνησα;;;;;

Η Τουρκική Ziraat Bank ψάχνει στέγη
και υπαλλήλους για υποκαταστήματα
σε Ρόδο και Κω


ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3% ΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΝΤΙ 12% ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΗ
Μια νέα τράπεζα έρχεται να προστεθεί στο οικονομικό τοπίο της Δωδεκανήσου και μάλιστα με πρόθεση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις χρηματοδοτήσεις προσώπων και επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν πρόκειται για οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά για την Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας «Ziraat Bank» η διοίκηση της οποίας ήδη έχει.... αποφασίσει την ίδρυση και λειτουργία δύο υποκαταστημάτων της σε Ρόδο και Κω.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατικής», εκπρόσωποι της Ziraat Bank έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τόσο τη Ρόδο, όσο και την Κω προκειμένου να βρουν τους κατάλληλους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα δύο υποκαταστήματα. Μάλιστα οι ίδιοι έχουν συνομιλήσει με γνωστούς επιχειρηματίες στους οποίους ανέλυσαν το πλάνο δράσης του χρηματοπιστωτικού τους ιδρύματος.
Η παρουσία της Ziraat Bank στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει από το έτος 2008 χρονιά κατά την οποία προχώρησε στην ίδρυση υποκαταστημάτων σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη. Όπως έγινε, δε, γνωστό, μέσα σε τέσσερις μήνες λειτουργίας της συγκεκριμένης τράπεζας στην Κομοτηνή (Φεβρουάριος 2009 έως Μάιος 2009) ανοίχθηκαν περίπου 2000 λογαριασμοί με συνολικές καταθέσεις που υπερέβησαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

ΘΕΛΕΙ Ν' ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ


Οικονομικοί παράγοντες της χώρας ομιλούν ευθέως για επεκτατικά σχέδια της Ziraat καθώς η τελευταία ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (που ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος), όπως και ορισμένες άλλες μικρότερες θυγατρικές εταιρείες της ΑΤΕ.

Για τη Ρόδο και την Κω ο στόχος της Ziraat Bank είναι να προχωρήσει στην ίδρυση των δύο υποκαταστημάτων της εντός του έτους. Μάλιστα, θα προσληφθούν υπάλληλοι από τα δυο νησιά προκειμένου να στελεχώσουν τις διάφορες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν.
Στελέχη τραπεζικών υποκαταστημάτων ομιλώντας προς τη «Δημοκρατική» εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως «η εν λόγω τράπεζα θα ξεκινήσει με χαμηλά επιτόκια δανεισμού προκειμένου να πάρει αμέσως ένα σημαντικό κομμάτι από την τοπική αγορά και ακολούθως θα επαναδιαμορφώσει τα επιτόκιά της σε υψηλότερα επίπεδα». Η εκτίμηση αυτή των τραπεζικών στελεχών στηρίζεται στην πρακτική που ακολουθεί η Ziraat Bank σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και με δεδομένη την τεράστια έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει, η τουρκική τράπεζα απέκτησε αμέσως πελάτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της απαίτησης επιτοκίου μόλις 3% ανά έτος για καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών (χωρίς εγγυήσεις), τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες αξιώνουν επιτόκιο 12% έως 16% και με εγγύηση τρίτου προσώπου ή ακινήτου.
Προφανώς, η έναρξη λειτουργίας μας τέτοιας τράπεζας σε Ρόδο και Κω σίγουρα θα εγείρει πλήθος αναλύσεων και εκτιμήσεων περί οικονομικής εισβολής της γείτονος προς τα νησιά μας, ωστόσο προτού τεθούν τέτοιου είδους προβληματισμοί, θα πρέπει οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να απαντήσουν σ' ένα πιο κρίσιμο ερώτημα: Πώς μπορεί μια τουρκική τράπεζα να υποθηκεύσει ένα ακίνητο σε Ρόδο και Κω (και συνεπώς να το διεκδικήσει σε περίπτωση κωλύματος του δανειολήπτη), τη στιγμή που για τη μεταβίβαση ακινήτου της Ελληνικής παραμεθορίου (αρχιπέλαγος Αιγαίου) προς αλλοδαπό που βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτείται άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας; Εκτός βέβαια κι αν κρυφίως έχει αρθεί η συγκεκριμένη διάταξη προς ικανοποίηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
TO BHMA TΗΣ ΚΩ

πηγη