.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Αφγανιστάν, πάνω από 1 τρις $ μεταλλεύματα λιθίου και χαλκού


Αμερικανοί γεωλόγοι ανακάλυψαν στο Αφγανιστάν τεράστια αποθέµατα µεταλλευµάτων, όπως χαλκό και λίθιο, και υπολογίζουν την αξία τους πάνω από ένα τρισεκατοµµύριο δολάρια, σύµφωνα µε δηµοσίευµα των «Νιου Γιορκ Τάιµς».

Τα κοιτάσµατα αυτά, που περιλαµβάνουν επίσης σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο, αρκούν για να κάνουν τη χώρα µια από τις µεγαλύτερες εξαγωγούς µεταλλευµάτων παγκοσµίως, εκτιµούν αµερικανοί αξιωµατούχοι.
Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Αμερικανός.... υφυπουργός άμυνας, Πολ Μπρινκλι, ο οποίος είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν στο Αφγανιστάν έναν δρόμο προς τη δική του οικονομική αυτάρκεια να χρηματοδοτήσει τις δικές του ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους και ασφάλεια.
Ο ορυκτός πλούτος βρίσκεται σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των συνόρων με το Πακιστάν, όπου η εξέγερση των Ταλιμπάν είναι εντονότερη.
Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, τα αποθέµατα λιθίου στο Αφγανιστάν µπορούν να συγκριθούν µε αυτά της Βολιβίας, που κατέχει µια από τις πρώτες θέσεις στον κόσµο.
Οι ειδήσεις για τον ορυκτό πλούτο της χώρας είναι πιθανό να εντατικοποιήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά ακόμη και η Ρωσία για μεγαλύτερο ρόλο στην εκμετάλλευση αυτών των πηγών. Ήδη δύο κινεζικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί για επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τεράστιο μεταλλείο χαλκού, νότια της Καμπούλ, η οποία είναι η μεγαλύτερη μη στρατιωτική επέμβαση που έγινε ποτέ στη χώρα, ενώ ένα άλλο συμβόλαιο για 1,8 δισεκατομμύριο τόνους σιδηρομεταλλευμάτων θα βγει σε δημοπρασία εντός του έτους.


http://www.newskosmos.com

Ε-ΡΟΔΙΟΣ:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ;;;;

ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΩΤΑ , ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ

ΦΑΓΟΠΟΤΙ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΕΞΟΔΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ......ΕΙΡΗΝΗΣ