.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η καταιγίδα που έπληξε το νησί της Ρόδου το 1864

Η πρώτη, δημοσιευόμενη “είδηση” αναφέρεται στον Βαρώνο Σίμωνα Σίνα (1810-1876), ο οποίος αναλαμβάνει τα έξοδα σπουδών....
του εκ των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, του Τήνιου Νικηφόρου Λύτρα (1832-1904). Ένας ομογενής αυτοκτονεί στην Αίγυπτο και ένας φωτισμένος ιεράρχης από την Λαμία διαπρέπει διεθνώς.

Η επόμενη “είδηση” αναφέρεται στους τότε βουλευτές, οι οποίοι φροντίζουν οι, δαπάνες μεταφοράς τους στις εκλογικές τους περιφέρειες να βαρύνουν το δημόσιο ταμείο... Η επόμενη “είδηση” αναφέρεται σε μία φυσική καταιγίδα που πλήττει την Ρόδο, ο συντάκτης της οποίας, με σαφήνεια και βραχυλογία, δίνει μία αίσθηση ζωντανής πραγματικότητας στην περιγραφή του φυσικού φαινομένου.

Ακολουθούν “ειδήσεις” αναφερόμενες, σε Άγγλους φιλέλληνες και σ’ ένα ναυάγιο στα νερά του Μαλέα, εις το οποίο, πλην ενός, επνίγη όλο το πλήρωμα του πλοίου και σε μια επιδημία, η οποία, στα Δωδεκάνησα, πλήττει μέχρι θανάτου 400 παιδιά!

ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ, 30.11.1864. Καθ’ α γράφουσιν εκ Ρόδου, την νύκτα της 8ης προς 9ης Νοεμβρίου τρομερά καταιγίς ενέσκηψεν εις Ρόδον, αρξαμένη διά κεραυνού του οποίου ο κρότος ανεπόλησεν εις τα πνεύματα των ανθρώπων την άλλοτε της πυριταποθήκης έκρηξιν· ο αήρ εκλονίσθη τοσούτον, ώστε εις πολλάς οικίας αι θύραι και τα παράθυρα αυτών ηνοίχθησαν μετά κρότου, τα δε υαλία αυτών κατεθραύσθησαν. Μετά τον κυεραυνόν επήλθε βροχή ραγδαιοτάτη, ως κατακλυσμού· το μέγα εστίον του υγειονομείου εθραύσθη· η στέγη μίας μεγάλης αποθήκης του καθαρτηρίου αφηρπάσθη· φραγμοί, θύραι, παράθυρα εγένοντο ανάρπαστα, το έδαφος ην πλήρες συντριμμάτων· αι αστραπαί ήσαν τοσούτον συχναί, ώστε το φως των δύο φάρων ουδόλως εφαίνετο· ο κεραυνός έπεσεν εις πολλά μέρη.

ΑΛΗΘΕΙΑ, 18.1.1869. Την 6η προς 7η του ισταμένου ...μεταξύ του ακρωτηρίου Μαλέα και Κυθήρων εναυάγησε το πλοίον του πλοιάρχου Εμ. Ιω. Γλύφη εκ Λέρου υπό σημαίαν ελληνικήν με φορτίον σίτου... διευθυνόμενον εις Μασσαλίαν. Όλον το πλήρωμα εξ εννέα επνίγη, πλην ενός ναύτου.

ΑΛΗΘΕΙΑ, 14.8.1869. Καθ’ α γράφουσιν εκ Ρόδου κατά το θέρος τούτο ενέσκηψεν εις τας Σποράδας, είδος πυρετού επί των παιδίων, εξ ων απεβίωσαν τα 400.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ε-ΡΟΔΙΟΣ

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε