.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

«Βρυχάται» κι άλλο ηφαίστειο στην Ισλανδία


Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, αν αυτό συμβεί, οι ουρανοί της Ευρώπης θα πληγούν από ακόμα χειρότερα σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας

Την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον το μεγαλύτερο και δυνητικά ισχυρότερο ισλανδικό ηφαίστειο Κάτλα, το οποίο γειτονεύει με το Εϊγιαφιαλαγιοκούλ που παρέλυσε της ουρανούς της Ευρώπης τον Απρίλιο εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα.... διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι η επίφοβη στάχτη του Εϊγιαφιαλαγιοκούλ ήταν ηλεκτρικά φορτισμένη.

Η νέα έκθεση του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) σχετικά με το Κάτλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμά ότι "μια έκρηξη βραχυπρόθεσμα αποτελεί ισχυρή πιθανότητα".

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, αν αυτό συμβεί, οι ουρανοί της Ευρώπης θα πληγούν από ακόμα χειρότερα σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας, με απρόσμενες συνέπειες ξανά για τις αερομεταφορές, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν την μεταφορά της τέφρας πάνω από την Ευρώπη.

Η έκθεση του UCL, την οποία συνυπογράφουν επιστήμονες, μηχανικοί και στατιστικολόγοι, επικρίνει εξάλλου τον χειρισμό της κατάστασης από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες μετά την έκρηξη του Εϊγιαφιοέλ στις 14 Απριλίου.

Σε μια άλλη βρετανική μελέτη, επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής, υπό τον μετεωρολόγο Τζιλ Χάρισον του πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, οι οποίοι έκαναν σχετικά πειράματα με χρήση ενός ειδικού μετεωρολογικού μπαλονιού πάνω από τη Σκωτία, διαπίστωσαν ότι η τέφρα του Εϊγιαφιαλαγιοκούλ μετέφερε "ένα σημαντικό και αυτο-ανανεωνόμενο ηλεκτρικό φορτίο".

Το φορτίο αυξανόταν ανάλογα με την αύξηση της συγκέντρωσης των σωματιδίων στο νέφος της τέφρας και μετρήθηκε να φθάνει μέχρι τα 0,5 picocoulombs ανά κυβικό μέτρο, σε περιοχές όπου υπήρχαν 50 σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό αέρα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτός ο ηλεκτρισμός της ηφαιστειακής στάχτης μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τα αεροπλάνα και τους επιβάτες τους. Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Research Letters", τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια της τέφρας μπορεί να προκαλέσουν ραδιο-παρεμβολές στα αεροσκάφη και, αν εισχωρήσουν στις καμπίνες τους, μπορεί να δημιουργήσουν ηλεκτροστατικό κίνδυνο για τους επιβάτες και τα συστήματα του αεροπλάνου.

Από την άλλη όμως, η ανακάλυψη αυτή έχει και μια θετική πλευρά, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά προκειμένου να δημιουργηθούν ανιχνευτές που θα προειδοποιούν έγκαιρα τους πιλότους, όταν πλησιάζουν σε επικίνδυνη ηλεκτρικά φορτισμένη ηφαιστειακή τέφρα.


www.ethnos.gr