.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Από το 1965 τα σχέδια ανατροπής του Μακάριου στην Κύπρο

Δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ Μ. Ζιζόπουλου για τον
«Φάκελο της Κύπρου».



Σε αποκαλύψεις σημείων του προσχεδίου πορίσματος της ad hoc Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής για το «Φάκελο της Κύπρου», προέβη ο πρόεδρός της, βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα».
Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι από το 1965 οργανωνόταν στην Αθήνα πραξικοπηματική ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και επιβολή συγκεκριμένης λύσης, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, «προκάλεσε έκπληξη και σοκ».

Η χούντα των.... Αθηνών, είπε, γνώριζε ότι θα γινόταν Τουρκική εισβολή και δεν έπραξε τίποτε, ενώ το 1972 είχε προτείνει στην Τουρκία συνεργασία για την παγίδευση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την ανατροπή του.

Επίσης, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται ότι σε συνάντηση στην Αθήνα με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, η χούντα αποδέχθηκε την κατάληψη εδαφών στην επαρχία Κερύνειας, ώστε να καταστεί δυνατή η συνένωση με τον Τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας - Αγύρτας - Κιόνελι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι φαίνεται καθαρά ότι ακόμη και τις τελευταίες ώρες, αν αντιδρούσε η Εθνική Φρουρά, το πιθανότερο ήταν η τουρκική εισβολή να αποτύγχανε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 1974, ο τότε υπεύθυνος της Ελληνικής ΚΥΠ στην Κερύνεια, Αλέκος Σημαιοφορίδης ενημέρωνε για την προετοιμασία της Τουρκικής εισβολής, αλλά η χούντα τον αγνοούσε.

Πάντως, ο κύριος Σιζόπουλος αρνήθηκε να αποκαλύψει κατά πόσο στο πόρισμα διαφαίνεται ότι η ΕΟΚΑ Β' στην Κύπρο ενέχεται στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό την 31 Ιανουαρίου το πόρισμα της Επιτροπής θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος και πρόσθεσε πως η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει κατά πόσο το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι ο έντονος και φορτισμένος δημόσιος διάλογος σε σχέση με τον «Φάκελο της Κύπρου» είναι εντελώς αχρείαστος και δεν οδηγεί ούτε στη συμφιλίωση ούτε και στη νηφάλια και κριτική ανασκόπηση της Κυπριακής ιστορίας.

Ως παράταξη, πρόσθεσε, έχουμε διαχωρίσει τη θέση μας σε σχέση με την πρακτική και τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί.

Ωστόσο, είπε ο κύριος Γεωργιάδης, ο ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια σε αυτή τη δημόσια συζήτηση, αλλά θα καταθέσει στη Βουλή λεπτομερή και τεκμηριωμένη έκθεση του βουλευτή και μέλους της αρμόδιας Επιτροπής Γιώργου Γεωργίου.

ΠΗΓΗ