.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οι ξεχασμένοι Έλληνες των Σκοπίων

Που αριθμούν σε πολλές χιλιάδες.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται συχνά λόγος για την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, τους Σλάβους, ακόμη και τους Βούλγαρους που....
είναι επίσης υπεράριθμοι στο γειτονικό κρατίδιο.

Κανείς ωστόσο δεν έχει αναφερθεί εκτενώς και δημόσια για την διόλου ευκαταφρόνητη ελληνική μειονότητα στα Σκόπια.

Οι Έλληνες των Σκοπίων -σύμφωνα με τα επίσημα τουλάχιστον στοιχεία- αριθμούν στους 250.000, όντας τελείως ξεχασμένη από την ελληνική πολιτεία.

Έπειτα από το 2001, σήμερα έρχεται ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της διάλυσης των Σκοπίων και το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να διεκδικεί τίποτα απολύτως, ούτε καν την ασφάλεια των Ελλήνων της Π.Γ.Δ.Μ.

"Είναι πολλαπλώς χρήσιμο να αναδείξουμε τη λησμονημένη ελληνική μειονότητα. Αποτελείται κυρίως από βλαχόφωνους Ελληνες, οι οποίοι φοβούνται να εκδηλωθούν. Στη μόνη επίσημη απογραφή μετά την πτώση του κομμουνισμού η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε απαγορέψει στους πολίτες να δηλώσουν «Ελληνες» ή «Βούλγαροι»", αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο αναλυτής και πολιτικός επιστήμονας, Κωνσταντίνος Χολέβας.

Ο ίδιος γράφει πως το 2010 ενδεικτικά, ο εξακριβωμένος αριθμός των Ελλήνων στα Σκόπια ανερχόταν στους 300.000, αριθμός φυσικά πολύ μεγαλύτερος αν αναλογιστεί κανείς ότι απαγορεύονταν μέχρι πρόσφατα να δηλώνει κανείς "Έλληνας" και όχι "Σλάβος" ή έστω "Μακεδόνας".

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε