.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Στο μικροσκόπιο τα κρανία του πρώτου πληθυσμού της Αρχαίας Ήλιδας


Σημαντικά είναι τα στοιχεία της έρευνας για τα αίτια που οδήγησαν στην εξαφάνιση του πληθυσμού που υπήρχε στην Αρχαία Ήλιδα τους προμηκυναϊκούς χρόνους, πριν από 5000 χρόνια, την οποία διενεργεί το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στα πλαίσια αυτά η κλινική Ιπποκράτης στον Πύργο συνέβαλλε στην εξέλιξη της έρευνας προσφέροντας την τεχνική υποστήριξη διαθέτοντας τον αξονικό τομογράφο για την τρισδιάστατη απεικόνιση των κρανίων των ανθρώπων αυτών καθώς επίσης και το επιστημονικό του.... προσωπικό για την ανάλυση των ευρημάτων από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε.

Αρκετά από τα κρανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας, διαπιστώθηκε ότι έχουν χτυπήματα με διάφορα αντικείμενα και γενικότερα αρκετά από τα κόκαλα ήταν σπασμένα. Ανάμεσα στα κρανία που βρέθηκαν στην αρχαία Ήλιδα ήταν και νέων παιδιών τα οποία είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ενδεχόμενο ο πληθυσμός αυτός να είχε εξολοθρευτεί από άλλες φυλές δεν αποκλείεται.

Βέβαια το τελικό ιστορικό συμπέρασμα θα εξαχθεί από τον συνδυασμό των ευρημάτων της ιατροδικαστικής έρευνας των κρανίων αυτών και των ιστορικών στοιχείων που υπάρχουν για την συγκεκριμένη περίοδο.


«Μας εζητήθη προ καιρού από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης κσι συγκεκριμένα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία η συμβολή μας στην διερεύνηση κρανιών, με την μέθοδο της ακτινογράφησης από τον αξονικό τομογράφο, προκειμένου να μελετηθούν οι λεπτομέρειες του θανάτου που αφορούν τους ανθρώπους που αντιστοιχούν τα κρανία αυτά.


Το εντυπωσιακό και το σημαντικό σε αυτά τα κρανία είναι ότι πρόκειται για ανθρώπων που αποτελούσαν τον αρχαιότερο ελληνικό πληθυσμό που είχε ανακαλυφθεί στην Ελλάδα. Είναι ηλικίας 5000 χρόνων και ανήκει στην προμηκυναϊκή περίοδο. Αυτός ο πληθυσμός ζούσε στην Αρχαία Ήλιδα.

Εμείς συμβάλαμε με τα τεχνικά μέσα που έχουμε στην απεικόνιση αυτών των δεδομένων από την ακτινογράφηση των κρανίων και επίσης στο τρισδιάστατο μετασχηματισμό τους κάτι που ο δικός αξονικός τομογράφος διαθέτει. Και το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο και βοηθήσαμε στην επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώσαμε από την μελέτη τους με τον αξονικό τομογράφο και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και στο μέλλον να βοηθήσουμε σε αυτή την έρευνα.


Την ευθύνη της διεκπεραίωσής της έχει αναλάβει η Ιατροδικαστής κ Ελένη Κρανιώτη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης της Ισπανίας η οποία έχει αναλάβει και την εκπόνηση της σχετικής μελέτης για τα αίτια του θανάτου αυτών των ανθρώπων.


Περισσότερο ιατροδικαστικά το ψάχνουν, επειδή υπάρχουν χτυπήματα στα κρανία σπασίματα από κόκαλα τα οποία υποδηλώνουν ότι αυτός ο πληθυσμός έχει υποστεί κακοποίηση. Οι αρχαιολόγοι πιστεύω ότι θα έχουν μελετήσει το ανθρωπολογικό κομμάτι», τόνισε ο κ Δημήτρης Κωνσταντινίδης Διευθυντής της Κλινικής Ιπποκράτης στον Πύργο.


Πότε ζούσαν

Από τις ανασκαφές του Αυστριακού Ινστιτούτου κατά τα έτη 1910-1914 και από αυτές που πραγματοποίησε ο Νικόλαος Γιαλούρης το 1960, προκύπτει πως η Ήλιδα κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική εποχή.

Η πόλη βρισκόταν στην κορυφή της ακρόπολης και απλωνόταν βορειοδυτικά προς τον Πηνειό, στον χώρο όπου αργότερα τον 4ο αιώνα κτίσθηκε το θέατρο. Αποτελούσε κατά τους Μηκυναϊούς χρόνους μία από τις πέντε σπουδαιότερες πόλεις του βασιλείου των Επειών, με αξιόλογη συμμετοχή στον Τρωϊκό πόλεμο.


Τα μέχρι σήμερα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι η περιοχή της Ήλιδας κατοικιζόταν, έστω και ως μικρός αγροτικός οικισμός, από την Πρωτοελλαδική εποχή (περ.2800-2000π.χ.). Κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους (περ. 1600-1100π.χ.) ήταν ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα πολίσματα της περιοχής και οι κάτοικοί της, οι οποίοι αναφέρονται στην Ιλιάδα ως Επειοί, έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με αρχηγό τον Πολύξενο.


Η πόλη της Ήλιδας ιδρύθηκε όταν ο Όξυλος, ο οποίος είχε έλθει από την Αιτωλία τον 12ο αι. π.χ. με την κάθοδο των Δωριέων, συνένωσε όλα τα διάσπαρτα πολίσματα. Η αρχαία παράδοση επιβεβαιώνεται σήμερα από τα πλούσια ευρήματα υπό μυκηναϊκών, πρωτογεωμετρικών και γεωμετρικών χρόνων (περ. 1100-700π.χ) που βρέθηκαν στην περιοχή.

Παναγιώτης Παυλόπουλος
paylopoulos2004@yahoo.gr

http://www.patrisnews.gr