.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Η Ελληνική Εφεύρεση που Νίκησε τα Ποτά «Μπόμπες»

Ένας χημικός μηχανικός από την Πάτρα έψαξε και βρήκε τον ιδανικό τρόπο για να «εκδικηθεί» όσα μαγαζιά του χάλασαν τη διάθεση, το....
κεφάλι και το στομάχι με ποτά «μπόμπες».

Σε ποιον δεν έχει συμβεί άλλωστε να γυρνά στο σπίτι μετά από μία έξοδο και χωρίς να έχει καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ να έχει ναυτία και πονοκέφαλο.

Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη και, όπως μας πληροφορεί το newsbeast.gr, περιέγραψε πώς το 2009 βρέθηκε να έχει δηλητηρίαση από μισό ποτήρι βότκα. Εκείνη τη φορά δεν έκανε κάτι, όταν όμως δύο χρόνια μετά έπαθε το ίδιο πράγμα τότε αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Συγκεκριμένα, έψαχνε ένα τεστ που να ανιχνεύει όλα τα ποτά, να είναι φτηνό, να μη θέλει ψυγείο και να ανιχνεύει σε δευτερόλεπτα. Όταν κατάλαβε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σκέφτηκε να το κάνει μόνος του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός ξεκίνησε όταν ήταν στο τελευταίο έτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Πάτρας, ενώ όπως είπε η έρευνα διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, «μέρα – νύχτα».

«Θυμάμαι όταν το ξεκίνησα είχα τόσο πάθος που δεν καταλάβαινα την κούραση, παρ΄όλο που είχα και εξεταστική και χρωστούσα μαθήματα», σχολίασε ο χημικός.

Όπως ανέφερε το τεστ αποτελείται από έναν αντιδραστήρα και έναν ανιχνευτή. Στον αντιδραστήρα η μεθανόλη μετατρέπεται σε θερμό διοξείδιο του άνθρακα, ενώ όλες οι άλλες ουσίες του δείγματος μετατρέπονται σε υγρά προϊόντα. Ο ανιχνευτής ανιχνεύει με χρώμα το διοξείδιο του άνθρακα.

Η διαδικασία απλή: Σε περίπτωση που τεστάρουμε ένα καθαρό ποτό, το αρχικό ροζ χρώμα του ανιχνευτή παραμένει. Εάν όμως τεστάρουμε ένα νοθευμένο ποτό το αρχικά ροζ διάλυμα του ανιχνευτή αποχρωματίζεται και γίνεται διαυγές σαν νερό


Rafail Kourmoulakis

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε