Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

'' ΡΟΔΙ, Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΘΕΩΝ''

"Όσες ρώγες έχει το ρόδι τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά", εύχεται την Πρωτοχρονιά ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού....

Το ρόδι, σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας, είναι ο καρπός που, από τα πανάρχαια χρόνια, θεοί και άνθρωποι λάτρεψαν. Οι μικροσκοπικοί κόκκινοι, ζουμεροί και γλυκόξινοι σπόροι του αποτελούν μια ξεχωριστή, γευστική απόλαυση και κρύβουν πλήθος από θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Το ρόδι παράγεται από ένα θάμνο ή δενδρύλιο που είναι αυτοφυές στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Πιθανολογούν ότι μας έχει έρθει σε άγρια μορφή τα πανάρχαια χρόνια από την κεντρική Ασία.

Η λατινική ονομασία του είναι "Punica granalum", που σημαίνει "πολύσπορο μήλο".

Ο Πλίνιος το αναφέρει ως "Malum Punicum", που σημαίνει "μήλο των Καρχηδονίων".Το όνομα "Ρόα" ή "Ροία", που συναντάμε σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, είναι ασιατικής καταγωγής και έχει τις ρίζες του στο συριακό "Rimmon".

Η ροδιά καλλιεργείται σε ηλιόλουστα και ζεστά μέρη, γι' αυτό και η παρουσία της είναι εμφανής στο μεσογειακό τοπίο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ροδιά ήταν αφιερωμένη στην Ήρα, προστάτιδα του γάμου και της γέννησης. Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα, συνέδεσε το όνομα της με την ίδια την καταγωγή της Ροδιάς, μια και εκείνη φύτεψε για πρώτη φορά το δένδρο στην Κύπρο.

Αναφορά στη ροδιά κάνει και ο Όμηρος, στην Οδύσσεια, περιγράφοντας τις καλλιέργειες του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου, ενώ ο Αριστοτέλης επισημαίνει κάποια ποικιλία ροδιών χωρίς κουκούτσια (Αθηναίος ΙΔ'650 ε).

Στη Βίβλο, η Ροδιά παρομοιάζεται με τη γυναικεία ομορφιά, οι σπόροι της συμβολίζουν τη γονιμότητα και ο κατακόκκινος χυμός τους το νέκταρ της αγάπης, Στη Λαϊκή παράδοση το ρόδι συνδέεται με το γάμο, ως σύμβολο γονιμότητας και με το έθιμο της πρωτοχρονιάς, σαν ένδειξη καλής τύχης.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B,C μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και την αντιοξειδωτική ουσία, σελήνιο.

Το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του προστάτη ή να επιβραδύνει την εξάπλωσή του, ενώ η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.

Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του είναι στυπτικοί, αφροδισιακοί, δροσιστικοί και ανακουφίζουν από τον πυρετό. Τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, καθαρίζουν το αίμα, τα νεφρά και την κύστη.

Το αφέψημα από τα άνθη της Ροδιάς, υπό μορφή γαργάρας, θεραπεύει την ουλίτιδα και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, ενώ το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού καταπολεμά τις αμοιβάδες.

Ο δε χυμός του ροδιού, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, εξαφανίζει τις κηλίδες από το δέρμα και σβήνει τις ρυτίδες, ενώ το ρόδι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική


OI ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15) ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΡΟΔΙΑ !!!!!!

Οι διατροφικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού που θα διαβάσετε παρακάτω, θα σας κάνουν να εντάξετε το ρόδι στην διατροφή σας -αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

1. Εμποδίζει την γήρανση

Τα ρόδια περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά και ο χυμός τους είναι από αυτούς που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

2. Προστατεύει τα νεφρά

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως τα ρόδια αποτρέπουν μια σειρά παθήσεων των νεφρών και τα προστατεύουν από βλαβερές τοξίνες

3. Προστατεύει και αναγεννά το συκώτι

Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ρόδι όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά το βοηθά και να αναγεννηθεί σε περίπτωση που χρειαστεί.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ρόδι και ο χυμός του είναι γεμάτα βιταμίνη C, απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού, ειδικά το χειμώνα.

5. Είναι αντιαλλεργικό

Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνουν τις βιοχημικές διαδικασίες που ενεργοποιούνται με τις αλλεργίες.

6. Μπορεί να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις

Νέες έρευνες δείχνουν πως το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά την χοληστερόλη και να καταστρέφει τα υπολείμματά της στο αγγειακό σύστημα.

7. Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του προστάτη

Τα εκχυλίσματα του ροδιού και του χυμού του μπορούν να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, όπως αποδεικνύει πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα.

8. Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του στήθους

Ο χυμός του ροδιού και τα διατροφικά συστατικά του αποτελούν μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο για την πρόληψη του καρκίνου του στήθους.

9. Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος

Η κατανάλωση ροδιού έχει συσχετιστεί με σημαντική μείωση και στους δύο τύπους καρκίνου του δέρματος.

10. Προστατεύει το DNA

Τα φυτικά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά των ροδιών εμφανίζονται να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό και να το προστατεύουν.

11. Διατηρεί την πίεση στο φυσιολογικό

Τα εκχυλίσματα του ροδιού μπορούν να διατηρούν την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα, ακόμα και σε συνδυασμό με την κατανάλωση εξαιρετικά λιπαρών γευμάτων.

12. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο

Το ρόδι βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει την αντίδραση στην ινσουλίνη, εμποδίζει την εμφάνιση φλεγμονών και συντελεί σε μια σειρά άλλους παράγοντες που ρυθμίζουν το μεταβολικό, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διαβήτη. Για τους ίδιους λόγους, το ρόδι βοηθάει και στην απώλεια βάρους.

13. Προστατεύει από μολύνσεις

Ένα από τα εκχυλίσματα του ροδιού έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλει στην καταπολέμηση των αρνητικών βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την αντίσταση των ιών και των μικροβίων στα φάρμακα.

14. Προστατεύει κατά του Αλτσχάιμερ

Το ρόδι μπορεί να καταπολεμήσει την πρόοδο ασθενειών του πνεύματος, όπως το Αλτσχάιμερ.

15. Προστατεύει κατά της οστεοαρθρίτιδα
Το ρόδι περιέχει ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ

ΥΛΙΚΑ

1 φλυντζ. Σπόροι Ροδιού

1 φλυντζ. Κονιάκ

1 φλυντζ. Ζάχαρη

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Για 4 φλυν. σπόρους ροδιού...

2 Ξύλα Κανέλας

3 Σπόροι Γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μετράμε τους σπόρους από τα ρόδια, το κονιάκ και τη ζάχαρη σε φλυτζάνι. Ένα φλυτζάνι σπόρους ροδιού αντιστοιχεί σε ενα φλυτζάνι κονιάκ και σε ένα φλυτζάνι ζάχαρη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους από τα ρόδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα.

Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνουμε όλα τα υλικά μέσα.

Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 24 ώρες.

Μόλις περάσουν οι 24 ώρες περνάμε από τουλπάνι και μετά περνάμε από χαρτί καφέ φίλτρου.

Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο!

Mary Tsinganou
Σύμβουλος Υγείας και Ομορφιάς
Ιατρικού team HERBALIFE

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε